Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDingle, Göteborg, Uddevalla

Startdatum December 2020 (Dingle/Uddevalla)

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd för att minska risken för smittspridning av Covid-19. Vid frågor om studieanpassningar och funderingar kring utbildningen i övrigt, kontakta den studerandeansvarige. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på den här sidan under fliken ”Kontakta oss om utbildningen”.


Jobba som mätningsingenjör

Vad gör egentligen en mätningsingenjör? Som mätningsingenjör gör du inmätningar och utsättningar av bland annat byggnader, ledningar och vägar. Dessutom tar du fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. I rollen använder du avancerade digitala instrument och mäter både optiskt och med hjälp av satelliter.

Efter examen är du redo för ett arbete som mätningsingenjör eller geodetisk mätningstekniker inom bygg och anläggning. Antingen på ett entreprenadföretag, som konsult eller i kommunen.

Utbildningsform och upplägg

Mätningsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan under 2 år. För decemberstarten av YH-utbildningen så läser du merparten av de teoretiska delarna i Uddevalla och praktiska moment sker i Dingle, Munkedals kommun.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. I de mer praktiska kurserna hålls vissa lektioner utomhus och du får även göra flera studiebesök på olika projekt i branschen och ta del av gästföreläsningar från personer med lång erfarenhet av mätyrket.

Och under 28 veckor av utbildningen är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan. Praktiken förbereder dig för yrkesrollen och gör dig redo att gå ut i jobb efter examen!

Kunskap efter utbildningen

Efter examen kan du behärska datorprogram och mätinstrument som används i branschen. Du kan även skapa terrängmodeller, göra GPS-mätningar och behärska maskinstyrning.

Du har kunskap om hur mätnings- och beräkningsresultat bearbetas och hur du kan läsa och tolka ritningar inom bygg- och anläggningssektorn. Dessutom vet du hur du ska söka information om relevanta lagar och regelverk samt bedöma vilken typ av mätning som är lämplig i en viss situation.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Våra studerande på LIA

Några exempel på vad våra studerande har varit delaktiga i under sina LIA-perioder är byggandet av nya Hisingsbron och Marieholmstunneln, nedsänkningen av nya E45:an samt kontrollmätningar på Lisebergs berg-och-dalbana Valkyria.

Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Arbetsmiljö och säkerhet
 • Branschengelska
 • Examensarbete
 • Fastighetskunskap med juridik
 • Geodesi, data och grundläggande instrumentkunskap
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Modellbygge och maskinstyrning
 • Praktisk instrumentkunskap
 • Ritningsteknik
 • Samhällsbyggnadsteknik
 • Yrkesmatematik

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Mätningsingenjör

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Mätningsingenjör:

NCC     Trafikverket     Serneke     AFRY     Trimtec      Kungsbacka kommun | Leica | Metria | Mätkungen | Sweco | Teodoliten | Utby Mätkonsult | WSP

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Dingle/Uddevalla

Joachim Lindroth
076-100 07 44 | joachim.lindroth@plushogskolan.se

Göteborg

Jakob Claesson
031-700 83 11 | jakob.claesson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Dan Bernspång
031-700 83 25 | dan.bernspang@plushogskolan.se

Du får vara med och bidra till en hållbar infrastruktur!

Skaffa en yrkeshögskoleexamen som leder till jobb.

Våra studerande har varit delaktiga i byggandet av Hisingsbron och Marieholmstunneln samt kontrollmätningar på Lisebergs berg- och dalbanor.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 frågor till en mätningsingenjör Featured blid Intervju

06/03/2017

5 frågor till en mätningsingenjör

Sara Strandberg studerade till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och tog examen sommaren 2016.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Så här blir du behörig till våra YH-utbildningar Featured blid Sida

25/02/2016

Så här blir du behörig till våra YH-utbildningar

Det finns många sätt att bli behörig till våra YH-utbildningar! Läs mer om våra preparandkurser, Komvux, reell kompetens, 20-procentsregeln och behörighetsgivande förutbildning här.