Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng245 YH-poäng

StudieortDistans

”De bästa arbetsgivarna finns i energibranschen”

Enligt Attraktiv Arbetsgivarindex 2018 är energibranschen är den bästa branschen att jobba i. Energibranschens styrkor är hög andel tillsvidareanställningar, höga medianlöner, god arbetsmiljö med låg kort- och långtidssjukfrånvaro, små arbetsgrupper och förhållandevis få avgångar samt lika karriärmöjligheter för män och kvinnor.

Vad gör en elnätsprojektör?

Som elnätsprojektör är du en teknisk projektledare inom elnät. Yrket är varierande med olika arbetsuppgifter, så som upprättande av erforderliga tillstånd och dimensionering samt framtagande av materiallistor, kostnadskalkyler och arbetskartor.

Du arbetar med planering, anslutningsfrågor, mätning och har mycket kontakt med installatörer angående samråd och planering.

Utbildningsform och upplägg

Elnätsprojektör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid och distans under 1 år. Uppskattningsvis är det digitala föreläsningar cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier. Under studietiden kommer det att vara cirka 6-8 träffar på plats hos Teknikhögskolan i Lund.

I utbildningen ingår även praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan, vilket innebär att du kommer att få praktisk erfarenhet av yrket ute på ett företag under åtta veckor.

Vill du plugga på plats eller distans?

Flexa som du vill! Under hela studietiden, och faktiskt från dag till dag, kan du välja att komma till oss i Lund och plugga eller sitta hemma där du också kan ta del av de digitala föreläsningarna. Valet är ditt!

Jobba som elnätsprojektör

Efter examen kan du arbeta inom el- och energibranschen som bland annat:

 • Eldriftsledare
 • Elkraftsberedare
 • Elkrafttekniker
 • Elnätsprojektör
 • Projektledare inom elkraft

Elnätsprojektörer är en viktig nyckelroll i vår entreprenadverksamhet då det är beredaren som skapar förutsättningar för ett kostnadseffektivt projekt. Behovet av beredare är idag stort på grund av mycket reinvesteringar i näten och det är svårt att få tag på personal.

– Henrik Svanbom, chef verksamhetsstöd Kraftringen Service AB.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning har du kompetens att utföra mark- och elutredning, skriva markavtal, säkerställa att elarbetet bedrivs enligt rådande lagar och säkerhetsrutiner samt planera och genomföra skötselåtgärder.

Du kommer att ha ett helhetsperspektiv på yrket och även ha kunskap om värdering, förhandling, fältmätning, markundersökning, upprätta materialspecifikation och arbetskartor samt andra beredningshandlingar som behövs för arbetet.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i Praktisk ellära
 • Yrkeserfarenhet från el- och/eller energibranschen
  Du kan även ansöka till utbildningen om du har erfarenhet från omkringliggande branscher så som bygg/anläggning och övrig infrastruktur.

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Beredning block 1
 • Beredning block 2
 • CAD, ritlära och schemaläsning
 • Elbyggnadskonstruktion
 • Entreprenadjuridik och markrätt
 • Examensarbete
 • LIA (lärande i arbete)
 • Projektledning

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Elnätsprojektör

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Elnätsprojektör:

E.ON    ONE Nordic    Vattenfall    Staffanstorp Energi    Kraftringen    Skurups Elverk

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Marie Andersson
040-20 48 93 | marie.andersson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Ulrika Delin
040-28 28 06 | ulrika.delin@plushogskolan.se

Flexibla studier - välj att plugga på distans eller i Lund.

För dig som vill ta ett karriärkliv i energibranschen.

Välj en bransch med de bästa arbetsgivarna!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Elnätsprojektör blir distansutbildning Featured blid Nyhet

23/01/2020

Elnätsprojektör blir distansutbildning

Elnätsprojektör har tidigare varit en platsbunden utbildning, men nu står det klart att upplägget görs om till distansstudier!

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch Featured blid Nyhet

11/04/2019

Utbildningarna som stärker Skånes energibransch

Energibranschen är i akut behov av fler utbildade och de unika utbildningarna Distributionselektriker och Elnätsprojektör ska fylla rekryteringsbehovet.