Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1,5 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng325 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Augusti 2021

Vad gör en serviceingenjör inom uppkopplade produkter?

Som serviceingenjör connected home arbetar du mot kund med installation, driftsättning, underhåll, reparation, felsökning, montage och konfiguration av teknisk utrustning inom hemautomation. Det handlar framför allt om vitvaror, där dina huvudsakliga arbetsuppgifter är att felsöka, installera, driftsätta och konfigurera enheter, utrustningar eller system i smarta hem eller offentliga byggnader för avhjälpande service.

Till skillnad från traditionella servicetekniker är du specialiserad på uppkopplade produkter i det intelligenta hemmet. Du utvecklar kundrelationer för att på så sätt utveckla affärer samt arbetar mot ekonomiskt uppsatta mål. Du arbetar alltid utifrån miljö- och energieffektivitet.

Varför plugga till serviceingenjör?

Vitvarubranschen har under de senaste åren utvecklats mycket snabbt med uppkopplade produkter. Samtidigt har tekniken inom hemsäkerhet och smarta hem utvecklats med samma hastighet. Nu är det dags att ta tekniken till nästa nivå. Serviceingenjör connected home är en helt ny utbildning som skapar en helt ny efterfrågad yrkesroll. Utbildningen bedrivs i nära samarbete med branschorganisationen AppLIA.

Jobba som serviceingenjör connected home

Det är ett skrikande behov av serviceingenjörer redan idag och allt fler företag efterfrågar personer som är utbildade på området med fördjupad digital kompetens. När du har läst klart utbildningen har du kunskap som är efterfrågad i branschen och som gör dig stark på arbetsmarknaden. Alltså har du rätt kunskap i rätt tid för att säkra framtidens uppkopplade hem och företagsmiljöer.

Efter examen väntar en spännande och bred arbetsmarknad inom branscher som leverantörer av vitvaror, TV och hemsäkerhet. Utbildningens bredd ger dig möjlighet att jobba mot byggbolag som skapar smarta hem, likaså kan du välja att jobba för ett installationsföretag.

Längre fram, som vidare karriärval kommer du att kunna axla roller där du deltar i försäljningsprocessen som tekniskt stöd till säljare alternativt aktivt jobba med att sälja produkterna själv.

Exempel på yrkesroller

 • Automationstekniker
 • Hemelektronikreparatör inom uppkopplade produkter
 • Installationstekniker inom larm och bredband
 • Serviceingenjör Connected Home
 • Serviceingenjör inom uppkopplade produkter
 • Servicetekniker
 • Servicetekniker inom hushållsmaskiner

Utbildningsform och uppläggYrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Utbildningsupplägg: Distansutbildning med träffar i Lund.
 • Studietakt: 100 %, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier i veckan.
 • Praktik (LIA): 13 veckor totalt.

Serviceingenjör Connected Home är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 1,5 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent rekommenderar vi inte att du arbetar heltid vid sidan av studierna. Däremot kan du kombinera dina studier med ett deltidsjobb.

Vi planerar för åtta träffar på plats hos Teknikhögskolan i Lund under studietiden. Och under 13 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Certifiering

I utbildningen till serviceingenjör connected home ingår en Pytronic Gateway-certifiering.

Samarbetsföretag

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Serviceingenjör connected home:

APPLiA Home Appliances Sweden      Bosch     Carlsberg Sverige AB     Cylinda        Electrolux       Grundig       Miele      Smeg       Somfy       Whirlpool     Region Skåne

Assemblin El AB | Elektroskandia Sverige AB | Hushållsservice i Kalmar AB | Kommer&Installerar Sverige ABKyl & Värmeautomatik Service AB | Samsung Electronics Nordic AB | Interaktiva Fastigheter Sweden AB | Lassila & Tikanoja Sverige AB

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Installation, driftsättning, underhåll, reparation, felsökning, montage och konfiguration av teknisk utrustning inom hemautomation. Framför allt för vitvaror.
 • Uppkopplade produkter i det smarta hemmet.
 • Utveckling av kundrelationer och affärer.
 • Arbete mot ekonomiskt uppsatta mål.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Elinstallationer
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Praktisk ellära
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

För dig som inte har alla behörighetskurser på CVt men vill läsa utbildningen: För denna utbildning har vi fått godkänt att starta en BFU (behörighetsgivande förutbildning). Vissa utbildningar har helt enkelt många behörighetskrav, vilket kan vara svårt som sökande att ha i sitt bagage redan, därför har vi tagit fram en BFU – ett paket med det du behöver kunna innan för att påbörja utbildningen.

Vad innebär BFU?

BFU står för behörighetsgivande förutbildning och är ett kortare kurspaket på ett par veckor med allt det nödvändiga för att bli behörig, innan utbildningen startar. När du har klarat BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen! Så ansök idag med chans till en BFU-plats och knip en av de eftertraktade platserna.

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

För denna utbildning planerar vi att ansöka om att få starta en BFU (behörighetsförberedande utbildning) – det innebär att du ansöker om att läsa ett kortare kurspaket med det nödvändiga för att bli behörig, innan utbildningen startar. När du har klarat BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen.

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Affärsmannaskap, kommunikation och projektstyrning
 • Dokumentation, lagar och förordningar
 • Ellära
 • Examensarbete
 • Installationsteknik
 • Kyla- och värmesystem
 • LIA (lärande i arbete)
 • Miljö och hållbarhet
 • Nätverk, digitalteknik och IT-säkerhet
 • Protokoll och systemstyrning
 • Vitvaruteknik och hemsäkerhet

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Serviceingenjör connected home

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Monika Sandhaven
046-10 25 41 | monika.sandhaven@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Klas Löfgren
0340-48 39 55 | klas.lofgren@plushogskolan.se

Serviceingenjör Connected Home är ett helt nytt framtidsyrke!

Bli certifierad i Pytronic Gateway.

Kostnadsfri och CSN-berättigad distansutbildning.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.