Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt50%

Poäng200 YH-poäng

StudieortUddevalla

Startdatum Augusti 2022

Utbildning till byggledare

Den här byggutbildningen passar för dig som vill avancera i karriären, men även för dig som vill byta bana i arbetslivet. Ingen tidigare yrkeserfarenhet behövs, men för att du ska komma in med rätt förkunskaper erbjuder vi preparandkurser inom Bygg och anläggning. YH-utbildningen passar dig med ledaregenskaper och intresse för projektledning, och den är anpassad så att du enkelt kan kombinera dina studier med jobb.

Samarbetsföretag

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några samarbetspartners för Bygg- och anläggningsledare:

ByggföretagenErlandsson ByggNCCPeab Sverige ABPer Jacobsson Byggnads ABRamböll Sverige AB | Stegra Projekt AB | Östrabo Yrkes

Vi har ett stort behov av byggledare med rätt kompetens, och Teknikhögskolans utbildning är skräddarsydd för oss och arbetslivet. Vi vill anställa rätt personer med rätt kompetens och Teknikhögskolans studerande kan ge oss detta.

– Mickael Brunberg, Brunbergs Bygg AB.

Jobba som bygg- och anläggningsledare

Som bygg- och anläggningsledare har du en arbetsledande roll där du planerar, leder och genomför olika projekt från start till mål. Du arbetar utifrån att lagar och regler följs på din arbetsplats samt KMA-frågor (kvalitet, miljö och arbetsmiljö). Efter examen kan du axla olika roller, så som byggledare, arbetsledare, platschef, produktionschef och projektledare för bygg- och anläggningssektorn.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Lagar och bestämmelser som påverkar parterna i byggprocessen.
 • Ansvarsområden för en arbetsledare.
 • Projekteringens faser och relaterande handlingar.
 • Planering och organisering av arbetet så att det uppfyller arbetsmiljökrav.
 • Upprätta investeringskalkyler för olika projekt.
 • Lean Construction, dess verktyg och metoder.
 • Anpassning av ledarskap för bästa resultat avseende kvalitet, leverans, miljö och säkerhet.

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Uddevalla
 • Studietakt: 50 %
 • Praktik (LIA): 4 veckor, heltid / 8 veckor, halvtid

Bygg- och anläggningsledare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på halvfart hos Teknikhögskolan i Uddevalla under 2 år.  Uppskattningsvis är det föreläsning två eftermiddagar eller kvällar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under utbildningens sista termin är du ute på praktik, som kallas LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan, som du kan välja att läsa på heltid under fyra veckor eller halvtid under åtta veckor.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Branschengelska
 • Bygg- och anläggningsekonomi
 • Bygg- och anläggningsjuridik
 • Bygg- och anläggningslogistik
 • Bygg- och anläggningsprojektering
 • Examensarbete
 • KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö)
 • LIA (lärande i arbete)
 • Organisation och ledarskap

Läs kursbeskrivingarna »

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Bygg och anläggning 1
 • Godkänt betyg i Bygg och anläggning 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs om hur du kan bli fullt behörig »

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Ingela Rickander
0522-66 55 08 | ingela.rickander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Peter Josefsson
031-700 83 05 | peter.josefsson@plushogskolan.se

Perfekt byggutbildning för dig som vill karriärväxla eller vidareutbilda dig.

Gör karriär som byggledare, arbetsledare eller platschef inom bygg och anläggning.

Enkelt att kombinera studier med arbete. Studera på halvtid under eftermiddagar och kvällar.

Kostnadsfri och CSN-berättigad YH-utbildning.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Marianne bytte yrke efter 12 år Featured blid Intervju

04/05/2018

Marianne bytte yrke efter 12 år

Marianne arbetade som byggnadsmålare i 12 år innan hon bestämde sig för att komma vidare i yrkeslivet. Nu är hon snart färdigutbildad bygg- och anläggningsledare.

100 procent av alla byggledare har jobb efter examen Featured blid Intervju

28/06/2018

100 procent av alla byggledare har jobb efter examen

Teknikhögskolan i Uddevalla har sedan 2015 haft en YH-utbildning inom bygg och anläggning. Av alla de som tagit examen från byggutbildningen sedan starten har 100 % fått jobb inom rätt bransch.

Chef i en mansdominerad bransch Featured blid Intervju

23/06/2020

Chef i en mansdominerad bransch

Bygg och anläggningsledar- utbildningen hjälpte Emmalena ta steget från arbetsledare till chef på Plåtslageri1. Med 10 år på taken bakom sig blickar Emmalena nu framåt och ser en plåtslageri-bransch med säkrare rutiner, mindre utsläpp och en jämnare könsfördelning.