×
 

Ska du börja plugga hos Teknikhögskolan eller är du redan studerande? Kanske ska du snart ta examen? Här finns samlad info "inför, under och efter" dina studier. Vad letar du efter?

NY SOM STUDENT

UNDER UTBILDNINGEN

EXAMEN OCH KARRIÄR

Ny student

För det första, vad kul att du ska börja studera på Teknikhögskolan! Vi gissar att du nu har tackat ja till din utbildningsplats om du är inne här och kikar. Så, varmt välkommen hit! Inför utbildningsstart kommer våra utbildningsledare skicka över mer detaljerad information till dig om schema, terminstider och kurslitteratur. På den här sidan har vi samlat annat smått och gott som också kan vara bra för dig som ny studerande att veta. Låt oss börja med en kort checklista!

1

Ansök om studiemedel

Fixa studentekonomin! Sök studiebidrag eller studielån från CSN.

2

Skaffa kurslitteratur

Gör dig redo med rätt kurslitteratur inför terminsstart.

3

Kolla upp särskilt stöd

Har du behov av särskilt stöd? Kolla upp vad vi kan erbjuda.

4

Delta på upprop

Säkra din plats! Delta på det obligatoriska uppropet.

Digitala verktyg

Omniway är vår digitala lärplattform där du hittar allt ifrån kursmaterial och inlämningsmappar till ditt schema. Vid onlineföreläsningar använder vi Microsoft Teams, som även fungerar som digitalt klassrum vid distansstudier. När du börjar studera på Teknikhögskolan får du ett användarkonto som ger dig tillgång till alla våra studentplattformar.

Studentförsäkring

Genom Teknikhögskolan är du som studerande försäkrad under hela din studietid. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid och under färd mellan bostaden och platsen där skoltiden tillbringas. Detta gäller även för LIA-perioder. Försäkringen omfattar olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta. Läs mer »

Studentbostad

Vi som yrkeshögskola kan inte ordna med boende för våra studerande, men du kan alltid kontakta din kommun vid frågor kring studentbostäder. Här är några tips på hyresvärdar du kan vända dig till för att hitta bostad: Studentbostäder | Riksbyggen | HSB | Boplats | Homii | Hyresvärdslistan | HomeQ

Under utbildningen

Examinationsformer

Efter varje kurs kontrollerar vi att du tillgodogjort dig den på olika sätt. Examinationsformerna kan skilja sig åt, men bland annat använder vi oss av traditionella tentamen, inlämningsuppgifter, seminarier och redovisningar. Yrkeshögskoleutbildningar som leder till examen innehåller även ett examensarbete. Det är en fristående betygsgrundande kurs i utbildningsplanen som är den sista pusselbiten för att nå din examen. Du som studerande får möjlighet att visa upp de kunskaper och färdigheter du fått under studierna.

LIA-praktik

Att läsa en YH-utbildning på Teknikhögskolan innebär att du lär dig ett kommande yrke, även i praktiken! Förutom att undervisningen innehåller verkliga case ingår även praktik i våra program. När vi pratar praktik säger vi oftast LIA, som står för lärande i arbete. Det innebär att du som studerande får möjlighet att komma ut på en arbetsplats och samla på dig praktisk erfarenhet, vilket ofta är en av de mest uppskattade delarna av en YH-utbildning. Står du inför en LIA-period? Vi har samlat tips för hur du söker LIA-plats!

Bli en TH-ambassadör

Som studerande hos Teknikhögskolan är du en av våra viktigaste ambassadörer. Du har stor möjlighet att inspirera dina klasskamrater och andra personer som går i studietankar. Du kan dela med dig av din studievardag och bli en representant för din utbildning på vår webbsida, sociala medier och olika evenemang. Kontakta din utbildningsledare vid intresse så guidar hen dig vidare till vår marknadsavdelning. Du kan även tagga Teknikhögskolan när du publicerar i dina egna kanaler.

Intervju

Har du en rolig eller unik historia om hur du hamnade på Teknikhögskolan? Vill du inspirera andra till att börja plugga eller ge värdefulla tips till andra studerande? Vi intervjuar dig gärna! Det kan vara en artikel eller en kort film på YouTube.

"Takeover"

Visa hur ditt liv som studerande ser ut genom att ta över vårt Instagramflöde! Under en vecka kan du bestämma vad som syns i vårt flöde. Du kan bland annat ge tips, berätta om din utbildning eller låta våra följare hänga med på din LIA.

Event

Som studerande kan du vara med och representera Teknikhögskolan på mässor eller informationsträffar. Det är ett tillfälle där du kan berätta om din utbildning och svara på frågor från nyfikna personer som funderar på att börja studera.

Feedback och engagemang i din utbildning

Vi är måna om att din studietid ska kännas rolig och utvecklande. Därför har vi engagerade utbildningsledare som stöttar dig längs vägen med målet att du ska klara dina studier och gå ut med en examen i handen. Du kan även vara med och påverka din utbildning! Har du tankar och idéer på hur den kan utvecklas? Engagera dig i utbildningens ledningsgrupp som studeranderepresentant! Där får du chans att driva förbättringsarbete tillsammans med företag som är involverade i utbildningen. Läs mer om engagemang i ledningsgrupp »

Under studietiden kommer du även få tillfälle att lämna synpunkter genom enkätundersökningar. Om du upplever att utbildningen inte följer utbildningsplanen eller på något annat sätt är missnöjd med dina studier, vänd dig i första hand till utbildningsledaren. Du kan även vända dig till din klass studeranderepresentant som tar feedbacken vidare till ledningsgruppen.

Examen och karriär

Examen- och utbildningsbevis

Efter dina studier får du ett utbildningsbevis hemskickat på posten. Om din YH-utbildning ledde till en examen får du ett examensbevis förutsatt att du blivit godkänd i alla kurser inklusive ditt examensarbete. Om du inte klarat alla kurser får du ändå ett utbildningsbevis på de kurser du blivit godkänd i. Det kan dröja några veckor efter att utbildningen avslutats innan du får hem ditt utbildnings- eller examensbevis. Har du tappat bort ditt examensbevis eller behöver du ett särskilt intyg? Kontakta utbildningsledaren på orten du studerade.

Tips för jobbsökande

Under din studietid hos oss har du säkerligen kommit i kontakt med arbetslivet genom nätverksdagar, föreläsare och LIA. Då har du redan här samlat på dig mycket kunskap om hur du kan optimera ditt jobbsökande. Som vi alltid säger, att söka LIA är som att söka jobb – och tvärtom! Om du inte minns alla tips och trix från studietiden så har vi även samlat bra-att-veta-information här på hemsidan.

TH-alumn

Wow, nu är dina studier avklarade och du får istället titeln som alumn (tidigare studerande)! Som alumn är du oerhört viktig för oss och vi vill gärna fortsätta hålla kontakten med dig. Vi har en grupp på LinkedIn som du kan gå med i för att bygga vidare på relationer vi fått under studietiden, men även tipsa om lediga tjänster.

Alumninätverk

Vill du bli en del av vårt växande alumninätverk? Nätverket för alumner ger dig möjlighet att bli inbjuden till branschdagar och informationsträffar, gästföreläsa för våra pågående klasser, ta emot studerande på LIA och sitta med i ledningsgruppen för en eller flera YH-utbildningar. Dessutom får du som alumn i vårt nätverk ta del av rabatter på kommande digitala utbildningar.

Fortsatt engagemang

Många av våra tidigare studerande fortsätter att engagera sig i Teknikhögskolan efter sina studier. Som alumn kan du bland annat sitta med i ledningsgrupper för våra YH-utbildningar och gästföreläsa för pågående klasser.

Upskill och reskill

Bara för att man har slutfört en utbildning betyder det inte nödvändigtvis att man är ”färdig”. Hos oss kan du fortsätta vidareutvecklas genom korta kurser. Nyckeln till framgång ligger i möjligheter till upskill och reskill.

Företagsutbildningar

Vi erbjuder även skräddarsydda utbildningskoncept och lösningar för företag. Kanske har du fått jobb hos en arbetsgivare som vill kompetensutveckla internt? Vi anpassar upplägg och innehåll utifrån era behov.

Möt våra alumner

Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens
9 september, 2021 Intervju

Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens

Irinas teknikintresse växte fram under gymnasiet och efter studenten valde hon att plugg...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet
14 mars, 2019 Intervju

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget...