Vad gör en serviceingenjör inom uppkopplade produkter?

Bli specialist på uppkopplade produkter i smarta, trygga och energieffektiva hem! Den unika distansutbildningen för dig som vill bli certifierad inom hemsäkerhet, vitvaror och uppkopplade hem och jobba med framtidens digitala teknik som bland annat serviceingenjör, servicetekniker eller installationstekniker.

Som serviceingenjör med specialistkunskap inom uppkopplade produkter arbetar du mot kund med montage, underhåll, felsökning och reparation av teknisk utrustning inom hemautomation. Det handlar framför allt om vitvaror och hushållsmaskiner, men du kan även arbeta med andra uppkopplade produkter, så som larm, bredband och TV. Till skillnad från traditionella servicetekniker är du specialiserad på uppkopplade produkter i det intelligenta hemmet.

Jobbet som serviceingenjör är självständigt där du huvudsakligen arbetar med att installera, driftsätta och konfigurera enheter, utrustningar och system i smarta hem eller offentliga byggnader för avhjälpande service. Du skapar kundrelationer för att utveckla affärer och arbetar mot ekonomiskt uppsatta mål. Du arbetar alltid utifrån miljö- och energieffektivitet. I arbetsuppgifterna ingår ofta kortare användarutbildningar i samband med driftsättning, framför allt inom den professionella användningen så som tvätterier, inom vården med mera.

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Längd: 1,5 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 19 veckor

Ej sökbar

Kostnadsfri CSN-berättigad

Branschen behöver specialiserade servicetekniker

Det är ett skrikande behov av serviceingenjörer redan idag och allt fler företag efterfrågar personer som är utbildade på området med fördjupad digital kompetens. Därför har vi tagit fram den här skräddarsydda utbildningen till servicetekniker/serviceingenjör tillsammans med branschen. När du har läst klart utbildningen har du därför efterfrågad kunskap som gör dig stark på arbetsmarknaden. Alltså har du rätt kunskap i rätt tid för att säkra framtidens uppkopplade hem och företagsmiljöer.

Yrkesroller efter examen (exempel)

 • Serviceingenjör
 • Servicetekniker
 • Installationstekniker
 • Hemelektronikreparatör
 • Automationstekniker

Efter examen väntar en bred arbetsmarknad inom branscher som levererar vitvaror, TV och hemsäkerhet. Du kan också jobba hos installationsföretag eller mot byggbolag som skapar smarta hem. Längre fram kommer du även kunna delta i försäljningsprocessen som tekniskt stöd till säljare alternativt aktivt jobba med att sälja produkterna själv.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden lär du dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat ha kunskap i:

 • Styrning och installation av uppkopplade produkter i det smarta hemmet.
 • Driftsättning av hemsäkerhet och konfiguration av interaktiva produkter.
 • Montage, underhåll, felsökning och reparation av teknisk utrustning inom hemautomation.
 • Utveckling av kundrelationer och affärer.
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier gällande IoT och AI-lösningar i hem och fastigheter.
 • Ecodesign, energimärkning, kemikalieskatt, WEEE och RUT som en del av hållbarhetsfokus och cirkulär ekonomi.
 • Angränsande områden som kyla och värme, ellära, konsultmannaskap, lagar och regelverk, projektledning, arbetsmiljö och dokumentation.

Vitvarubranschen har under de senaste åren utvecklats mycket snabbt med uppkopplade produkter. Samtidigt har tekniken inom hemsäkerhet och smarta hem utvecklats med samma hastighet. Nu är det dags att ta tekniken till nästa nivå.

Utbildningsupplägg

Serviceingenjör Connected Home är en distansutbildning som du läser på heltid under 1,5 år. Föreläsningarna sker digitalt via Microsoft Teams, och utöver den lärarledda undervisningen så ägnar du tid åt grupparbeten och självstudier. I distansutbildningen ingår även 8 träffar på plats hos Teknikhögskolan i Lund. Under 19 veckor så är du ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete).

Certifiering i Pytronic Gateway ingår!

Genom utbildningen blir du certifierad i Pytronic Gateway! Certifieringen är en kvalitetsstämpel på att du har kompetens att sälja, programmera och installera styrsystem som automatiserar fastigheter för trygga, smarta och energieffektiva hem.

Mer information

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Praktisk ellära
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli fullt behörig »

Serviceingenjör Connected Home har i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbildningsutbudet inom yrkeshögskolan påverkas »

Nyfiken på vilka andra utbildningar vi erbjuder? Spana in vårt aktuella utbildningsutbud.

Kurser

400
Kurs
Poäng
Affärsmannaskap, kommunikation och projektstyrning
20
Dokumentation, lagar och förordningar
15
Ellära
40
Examensarbete
20
Hemsäkerhet
20
Installationsteknik
50
Kyla och värmesystem
25
LIA 1
50
LIA 2
80
Miljö och hållbarhet
15
Nätverk, digitalteknik och IT-säkerhet
25
Protokoll och systemstyrning
20
Vitvaruteknik
20
Summa 400

Vanliga frågor

 • Inga kategorier
 • Hur är det att läsa en YH-utbildning?
  5 juli, 2020 Tips

  Hur är det att läsa en YH-utbildning?

  Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har prat...

  Fördomar om YH-utbildning
  16 april, 2020 Nyhet

  Fördomar om YH-utbildning

  Vi krossar förutfattade meningar och fördomar om YH i allmänhet och teknikutbildningar i s...

  Jobbet bakom en YH-ansökan
  22 januari, 2019 Nyhet

  Jobbet bakom en YH-ansökan

  Visste du att behovet på arbetsmarknaden styr utbudet av yrkeshögskoleutbildningar?