×
 

Vad gör en distributionselektriker?

Det här är utbildningen för dig som är organiserad, initiativtagande, har ett tekniskt intresse och inte är känslig för arbete på höga höjder. Var med och se till så att samhället fungerar! Gör karriär som distributionselektriker, industrielektriker eller linjemontör.

Som distributionselektriker arbetar du med att bygga upp nya ledningsnät, byta ledningar och åtgärda akuta fel. Du har ett fritt och självständigt arbete präglat av kundkontakt och samarbete, exempelvis med driftledningscentralen som övervakar elnätet.

I arbetsuppgifterna ingår mycket planeringsarbete även om arbetet till största del innebär ett praktiskt jobb som sker utomhus vid ledningarna, där du analyserar och löser tekniska problem. Vid ett strömavbrott är det du som distributionselektriker som är snabbt på plats för att lösa problemet så att kunderna får tillbaka strömmen.

Efter examen kan du arbeta i el- och energibranschen, som bland annat distributionselektriker, industrielektriker och linjemontör.

Ansökan stängd

Ansökan öppnar: 1 februari

Start: Augusti 2022

Studieort: Lund

Längd: 1 år

Studietakt: Heltid

Poäng: 220 YH-poäng

Utbildningstyp: YH-utbildning

Kostnadsfri CSN-berättigad


Elutbildning som matchar kompetensbehovet

En YH-utbildning arbetas fram tillsammans med näringslivet utifrån vad behovet av kompetens är på arbetsmarknaden, både nu och i framtiden. Här kan du läsa om hur en YH-utbildning skapas. Energibranschen har en oerhört stor efterfrågan på distributionselektriker, så efter examen kan du vara säker på att du behövs.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Hur elnätet är uppbyggt
 • Att läsa ritningar och använda datasystemsinformation
 • Att genomföra kontroller före och efter idrifttagning
 • Felbortkoppling i distributionsnät
 • Kabelsökning, mätmetoder, spänningsprovning och arbetsjordning
 • Lagar, regler och säkerhet

Utbildningsupplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Lund
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 10 veckor

Distributionselektriker är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Lund under 1 år. Uppskattningsvis är det föreläsning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Totalt sett så ägnar du i snitt 40 timmar per vecka åt dina studier.

På skolan har vi även ett övningsområde, för att du ska få erfarenhet av hur det är att arbeta praktiskt i yrkesrollen. Och på tal om praktik, så är du ute på LIA (lärande i arbete) på en arbetsplats under tio veckor där du utvecklas inför din kommande karriär.

Vi har tillsammans med Teknikhögskolan hittat en väl avvägd utbildning till distributionselektriker som inte skjuter ovanför målet utan ger oss exakt den kompetens vi vill ha på ett år.

– Kenneth Lindholm, VD för Sjöbo Elnät

Mer information

 

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli fullt behörig »

Teknikhögskolan har skapat YH-utbildningen Distributionselektriker tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners för Distributionselektriker:

E.ON | Vattenfall | Kraftringen | ONE Nordic | Skurups Elverk | Staffanstorps Energi AB

Distributionselektriker kommer att starta i Lund hösten 2022 och hösten 2023. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbildningsutbudet inom yrkeshögskolan påverkas »

Kurser

 
220
Kurs
Poäng
Distributionsnät
50
Elkraftsteknik
30
ESA och EBR
10
Examensarbete
20
LIA
50
Schemaläsning och nätstruktur
20
Säkerhet vid utförande av arbete
20
Transformatorstationer
20
Summa 220

Vanliga frågor

 • Inga kategorier
 • Oscar Sedira
  17 december, 2020 Intervju

  Elektriker är inte de enda som jobbar med el

  Oscar tog examen som distributionselektriker innan sommaren. Han hade länge...

  Distributionselektriker på skolans övningsområde
  10 december, 2019 Nyhet

  Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker

  Efter sommaren slog vi upp portarna till Teknikhögskolan i Lund, där vi dessutom start...

  Därför är energibranschen rätt val för dig som söker ett framtidsyrke
  31 maj, 2019 Nyhet

  Därför är energibranschen rätt val för dig som söker ett framtidsyrke

  För att kunna hålla utvecklingstakten behövs mer omfattande elnät. El och energi kommer alltid att b...

  Formulär för intresseanmälan

  Utbildningar

  När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsbrev i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring.

  Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Läs hela vår integritetspolicy.

  Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Teknikhögskolan, bocka i rutan nedan.

  Kontakt

  Vid utbildningsspecifika frågor, vänd dig till utbildningsledaren.
  Frågor om behörighet och ansökan? Kontakta antagningsteamet.