Vad gör en elnätsprojektör?
Som elnätsprojektör är du en teknisk projektledare inom elnät. Yrket är varierande med olika arbetsuppgifter, så som upprättande av erforderliga tillstånd och dimensionering samt framtagande av materiallistor, kostnadskalkyler och arbetskartor. Du arbetar med planering, projekt, anslutningsfrågor, mätning och har mycket kontakt med installatörer angående samråd och planering.
Efter examen är du redo för ett jobb inom el- och energibranschen som elnätsprojektör, elkraftsberedare, eldriftsledare, projektledare inom elkraft eller elkrafttekniker.
Elnätsprojektörer har en viktig nyckelroll i vår entreprenadverksamhet då det är beredaren som skapar förutsättningar för ett kostnadseffektivt projekt. Behovet av beredare är idag stort på grund av mycket reinvesteringar i näten och det är svårt att få tag på personal.
– Henrik Svanbom, chef verksamhetsstöd Kraftringen Service AB.
”De bästa arbetsgivarna finns i energibranschen”
Enligt Attraktiv Arbetsgivarindex 2018 är energibranschen är den bästa branschen att jobba i. Nyckeltalsinstitutets rapport för 2019 visar återigen att energibranschen är en av de mest attraktiva branscherna. Energibranschens styrkor är lika karriärmöjligheter för män och kvinnor, små arbetsgrupper och låg sjukfrånvaro. Det är även en hög andel tillsvidareanställningar och hanterbara avgångar.
Utbildningsform och upplägg
- Studieupplägg: Distansutbildning
- Studietakt: 100 %
- Praktik (LIA): 8 veckor
Elnätsprojektör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid och distans under 1 år. Uppskattningsvis är det digitala föreläsningar via läroplattformen Microsoft Teams två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier i veckan. Vi planerar även för sex träffar på plats hos Teknikhögskolan i Lund.
I utbildningen ingår även praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan, vilket innebär att du kommer att få praktisk erfarenhet av yrket ute på ett företag under åtta veckor.
Samarbetsföretag för Elnätsprojektör
YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Elnätsprojektör:
Kunskap efter utbildningen
YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar och få ett helhetsperspektiv på yrket så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:
- Utförande av mark- och elutredning.
- Att skriva markavtal och säkerställa att elarbetet bedrivs enligt rådande lagar och säkerhetsrutiner.
- Planering och genomförande av skötselåtgärder.
- Värdering, förhandling, fältmätning och markundersökning.
- Upprättning av materialspecifikationer, arbetskartor och andra beredningshandlingar.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Praktisk ellära
- Yrkeserfarenhet från el- och/eller energibranschen
Du kan även ansöka till utbildningen om du har erfarenhet från omkringliggande branscher så som bygg/anläggning och övrig infrastruktur.
Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.