Svårt att välja utbildning? Så hittar du rätt!

Behovet av rådgivning kring utbildningsval och möjliga karriärvägar ökar. Dessa typer av beslut innebär ofta en större förändring i sin livssituation. Är du osäker på vilken väg du kan ta för att kunna arbeta med ditt drömyrke i framtiden? Det finns hjälp att få – så att du kan göra väl underbyggda val för framtiden!

1. Gör research

Googla, googla och googla lite till! 😊 Börja kartlägga vad du är intresserad av. Är det en specifik bransch eller yrkesområde? Undersök vilka typer av utbildningar det finns och vilken utbildningsform som skulle passa dig bäst. Är det exempelvis yrkeshögskola eller universitet? Du kan även göra personlighets- och yrkestest online för att få en bild över vad som skulle kunna passa dig.

När du skaffat dig en bild över vad du vill utbilda dig till är det dags att scanna marknaden. Jämför olika utbildningars upplägg, kursinnehåll och framtidsutsikter (både aktuellt och förväntat behov på arbetsmarknaden).

Pssst! Yrkesområden förändras ofta i takt med den tekniska utvecklingen, digitaliseringen och förändringar i samhället. Yrkeshögskolan är därmed en relevant utbildningsform eftersom YH-utbildningar alltid skapas tillsammans med företag utifrån deras kompetensbehov. Glöm inte bort dock att eget driv till personlig utveckling alltid är en konkurrenskraftig fördel på arbetsmarknaden.

2. Kontakta skolan

Ibland räcker det inte att läsa en beskrivning på webben, du kan också behöva ställa följdfrågor till personer som arbetar med utbildningen du är intresserad av. Kontakta utbildningsledaren eller kolla upp när skolan har informationsträffar för att få veta mer om utbildningarna.

3. Boka tid med SYV

Om du känner att du behöver råd av en utomstående kan du prata med en studie- och yrkesvägledare vid din kommun. Traditionellt har man ett fysiskt rådgivningsmöte, men i många kommuner kan du idag boka rådgivning online. Båda alternativen är kostnadsfria! Kom bara ihåg att det oftast är ett krav att du ska vara bokförd i kommunen du söker vägledning i.

Relaterade artiklar

Världsledande inom skogsindustri, fler processoperatörer behövs
23 november, 2022 Nyhet

Världsledande inom skogsindustri, fler processoperatörer behövs

Sågverks- och pappersindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar. Branschen är i stort behov av fler processoperatör...

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb
12 oktober, 2022 Nyhet

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb

Varför ska du satsa på en karriär inom el och energi? Vi snackar branschens behov...

IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag
13 september, 2022 Nyhet

IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag

Det råder stor brist på IT-kompetens över hela landet, i alla branscher. Allra störst är behovet av programmerare...