Vad gör en automationsingenjör inom robotik?
Som automationsingenjör inom robotik är du med och utvecklar områden för slutanvändare, systemleverantörer, maskinbyggare, systemintegratörer eller konsulter. Du tar bland annat hand om lösningar som företagen har och översätter dessa till kod för robotar samt arbetar med produktionsprocesser, installerar och bygger upp produktionslinor. Du kan även arbeta med olika typer av programmering, så som robot, PLC, SCADA, HMI och visionsteknik.
Du arbetar i team där väl genomförda och kvalitativa leveranser är ett måste och du arbetar tillsammans med andra människor som tycker om att utveckla, utforma och påverka ett roligt och spännande område. Yrkesrollen passar dig som vill arbeta med ny teknik och utveckla vår tillverkningsindustri. Det är en spännande och viktig del av vårt näringsliv där teknik, produktion, miljö, processer och utveckling är exempel på delar av jobbet som automationsingenjör inom robotik.
Här är ett videoexempel på hur våra studerande programmerat en robot. Vilken precision!
Jobba som automationsingenjör
Det finns idag en stor efterfrågan bland företag och organisationer på kompetensen som den här utbildningen ger. Efter examen kan du arbeta inom tillverkningsindustrin eller konsultverksamhet med systemleveransser eller systemintegration. Det finns också möjligheter att arbeta inom bemanning.
Du kommer dessutom att kunna arbeta såväl nationellt som internationellt. Här finns spännande användningsområden inom bland annat fordonsindustrin, läkemedelsindustrin och konsultbranschen där automationslösningarna kommit långt och ständigt utvecklas. Valet är ditt! Här är några exempel på yrkesroller som du kan jobba som efter examen:
- Automations- och robotingenjör
- Eltekniker inom styr-, regler- och instrumentteknik
- PLC-, SCADA- och HMI-programmerare
- Robot- och visionstekniker
- Service- och automationstekniker
Kunskap efter utbildningen
Efter examen har du såväl teoretisk som praktisk kunskap, kompetens och färdigheter inom automatiserade system, styr- och reglerteknik samt dess driftsättning inom industriell automation. Målet med utbildningen är att du ska ha kompetens att ta en aktiv roll i ditt yrke som automationsingenjör inom robotik. Det innebär att du kommer att ha kompetens att självständigt kunna föreslå och motivera olika lösningar inom yrkesområdet. Dessutom kommer du att ha en bred teoretisk och praktisk grund samt erfarenhet av olika typer av programmering samt aktuella tekniska plattformar och inriktningar.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen
När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har med dig, du får även ett examensbevis som är kvittot på att du har den kompetens som branschen behöver. När du har tagit examen är du direkt anställningsbar och kan bidra med din kunskap till din nya arbetsgivare.
Utbildningsform och upplägg
Automationsingenjör robotik är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg eller Jönköping under 2 år. Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier.
I Jönköping startar utbildningen till höstterminen 2021. I Göteborg startar utbildningen till vårterminen 2022.
Under totalt 24 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan. Under din sista LIA-period har du även ett examensarbete som du genomför parallellt, så dessa veckor sitter du verkligen i förarsätet och utformar din utbildning till det du tycker är roligt och spännande. En perfekt chans för dig att hitta det du brinner för!
YH-utbildningen ges tillsammans med branschen och som studerande får du bland annat ta del av ABBs kunskap i kursen Robotprogrammering där du får nyttja och programmera deras robotar.
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarade)
- Godkänt betyg i Matematik 2
- Godkänt betyg i Praktisk ellära
- Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?
Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.