Start: Augusti 2022

Studieort: Lund

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 22 veckor

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad jobbar en Fullstackutvecklare med?

Vill du lära dig koda i Java? Det här är utbildningen för dig som vill ha ett kreativt och varierande jobb som finns över hela världen och präglas av problemlösning och teamwork!

Som Fullstackutvecklare inom Java Script arbetar du med programmering där din vardag präglas av kodning och problemlösning. Du jobbar i projekt, som kan handla om att ta fram nya system och databaser för företag och kunder eller vidareutveckla befintliga lösningar för att uppnå ännu bättre resultat, bland annat sett till användarvänlighet och säkerhet. Ofta arbetar du som Fullstackutvecklare i team, men kodar även på egen hand. Du har koll på kraven som ställs av olika system och hur de påverkar designen och implementeringen av en webbsida eller applikation. Du jobbar agilt med fokus på bra och snabba leveranser.

Men, vad är Java?

Java är ett programspråk som med tiden utvecklats till att kunna användas oberoende av plattform. Idag används Java främst på olika slags servrar, så som webbservrar, i en del desktop-applikationer (det vill säga program som installeras och körs på en dator) och vid utveckling av mobilappar för Android.

Start: Augusti 2022

Studieort: Lund

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 22 veckor

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Karriär för Fullstackutvecklare

Som utbildad Fullstackutvecklare inom Java är du inte låst till att jobba i IT-sektorn, utan du kan söka jobb i alla branscher! Efter examen kan du arbeta som konsult med olika projekt eller axla roller som:

 • Fullstackutvecklare
 • Javautvecklare
 • Applikationsutvecklare
 • Systemutvecklare
 • Webbutvecklare

Många tycker att Java är ett bra förstaspråk att lära sig för att bättre förstå objektorienterad programmering – en viktig del av modern utveckling.

Frontend vs Backend

App- och webbutveckling kräver både frontend och backend. Begreppen kan beskrivas som två sidor av samma mynt. Låt oss förklara:

Om du jobbar med frontendutveckling kodar du ”framsidan” av till exempel en webbsida, det vill säga det som en besökare ser och kan interagera med. Här ingår bland annat det visuella samt sidans funktionalitet och användarvänlighet (UX). Som utbildad inom Java kan du producera webbsidor med hjälp av verktygen HTML, CSS och Java Script som gör att du kan ge sidan en viss struktur, layout och dynamik.

Backendutveckling handlar om det som inte syns för en besökare eller användare. För varje webbsida behöver man en ”baksida”, en server eller databas, som lagrar sidans information och får den att fungera. Detta behöver också kodas fram av en utvecklare, exempelvis med hjälp av Java Script. Det betyder att du kan skriva kod för både frontend och backend, vilket även kallas för fullstackutveckling.

Oavsett om du jobbar med frontend eller backend (eller både och, som Fullstackutvecklare) så kommer du även att komma i kontakt med sökmotoroptimering (SEO). På framsidan handlar detta om utseende, användarvänlighet och innehåll (content), och på baksidan handlar det om uppladdningshastighet, hur länkstrukturen ser ut och att säkra mjukvaran. Som Fullstackutvecklare kan du alltså skapa webbsidor som både driver trafik och får besökarna att stanna längre på sidan.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden lär du dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Vårt fokus är att förmedla kunskaper som ger dig möjlighet att bli en bra fullstackutvecklare. Du kommer bland annat ha kunskap i:

 • Programmering i Java och Java Script.
 • Objektorienterad programmering.
 • Arbete i team med agila metoder.
 • Versionshantering med verktyget Git.
 • Databaser (relationsdatabaser och dokumentdatabaser).
 • Frontend-utveckling (GUI, UX, HTML, CSS och Java Script).
 • Frontend-ramverk, så som React och Vue.
 • Backend-ramverk, så som Java Spring och Node.js.
 • Säker programvara.
 • Testning av programkod.

Utbildningsupplägg

Fullstackutvecklare inriktning Java Script är en heltidsutbildning som du läser hos Teknikhögskolan i Lund under två år. Det är platsbunden undervisning två dagar per vecka, och resten av tiden ägnas åt självstudier och egna projekt, vilket förutsätter att du lägger ner tid och engagemang på dina studier.

Många gånger efterfrågar branschen en ”portfölj” att visa upp när du söker jobb som visar på din kunskap. En sådan portfölj får du chans att bygga upp genom att plugga hos oss, då du under studietiden kommer ha möjlighet att driva egna projekt. Dessutom ingår praktik som kallas för LIA (lärande i arbete).

Tillgång till Azure for students

Azure for students är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt ifrån AI och databaser till programvaror som Visual Studio och Microsoft Server. Som studerande får du tillgång till tjänsten under hela din studietid. Läs mer om Azure for students.

Mer information

 

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! För Fullstack-utbildningen kan du bland annat göra ett behörighetstest eller läsa en behörighetsgivande förutbildning. Läs om hur du kan bli behörig »

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du att du har kunskap som motsvarar Programmering 1 och inte kan uppvisa ett dokument för att styrka detta? Kontakta utbildningsledaren för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Behörighetsgivande förutbildning

Vi erbjuder även en behörighetsgivande förutbildning för dig som saknar förkunskaper i Programmering 1. Vi kallar det för BFU, och den har ett begränsat antal platser. Vår BFU ger dig de förkunskaper som krävs och om du blir godkänd får du en garanterad plats på Fullstack-utbildningen! Vill du läsa en BFU för att bli behörig? Läs mer och anmäl dig här.

Teknikhögskolan har skapat YH-utbildningen Fullstackutvecklare inriktning Java Script tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners:

CEVT  |  Cygni  |  Fordonsdata  |  Jayway  |  NodeHill  |  People First Recruitment  |  Randstad Technologies  |   TransportLEAD  |  Stratiteq  |  VGR IT  |  Squeed  |  Sjuttiotre

Fullstackutvecklare inriktning Java Script kommer att starta i Lund hösten 2022 och 2023. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbildningsutbudet inom yrkeshögskolan påverkas »

Är du intresserad av utbildningens framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Kurser

400
Kurs
Poäng
Grundläggande programmering Java
50
Kursen omfattar programmering och Java-verktyg med syfte att du ska kunna skapa enklare program med Java, använda en fullvärdig utvecklingsmiljö och tillämpa mjukvarutestning.
Frontend
35
Kursen omfattar webbgränssnitt, HCI, AWT, Swing, Java FX, interaktionsdesign, HTML, CSS och traditionella desktopapplikationer.
Producera och leverera mjukvara
50
Kursen omfattar agila projektmetoder för produktion och leverans av mjukvara till kund, ekonomiska verktyg för att beräkna kostnader samt ta fram systemkrav och rapport.
Databaser
40
Kursen omfattar relationsdatabaser och SQL, domändriven och objektorienterad design samt planering av datastrukturer.
LIA 1
40
Objektorienterad analys och design
35
Kursen omfattar modellering och kravprocesser vid utveckling av objektorienterade system.
Java Spring
30
Kursen omfattar Spring som utvecklingsplattform, serviceorienterad flerskiktad systemarkitektur för datalagring och systemimplementation.
Säker mjukvara
30
Kursen omfattar systemutveckling, tekniker och testmetoder ur ett säkerhetsperspektiv och konsekvenser av osäker mjukvara.
LIA 2
70
Examensarbete
20
Summa 400

Vanliga frågor

 • Inga kategorier
 • Formulär för intresseanmälan

  Utbildningar

  När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter, det vill säga ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsbrev i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring. En intresseanmälan är inte bindande och det är inte heller samma sak som en ansökan.

  Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

  Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Teknikhögskolan, bocka i rutan nedan.

  Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter
  29 januari, 2020 Intervju

  Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter

  Stephan är utbildad civilingenjör och .NET...

  Vad är skillnaden mellan Java och .NET?
  22 mars, 2019 Nyhet

  Vad är skillnaden mellan Java och .NET?

  .NET & Java är två tekniker inom programmering som liknar varandra. Två olika programmeringsspråk. T...

  Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet
  14 mars, 2019 Intervju

  Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet

  Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget...