×
 

Hur ansöker jag? Hur får jag fram betygskopior? Vad behöver min ansökan innehålla? Här hittar du all information du behöver för att ansöka till Teknikhögskolans YH-utbildningar.

Ansökningsguide

Gå in på den utbildning du vill söka och klicka på ansök-knappen.

Registrera ett konto eller logga in på vår ansökningsportal yh-antagning.se.

Ladda upp betyg och dokument som efterfrågas enligt behörighetskraven.

Dubbelkolla så att allt stämmer i din ansökan och skicka in den. Klart!

Viktigt att tänka på i din ansökan

Din ansökan behöver vara komplett med betygskopior och övriga merithandlingar för att vi ska kunna granska den. Läs noga igenom behörighetskraven på respektive utbildningssida. Om du inte kan ladda upp alla dokument direkt kan du välja alternativet "komplettera senare" och sedan skicka in ansökan på yh-antagning.se.

Om du skickar in ansökningar till flera YH-utbildningar behöver du prioritera och rangordna dem utifrån vilken utbildning du helst vill läsa. Ditt förstahandsval sätter du som Prio 1, ditt andrahandsval som Prio 2 och så vidare.

Betyg

I dina betygsdokument behöver ditt namn och personnummer vara synliga. Vi behöver en kopia på originalhandlingen från din gymnasieskola, folkhögskola eller kommunala vuxenutbildning. Du kan även bifoga ett utdrag med gymnasiekurser ur antagning.se.

Du som har utländska betyg behöver få dina betyg översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). Detta för att vi ska kunna behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta, så var ute i god tid.

När du har fått en bedömning från UHR laddar du upp underlagen i din ansökan på yh-antagning.se.

Så går du tillväga för att få dina betyg översatta »

Har du inte tillgång till dina betygsdokument kan du kontakta skolan du läste på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom din kommun.

Tjänstgöringsintyg

Om arbetslivserfarenhet ingår i behörighetskraven behöver du ladda upp ett tjänstgöringsintyg i din ansökan. Ett anställningsbevis räcker inte för att styrka arbetslivserfarenhet. I ditt intyg ska följande framgå:

  • Perioden du arbetat (start- och slutdatum)
  • Hur mycket du arbetat (angivet i procent eller antal timmar)
  • Din befattning (även arbetsuppgifter kan vara bra att ha med)
  • Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare. Om det är en pågående anställning ska detta framgå

Skyddad identitet?

Om du har skyddad identitet är du välkommen att kontakta enhetschefen för vårt antagningsteam med den mejladress du vill använda i din ansökan. Då hjälper vi dig med din ansökan.

Vi följer reglerna för hantering av skyddade personuppgifter.

Flykting eller asylsökande?

För att ansöka till en YH-utbildning behöver du ha ett giltigt personnummer eller samordningsnummer. Är du inte bosatt i Sverige eller svensk medborgare behöver du även ett uppehållstillstånd, med undantag för norska, isländska och EU-medborgare. Mer information hittar du hos Migrationsverket.