×
 

NY SOM STUDENT

UNDER UTBILDNINGEN

EXAMEN OCH KARRIÄR

Ny student

För det första, vad kul att du ska börja studera på Teknikhögskolan! Vi gissar att du har tackat ja till din utbildningsplats om du är inne här och kikar. 😉 Här har vi samlat info som kan vara värdefullt för dig som ny studerande. Vi börjar med en checklista inför studiestart! Kom ihåg att våra utbildningsledare kommer att skicka mer detaljerad information om upprop, terminstider och kurslitteratur när det närmar sig.

1

Ansök om studiemedel

Fixa studentekonomin! Sök studiebidrag eller studielån från CSN.

2

Skaffa kurslitteratur

Gör dig redo med rätt kurslitteratur inför terminsstart.

3

Kolla upp särskilt stöd

Har du behov av särskilt stöd? Kolla upp vad vi kan erbjuda.

4

Delta på upprop

Säkra din plats! Delta på det obligatoriska uppropet.

Digitala verktyg

I vår lärplattform Omniway hittar du allt ifrån kursmaterial och inlämningsmappar till ditt schema. Vid onlineföreläsningar används Microsoft Teams, som även fungerar som digitalt klassrum vid distansstudier. När du börjar studera på Teknikhögskolan får du ett användarkonto som ger dig tillgång till alla våra studentplattformar.

Försäkring

Genom Teknikhögskolan är du som studerande försäkrad under hela din studietid. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid och under färd mellan bostaden och platsen där skoltiden tillbringas. Den omfattar olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta.

Studentbostad

Vi som yrkeshögskola kan inte ordna med boende för våra studerande, men du kan alltid kontakta din kommun vid frågor kring studentbostäder. Här är några tips på hyresvärdar du kan vända dig till för att hitta bostad: Studentbostäder | Riksbyggen | HSB | Boplats | Homii | Hyresvärdslistan | HomeQ

Studentekonomi

En begränsad inkomst kan vara ett skäl till att många avstår från att utbilda sig till sitt drömyrke. Alla våra YH-utbildningar berättigar till studiemedel från CSN. Utöver det har vi samlat tips på hur du får pengarna att räcka längre som studerande. Se tipsen »

Under utbildningen

Vi är måna om att din studietid ska kännas rolig och utvecklande. Därför har vi engagerade utbildningsledare som stöttar dig längs vägen med målet att du ska klara dina studier och gå ut med en examen i handen.

Påverka din utbildning

Visste du att du kan påverka din YH-utbildning? Om du har idéer på hur den kan utvecklas kan du sitta med i ledningsgruppen som studeranderepresentant! Där får du driva förbättringsarbete tillsammans med företag som är involverade i utbildningen.

Under studietiden får du även tillfälle att lämna synpunkter via enkäter. Om du upplever att utbildningsplanen inte följs eller på något annat sätt är missnöjd med dina studier, vänd dig till utbildningsledaren eller studeranderepresentanten som tar din feedback vidare till ledningsgruppen.

Bli en TH-ambassadör

Som studerande på Teknikhögskolan är du en av våra viktigaste ambassadörer. Du har stor möjlighet att inspirera klasskamrater och andra personer som går i studietankar. Du kan bli en representant för din utbildning på olika sätt. Kontakta din utbildningsledare vid intresse så guidar hen dig vidare till vår marknadsavdelning.

Intervju och inblick i studievardagen

Vill du inspirera andra till att börja studera? Visa hur ditt liv som studerande ser ut genom att ta över vårt flöde i sociala medier! Du kan bland annat berätta om din utbildning, ge tips eller låta våra följare hänga med på din LIA. Glöm inte att tagga Teknikhögskolan när du publicerar något i dina egna kanaler.

Har du en rolig historia om hur du hamnade på Teknikhögskolan eller är det något ämne som du brinner extra mycket för? Vi intervjuar dig gärna!

Representation under event

Var med och representera Teknikhögskolan på mässor eller informationsträffar. Det är ett tillfälle där du kan berätta om din utbildning och svara på frågor från nyfikna personer som funderar på att börja studera.

Examinationsformer

Efter varje kurs kontrollerar vi att du tillgodogjort dig den på olika sätt. Examinationsformerna kan skilja sig åt, men bland annat använder vi oss av traditionella tentamen, inlämningsuppgifter, seminarier och redovisningar.

YH-utbildningar som leder till examen innehåller även ett examensarbete. Det är en betygsgrundande fristående kurs i utbildningsplanen och den sista pusselbiten för att nå din examen. Du som studerande får möjlighet att visa upp de kunskaper och färdigheter du fått under studierna.

LIA-praktik

Att studera på Teknikhögskolan innebär att du lär dig ett yrke i praktiken! Förutom att undervisningen innehåller verkliga case ingår även praktik i våra utbildningar. När vi pratar praktik säger vi oftast LIA, lärande i arbete. Det innebär att du som studerande får möjlighet att komma ut på en arbetsplats och samla på dig praktisk erfarenhet, vilket ofta är en av de mest uppskattade delarna av en YH-utbildning. Står du inför en praktikperiod? Vi har samlat tips för hur du söker LIA-plats! 👇

Examen och karriär

Wow, nu när du är i mål med dina studier får du titeln TH-alumn! Som tidigare studerande är du oerhört viktig för oss och vi vill gärna fortsätta hålla kontakten med dig. Här guidar vi dig kring vad som händer efter din studietid på Teknikhögskolan. 🎓

Examensbevis och utbildningsbevis

Efter dina studier får du ett utbildningsbevis hemskickat på posten, oftast inom några veckor. Om din utbildning ledde till en examen får du ett examensbevis förutsatt att du blivit godkänd i alla kurser inklusive ditt examensarbete. Om du inte klarat alla kurser får du ändå ett utbildningsbevis på de kurser du blivit godkänd i. Har du tappat bort ditt examensbevis eller behöver du ett särskilt intyg? Kontakta utbildningsledaren på orten du studerade.

Söka jobb? Teknikhögskolan tipsar

Under din studietid hos oss har du kommit i kontakt med arbetslivet genom bland annat nätverksdagar, föreläsare och LIA. Då har du redan här samlat på dig mycket kunskap om hur du kan optimera ditt jobbsökande. Som vi alltid säger, att söka LIA är som att söka jobb – och tvärtom! Om du inte minns alla tips och trix från studietiden så har vi även samlat bra-att-veta-information. Här listar vi våra bästa tips för jobbsökande!

Fördjupningskurser

När du har slutfört en utbildning betyder det inte nödvändigtvis att du är ”färdig” för resten av livet. Nyckeln till framgång ligger i möjligheter till upskill och reskill. Därför kan du fortsätta vidareutvecklas hos oss genom fördjupningskurser. Kanske har du fått jobb på ett företag som vill kompetensutveckla internt? Då erbjuder vi uppdragsutbildningar, anpassade utifrån ert behov.

Möt våra alumner

Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen
22 februari, 2023 Intervju

Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen

Cecilia karriärväxlade till IT-branschen. Idag arbetar hon på Sogeti och driver #addher i Gävle för att inspirera fler...

Emil kombinerar tech och bygg – bidrar till byggbranschens digitalisering
25 oktober, 2022 Intervju

Emil kombinerar tech och bygg – bidrar till byggbranschens digitalisering

Utbildad produktionsledare säljer digitala lösningar till byggbranschen. Möt alumnen...

Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens
9 september, 2021 Intervju

Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens

Irinas teknikintresse växte fram under gymnasiet och efter studenten valde hon att plugg...