Vad gör en automationsingenjör?
Automation är en central del i alla industrier och som automationsingenjör har du en betydande roll för samhället. Det är automationsingenjören som styr och övervakar tillverkningsprocesser – allt från enorma turbiner till små förpackningar av livsmedel. Din uppgift är att se till så att tillverkningen med både processer och maskiner hela tiden förbättras, utvecklas och optimeras, vilket ställer dig inför olika spännande utmaningar.
Som automationsingenjör kan du bland annat arbeta inom processindustrin, tillverkningsindustrin och fastighetsbranschen. Och efter examen har du möjlighet att axla andra yrkesroller också.
- Automationsingenjör
- Automationstekniker
- Processingenjör
- Styr- och reglertekniker
Här berättar Martin från AutoElec mer om utbildningen och yrket Automationsingenjör!
Utbildningsform och upplägg
Automationsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Linköping under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier, där du också förbereder dig inför kommande undervisningstillfällen på plats.
Flipped classroom
Flera kurser läses enligt modellen Flipped classroom. Det innebär att du tar del av inspelade föreläsningar och genomgångar i förväg – innan du har undervisning på plats. På så sätt fördjupas din kunskap eftersom du har förförståelse och är väl förberedd på innehållet. Den platsförlagda undervisningstiden kan då användas till fördjupande förklaringar, handledning och fler praktiska moment.
LIA – Yrkesförberedande praktik
Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.
Kunskap efter utbildningen
Efter genomförd utbildning har du kunskap om automatiserade system och dess driftsättning. Du har även kunskap om programmering av styrsystem, felsökning, kvalitetssystem och processer inom industrin. Dessutom kommer du att ha kunskap om att leda projekt och samarbeta med andra, men även att vidhålla de säkerhetsregler som gäller på en industri.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.
Automationsingenjörer som utbildats på yrkeshögskola är ofta bättre förberedda för de uppgifter som väntar dem i arbetslivet än en ingenjör från universitetet.
– Martin Åbom, Autoelec AB.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Fysik 1 eller Ellära 1
Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.