Hur ansöker jag till en YH-utbildning?

  1. Klicka på ”Ansök här” på utbildningens sida.
  2. Registrera dig eller logga in om du redan har ett konto på yh-antagning.se.
  3. Välj en eller flera utbildningar som du vill söka.
  4. Ladda upp dina gymnasiebetyg och eventuella övriga dokument som behövs för att visa att du är behörig.
  5. Skicka in din ansökan!

Vad ska jag tänka på när jag gör min ansökan?

Det är viktigt att du gör din ansökan så komplett som möjligt med betygskopior, eventuella arbetsgivarintyg och övriga merithandlingar som du behöver hänvisa till.

Betyg

När du ska ladda upp dina betygsdokument i yh-antagning.se så behöver vi en kopia på originalhandlingen från din gymnasieskola, folkhögskola och/eller kommunala vuxenutbildning. Det går bra att ta en bild på betyget med din mobil och ladda upp, men se till att ditt namn och personnummer är synligt på bilden. Du kan även bifoga ett utdrag ur antagning.se med namn, personnummer och samtliga gymnasiekurser.

För dig som har utländskt betyg ska du enbart ladda upp relevant bedömning från UHR och/eller betyg översatta till svenska eller engelska.

Hur får jag fram mina gamla betyg?

Har du inte tillgång till dina betygsdokument, kan du kontakta skolan du läste på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom den kommun där du läste din gymnasieutbildning.

Arbetslivsintyg

Tänk på att ett anställningsbevis inte räcker för att styrka arbetslivserfarenhet. I ditt intyg om arbetslivserfarenhet ska följande framgå:

  • Perioden du arbetat (start- och slutdatum).
  • Hur mycket du arbetat (angivet i procent eller antal timmar).
  • Din befattning (även arbetsuppgifter kan vara bra att ha med).
  • Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare. Om det är en pågående anställning ska detta framgå.

Tips! Om utbildningen har arbetslivserfarenhet som behörighetskrav eller om du vill åberopa reell kompetens kan du även ladda upp ditt CV, men det är inget krav.

Övrig information


Vad händer om jag inte är behörig?

Om du inte är fullt behörig och på så sätt inte kan ladda upp alla betygsdokument när du gör en ansökan, så kan du välja alternativet att komplettera senare. Det finns nämligen olika sätt att bli behörig så att du kan komplettera din ansökan. Läs om behörighet »

Översättning av utländska betyg

Du som har utländska betyg behöver få dina betyg översatta till svenska innan du söker en utbildning hos oss för att vi ska ha möjlighet att behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta av Universitets- och Högskolerådet, så var ute i god tid. På UHRs hemsida kan du läsa hur du går tillväga för att översätta dina betyg.

Om du är flykting eller asylsökande

För att ansöka till, och läsa, en yrkeshögskoleutbildning behöver du ha ett giltigt personnummer eller ett giltigt samordningsnummer. Är du inte boende i Sverige eller svensk medborgare behöver du även ett uppehållstillstånd, som ska sökas innan du reser till Sverige (med undantag för norska, isländska och EU-medborgare). Mer information hittar du hos Migrationsverket.

Om du har skyddad identitet

Vi följer reglerna för hantering av skyddade personuppgifter, så om du vill studera hos Teknikhögskolan och har skyddad identitet ber vi dig kontakta vår enhetschef Liselotte Issakainen, med den mejladress du vill använda i din ansökan. Efter det hjälper vi dig vidare i ansökningsprocessen och hör av oss med ytterligare instruktioner.