Snabba fakta

Utbildningstyp YH Flex, YH-utbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng200 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Augusti 2022

Vad gör en processoperatör inom livsmedel?

En processoperatörs arbetsuppgifter kan skilja sig åt mellan olika branscher och arbetsgivare, men övergripande så är rollens motto ”ständiga förbättringar”. Oavsett bransch, så är processoperatören en viktig nyckelspelare i produktionen. Huvudsakligen jobbar du som processoperatör med att övervaka produktionslinan, styra tillverkningsprocesser och felsöka om något behöver åtgärdas. Övervakningen och styrningen kan ske från ett kontrollrum med hjälp av datorer eller ute i anläggningen i direkt anslutning till maskinerna och produktionen.

Som processoperatör inom livsmedel säkerställer du att råvaruhantering och produktion följer givna riktlinjer med ett livsmedelssäkert fokus. Du jobbar alltid mot ett miljövänligt och hållbart arbetssätt samt en så effektiv produktionsprocess som möjligt. Ibland kan detta även innebära att du skapar arbetsinstruktioner för exempelvis de som arbetar nära livsmedlen i produktionsanläggningen.

I ditt jobb arbetar du enligt arbetsmetoden HACCP, där du bland annat kan driva förbättrings- och utvecklingsarbete inom livsmedel samt ta fram och följa upp analyser av kritiska punkter och mikrobiologiska prover. Dessutom kan arbetsuppgifterna inkludera support kring operativa frågor för kvalitetschefen, produktionschefen och underhållschefen samt att vara kontaktpersonen mot myndigheter.

Karriär i livsmedelsbranschen som processoperatör

Efter examen är du redo för ett jobb i livsmedelsbranschen, som är den fjärde största sektorn inom svenskt näringsliv. Du kan både arbeta inom storskalig och småskalig livsmedelsproduktion, bland annat hos bryggerier, restauranger, storkök, producerande företag eller industrier, lager, slakterier, förpackningsföretag, tredjepartsföretag inom livsmedel och inom dagligvaruhandel. Du kommer även att vara anställningsbar inom läkemedelsbranschen.

Yrkesroller efter examen

 • Processoperatör
 • Produktionsreparatör
 • Livsmedelsförädlare
 • Livsmedelstekniker
 • Kvalitetsassistent

Med den här utbildningen i bagaget och när du väl har arbetat inom produktionen ett tag så har du en bra grund att stå på, både teoretiskt och praktiskt. På sikt kan du därför avancera till produktionsansvarig, arbetsledare eller produktionsledare, om driv, engagemang och intresse finns.

Varför läsa den här YH-utbildningen?

Livsmedelsbranschen står både mitt i och inför förändringar som ställer krav på högre kompetens, speciellt inom automatisering, LEAN och HACCP. Idag har många företag svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens, vilket gör att du som läst den här typen av utbildning har lätt att få en anställning. Inte bara idag och imorgon, utan flera år framöver.

Denna utbildning behövs. Om vi kan anställa utbildade processoperatörer slipper vi internutbilda, vilket sparar både tid och ekonomi. Vi fastnade för innehållet i utbildningen då vi anser att det inte finns någon likvärdig utbildning för tillfället. Ett bra sätt är att utbilda sig till processoperatör för att sedan om man vill, avancera sig.

– Orkla Foods.

Kunskap efter livsmedelsutbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Olika kvalitetssystem, så som BRC och ISO 22000.
 • Hur du använder kvalitetssystemen för att skapa en miljövänlig och hållbar produktion med hög kvalitet.
 • HACCP som arbetsmetod, där du systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten.
 • Hantering av förändringar under hela processen, med fokus på kvalitetssäkerhet utifrån ett kundperspektiv.
 • Mikrobiologi, kemi samt transport och logistiks påverkan på produktens väg till konsument.
 • Automationsprocesser inom livsmedelsproduktion.
 • Riskbedömning och analys på flöden och produktionslinjer.
 • Driftsäkerhet och underhåll.

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: Distansutbildning
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 10 veckor

Processoperatör livsmedel är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 1 år. Eftersom det här är en distansutbildning så genomförs undervisningen via läroplattformen Microsoft Teams. Utöver de lärarledda föreläsningarna som du tar del av live, i snitt 6 timmar per vecka, så ägnar du tiden åt självstudier.

Under studietiden planerar vi för fyra träffar på Teknikhögskolan i Stockholm, Halmstad, Örebro eller annan ort i Sverige för bland annat studiebesök och gästföreläsningar, där varje träff sträcker sig över cirka 2-3 dagar. Och under tio veckor av utbildningen är du ute på praktik, eller LIA (lärande i arbete) som det kallas inom yrkeshögskolan.

YH-utbildning formad av branschen

Teknikhögskolan skapar YH-utbildningar tillsammans med branschen utifrån kompetensbehovet. Utbildningsplanen är framtagen tillsammans med branschföretag och innehåller det som efterfrågas när det gäller att arbeta som processoperatör inom livsmedel. Det betyder att du som studerande kan vara säker på att du behövs efter din examen samtidigt som vi tillsammans försörjer branschen med rätt efterfrågad kompetens. Här är några av våra samarbetspartners för Processoperatör livsmedel:

Arla Foods AB    Delicato Bakverk AB    Sia Glass AB   Mixum AB

Coca-Cola Europacific Partners     HK Scan AB         Bodén och Lindberg AB      Nomor AB

Lantmännen Cerealia AB      Lantmännen Oats AB     Gotlands Slagteri AB      B Engelhardt & Co AB

Processoperatör livsmedel som YH-flex

Har du kunskaper som motsvarar en betydande del av den här utbildningen? Då kan du tillgodoräkna dig vissa delar av utbildningen, få en individuell studieplan och läsa enstaka kurser för att få en examen inom området! Läs mer om YH-flex »

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Arbetsmiljö och ergonomi
 • Kommunikation och ledarskap
 • Kvalitetssystem och kvalitetsarbete
 • LIA (lärande i arbete)
 • Livsmedelshygien och mikrobiologi
 • Livsmedelskemi
 • Logistik och produktionsplanering
 • Processteknik och automation
 • Råvarukunskap och förädling

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Distans (Halmstad)

Sahar Avdic
036-17 32 45 | sahar.avdic@plushogskolan.se

Distans (Stockholm)

Åsa Klockerud
08-549 013 28 | asa.klockerud@plushogskolan.se

Distans (Örebro)

Maria Nordlander
054-14 48 55 | maria.nordlander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Distans (Halmstad)

Klas Löfgren
0340-48 39 55 | klas.lofgren@plushogskolan.se

Distans (Stockholm)

Erika Solfeldt
08-549 013 26 | erika.solfeldt@plushogskolan.se

Distans (Örebro)

Svante Johansson
019-611 58 57 | svante.johansson@plushogskolan.se

1-årig livsmedelsutbildning på distans.

Plugga till processoperatör, kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Oavsett tidigare erfarenheter, kan du ta klivet mot en karriär i livsmedelsbranschen!

Var med och skapa framtidens livsmedelsindustri.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Steve blev kvalitetschef efter processoperatörsutbildning Featured blid Intervju

24/05/2021

Steve blev kvalitetschef efter processoperatörsutbildning

Från processoperatörsutbildningen till ett chefsjobb. Det gick snabbt för Steve att karriärklättra efter examen. Idag arbetar han som kvalitetschef och sitter med i ledningsgruppen för YH-utbildningen Processoperatör livsmedel. Här berättar han om yrket!

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners Featured blid Nyhet

05/02/2020

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

En massiv produktion och ett enormt lager – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm, vilket inspirerade våra blivande processoperatörer och gav fler tankar om jobbmöjligheter efter examen.

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Se listan med våra 10 bästa tips för hur du bäst planerar och pluggar en utbildning på distans!