Start: Augusti 2022

Studieort: Jönköping

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 24 veckor

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en automationsingenjör med kompetens inom robotik?

Som automationsingenjör med inriktning robotik arbetar du med automatiserade system inom industrin. Du installerar, driftsätter, övervakar och optimerar automatiska produktionsprocesser, bland annat med hjälp av visionteknik. Målet är att skapa smarta och störningsfria produktionsflöden för att effektivisera industrin.

Du kan jobba i projekt med flera olika system, så som SCADA och HMI, där du översätter lösningar till kod. Du programmerar styrsystem och robotar (PLC) för att automatisera industriprocesser med fokus på arbetsmiljö, hållbarhet och ekonomi. Ofta arbetar du i team med att "bygga" och utveckla automatiska maskiner, system eller hela flöden för slutanvändare, systemleverantörer, maskinbyggare, systemintegratörer eller konsulter med fokus på kvalitativa leveranser.

Karriär och yrkesroller efter examen

Dagens automationslösningar har kommit långt i flera branscher och utvecklas ständigt, bland annat inom fordonsindustrin och läkemedelsindustrin. Efter examen kan du arbeta inom all sorts tillverkningsindustri, som konsult eller inom bemanning. Det är ett jobb som finns över hela världen!

 • Automationsingenjör / Automationstekniker
 • Robotingenjör / Visiontekniker
 • Servicetekniker / Eltekniker inom styr-, regler- och instrumentteknik
 • Programmerare inom PLC, SCADA och HMI

Start: Augusti 2022

Studieort: Jönköping

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 24 veckor

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Passar ingenjörsyrket för mig?

Är du en problemlösare som vill utveckla framtidens automatiserade industri? Den här utbildningen leder till jobb med ny teknik, robotprogrammering och utveckling av vår tillverknings- och processindustri. Området är en spännande och viktig del av vårt näringsliv där teknik, produktionsprocesser och miljö är exempel på arbetsuppgifter för en automationsingenjör med specialistkompetens inom robotik.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden lär du dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat ha kunskap i:

 • Automatiserade system, driftsättning och programmering.
 • Styr- och reglerteknik, robotprogrammering, PLC-programmering och dimensionering.
 • Hantering av SCADA- och HMI-system, visionteknik och CAD.
 • Felsökning inom automatiserade system.
 • Övervakning av robotautomatiserade arbetslinor och processer för effektiva arbetsflöden inom industri 4.0.
 • IT-säkerhet och IoT-lösningar för en hållbar automation.
 • Projektledning, effektiva och flexibla arbetsprocesser samt lagar och regelverk.

I Sverige pågår en industriell förändring där vi ökar snabbheten genom automatisering med hjälp av robotar, additiv- och 3D-tillverkning, vilket ökar företagens konkurrenskraft. Flera svenska företag som tidigare flyttade ut tillverkning tar nu hem den till Sverige. Vi behöver därför fler utbildade inom automation.

– Matts Spångberg, VD på SVMF

Utbildningsupplägg

Automationsingenjör robotik är en heltidsutbildning som du läser hos Teknikhögskolan i Jönköping eller Göteborg under två år. Det är föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier. Under 24 veckor av din studietid är du dessutom ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. Under din sista LIA-period genomför du även ett examensarbete parallellt. Det är en stor möjlighet att utforma utbildningen till det du tycker är roligt och spännande, och hitta det du brinner för!

Mer information

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Praktisk ellära
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

 

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli fullt behörig »

Teknikhögskolan har skapat YH-utbildningen Automationsingenjör robotik tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners:

ABB  |  AutoElec  |  OMRON Industrial Automation  |  SAG  |  SCHUNK Intec AB  |  Siemens Industry  |  SVMF  |  YASKAWA AB

 

Som studerande får du bland annat nyttja och programmera ABB’s robotar.

Automationsingenjör robotik kommer att starta i Jönköping hösten 2022 och i Göteborg våren 2023 och 2024. Ansökan till Göteborgsstarten 2023 öppnar under hösten 2022. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbildningsutbudet inom yrkeshögskolan påverkas »

Är du intresserad av utbildningens framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Kurser

Vanliga frågor

 • Inga kategorier
 • Formulär för intresseanmälan

  Utbildningar

  När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter, det vill säga ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsbrev i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring. En intresseanmälan är inte bindande och det är inte heller samma sak som en ansökan.

  Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

  Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Teknikhögskolan, bocka i rutan nedan.

  Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör
  24 februari, 2022 Intervju

  Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör

  Efter 25 år som undersköterska på demensboende bytte Annicka riktning i sitt yrkesliv....

  Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens
  9 september, 2021 Intervju

  Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens

  Irinas teknikintresse växte fram under gymnasiet och efter studenten valde hon att plugg...

  3 frågor till en automationsingenjör i Dubai
  15 februari, 2018 Intervju

  3 frågor till en automationsingenjör i Dubai

  Från YH-utbildning till jobb som automationsingenjör i Dubai. Här svarar Reine på 3 snabba...