Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Olika sätt att bli behörig till en YH-utbildning

 1. Komvux
 2. Reell kompetens
 3. Behörighetsgivande förutbildning
 4. Preparandkurs
 5. 20-procentsregeln

…Och glöm inte, du kan alltid skicka in en ansökan även om du inte är fullt behörig från början!

Att bli bedömd som behörig inom yrkeshögskolan kan gå till på flera sätt, men viktigt att tänka på är att du skickar in en så fullständig ansökan som möjligt först. När du gör detta (i yh-antagning.se) kan du välja alternativet att komplettera din ansökan senare om du saknar betyg i en viss kurs, vilket gör att vi ändå kan börja granska din ansökan. På så sätt hamnar du med i den ordinarie antagningsomgången. Läs om hur antagningen går till.

1. Komvux

Om du saknar någon eller några kurser som ingår i behörighetskraven så kan du läsa in dem på Komvux! Din kommun erbjuder kostnadsfria kurser som motsvarar de man kan läsa på gymnasiet och ofta har de flera kursstarter per år. Så här gör du för att visa för oss att du ska läsa in kursen du saknar:

 1. Ansök till en YH-utbildning hos oss.
  Kom ihåg! Välj ”kompletterar senare” i din ansökan och skriv att du avser att läsa in en eller flera kurser genom Komvux.
 2. Kontakta din kommun och anmäl dig till den kurs du vill läsa.
 3. När du är godkänd i kursen kompletterar du din ansökan genom att ladda upp ditt betyg.

2. Reell kompetens

Om du saknar formell behörighet men har kunskap och färdigheter som kan motsvara delar av, eller alla, behörighetskrav så kan du söka en YH-utbildning på något som kallas för reell kompetens. Du kan till exempel ha vissa förkunskaper som krävs för att klara av utbildningen och yrkesrollen den leder till trots att du saknar en viss gymnasiekurs. Kanske har du inhämtat motsvarande kunskap från tidigare arbetslivserfarenheter?

När du ska skicka in din ansökan så uppger du att du vill söka utbildningen på reell kompetens. I samband med detta skickar du även med intyg och/eller en beskrivning av din reella kompetens och därefter kontaktar vi dig för en bedömning. Bedömningen av reell kompetens kan ske genom samtal eller prov.

3. Behörighetsgivande förutbildning

För vissa utbildningar erbjuder vi en så kallad behörighetsgivande förutbildning. Vi kallar det för BFU! En BFU är ett kurspaket med begränsat antal platser, och det bästa av allt är att du blir garanterad en plats på utbildningen om du blir godkänd! I år erbjuder vi BFU för följande YH-utbildningar:

» Data Center Technician (DCO)
» Elektronikingenjör
» Serviceingenjör Connected Home

Vill du läsa en BFU? Gör så här!

 1. Skicka in en ansökan till den aktuella YH-utbildningen.
 2. Kontakta vår antagningsenhet genom att mejla till anmalan.preparand@academedia.se och meddela oss att du vill läsa en BFU för att bli behörig.
 3. Vi kontaktar dig därefter!

4. Preparandkurs

Genom våra samarbetspartners Hermods och NTI-skolan erbjuder vi kostnadsfria preparandkurser, som du läser online under cirka 3-5 veckor. De motsvarar respektive gymnasiekurs på en övergripande nivå, i självstudieform med en komprimerad studietakt. Som stöd i dina ”prepstudier” har vi en läroplattform där du hittar information, hjälpmedel och e-litteratur. Alla preparandkurser avslutas med ett behörighetsprov och vid godkänt resultat ges din behörighet för den specifika kursen.

Observera att våra preparandkurser endast ger dig behörighet till Teknikhögskolans YH-utbildningar och går därmed inte att använda i ansökan till andra skolor. En preparandkurs ger dig inte en garanterad plats på utbildningen utan du måste genomgå samma urvalsprocess som alla andra sökande. Läs om urvalsprocessen.

Anmälan till en preparandkurs

 1. Ansök till en YH-utbildning hos Teknikhögskolan.
 2. Mejla till anmalan.preparand@academedia.se och meddela att du vill läsa en preparandkurs som möjliggör att du blir fullt behörig.
 3. Vi skickar ett startmejl till dig när vi har registrerat dig. Då kan du påbörja din preparandkurs.

Om du inte anmäler dig själv, men vår antagningsenhet gör bedömningen att du kan bli behörig genom att läsa en preparandkurs, så kommer de att kontakta dig.

Vilka preparandkurser erbjuder vi?

 • Bygg och anläggning 1 + 2*
 • CAD 1
 • Engelska 6
 • Logistik 1
 • Logistik 2
 • Matematik 2a + 2b*
 • Matematik 2c
 • Matematik 3
 • Praktisk ellära
 • Programmering 1
 • Svenska 2
 • Transport och spedition

*En och samma kurs.

Under tiden och efter godkänd preparandkurs

Kom ihåg att det är viktigt att du är aktiv under hela perioden preparandkursen ska hållas, annars kan den stängas ned på grund av inaktivitet.

När du har blivit godkänd på din preparandkurs behöver du inte komplettera din ansökan, utan vi fixar det åt dig. Observera att du inte kommer att få något intyg för att du har genomfört kursen, mer än att din ansökan kompletteras av oss.

5. 20-procentsregeln

20-procentsregeln innebär att tjugo procent av en utbildnings årsplatser får bestå av studerande som inte uppfyller de formella behörighetskraven eller kan antas genom reell kompetens. Du som sökande kan alltså behörighetsförklaras ändå, om vi tillsammans med utbildningens ledningsgrupp, bedömer att du kommer att klara utbildningen och det framtida yrket som den leder till.

När du ansöker till en utbildning som du saknar formell behörighet till är det därför viktigt att du uppger detta i din ansökan. Glöm inte heller bort att lägga till underlag och intyg på din kompetens, så som längre beskrivning, utbildnings- eller kursintyg, intyg från arbetsgivare eller motsvarande.

Observera! Finns det fler sökande än antalet utbildningsplatser, så ska de som testas enligt 20-procentsregeln även genomföra urvalsprov som alla andra sökande.


Har du frågor om behörighet?

Kontakta Teknikhögskolans antagningsenhet vid frågor om behörighet eller ansökan. Du når oss på telefon 019-100 080, mejl yhansokan@teknikhogskolan.se och via chattfönstret här på hemsidan.

Antagningsenhetens öppettider

 • Måndag-torsdag: 08.30-16.30
 • Fredag: 08.30-15.00

Lunchstängt mellan 12.00-13.00 varje vardag.