Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng200 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Augusti 2021 (Distans/Örebro)

Vad gör en processoperatör inom livsmedel?

Som processoperatör inom livsmedel arbetar du med att säkerställa att råvaruhantering och produktion följer givna riktlinjer med ett livsmedelssäkert fokus. Arbetet innebär också att kunna skapa arbetsinstruktioner samt att vara medveten om hur du hanterar förändringar under hela processen på ett kvalitetssäkert sätt utifrån ett kundperspektiv. Du arbetar alltid mot ett så miljövänligt och hållbart arbetssätt och effektiv produktionsprocess som möjligt.

Jobba som processoperatör inom livsmedel

Efter examen kan du arbeta inom livsmedelsindustrin, som är den fjärde största sektorn inom svenskt näringsliv, både inom storskalig och småskalig livsmedelsproduktion. Här är några exempel på yrkesroller med inriktning mot livsmedel:

 • Processoperatör
 • Kvalitetsassistent
 • Livsmedelsförädlare
 • Livsmedelstekniker

Med den här utbildningen i bagaget och när du väl har arbetat inom produktionen ett tag så har du en bra grund att stå på, både teoretiskt och praktiskt. På sikt kan du arbeta med kvalitet och ledarskap som till exempel produktionsansvarig eller produktionsledare.

Efter en tids arbete i produktionen på har du som utbildad processoperatör inom livsmedel en bra grund att stå på. Om driv och engagemang finns kan du avancera till arbetsledare eller produktionsledare.

Mattias Andersson, Head of operations – Jästbolaget.

Utbildningsform och upplägg

Processoperatör livsmedel är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 1 år. Under studietiden kommer det att vara fyra träffar på Teknikhögskolan i Stockholm eller Örebro (alternativt annan ort för till exempel studiebesök), där varje träff sträcker sig över cirka 2-3 dagar. Och under tio veckor av utbildningen är du ute på praktik, eller LIA (lärande i arbete) som det kallas inom yrkeshögskolan.

Vi på Arla Foods har länge haft problem med att rekrytera rätt kompetens, den här utbildningen skulle kunna hjälpa oss med det.

– Magnus Dahlbom, Arla Foods.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du kunskap om olika kvalitetssystem som exempelvis BRC, ISO 22000, LEAN och Green LEAN samt hur dessa används för att skapa en miljövänlig och hållbar produktion. Du kommer även att ha en bred förståelse för hur mikrobiologi, kemi samt transport och logistik kan påverka produktens väg till konsument och hur man kan bibehålla både kvalitet och hållbarhet.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Arbetsmiljö och ergonomi
 • Kommunikation och ledarskap
 • Kvalitetssystem och kvalitetsarbete
 • LIA (lärande i arbete)
 • Livsmedelshygien och mikrobiologi
 • Livsmedelskemi
 • Logistik och produktionsplanering
 • Processteknik och automation
 • Råvarukunskap och förädling

Läs hela kursbeskrivningarna här:

Kursplan Processoperatör livsmedel Distans (Stockholm)
Kursplan Processoperatör livsmedel Distans (Örebro)

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Processoperatör livsmedel:

Arla Foods AB      Bodén och Lindeberg AB      Carlsberg AB      Coca Cola European Partners AB      Gotlands Slagteri AB      HK Scan AB      Jästbolaget AB      Lantmännen Cerealia AB      Mixum AB      Nomor AB

Som ansvarig för kompetensförsörjning och utbildningsfrågor hos Livsmedelsföretagen ser jag att denna utbildning verkligen behövs. Det finns ett mycket stort behov när det gäller yrkesrollen. Utbildningsplanen är framtagen tillsammans med företagen och innehåller det som efterfrågas när det gäller att arbeta som processoperatör inom livsmedel.

Karin Thapper, Livsmedelsföretagen – Swedish Food Federation.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Distans/Stockholm

Åsa Klockerud
08-549 013 28 | asa.klockerud@plushogskolan.se

Distans/Örebro

Anna-Karin Forssén
021-41 53 02 | anna-karin.forssen@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Distans/Stockholm

Erika Solfeldt
08-549 013 26 | erika.solfeldt@plushogskolan.se

Distans/Örebro

Joel Rudolfsson
019-611 58 57 | joel.rudolfsson@plushogskolan.se

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Oavsett tidigare erfarenheter, kan du ta klivet mot en karriär i livsmedelsbranschen!

Var med och ta fram framtidens livsmedel.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners Featured blid Nyhet

05/02/2020

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

En massiv produktion och ett enormt lager – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm, vilket inspirerade våra blivande processoperatörer och gav fler tankar om jobbmöjligheter efter examen.

Allt du velat veta om Processoperatör livsmedel Featured blid FAQ

26/07/2018

Allt du velat veta om Processoperatör livsmedel

Processoperatör livsmedel är en helt ny YH-utbildning för oss i år - så spännande! Här får du svar på de allra vanligaste frågorna angående utbildningen.

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!