Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Ej sökbar

Kostnadsfri CSN-berättigad

Varför läsa GMP?

Har du erfarenhet av livsmedelsbranschen? Personal med kompetens inom kvalitet, spårning och GMP är en förutsättning för alla företag som behandlar livsmedel. Därför har Teknikhögskolan tagit fram den korta YH-utbildningen tillsammans med branschen.

Läs en fördjupningskurs i säker livsmedelshantering på bara 12 veckor! Det här är en kort YH-utbildning för dig som vill fördjupa din kunskap i säker livsmedelshantering! Under kursen kommer du att lära dig om regelverket GMP som styr livsmedelsproduktionen. Ta din kompetens till nästa nivå! Få spetskunskap i bland annat HACCP och parametrar som kan påverka livsmedelssäkerheten i produktionen.

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Ej sökbar

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad är GMP?

Good Manufacturing Practice är ett regelverk som styr tillverkning och packning av livsmedel. I regelverket ingår även personalens utbildning och ansvarsförhållanden. GMP är en förutsättning för säker livsmedelshantering och kvalitetssäkring, både i hantering och dokumentation av produktionen, samt för allt hygienarbete. Regelverket är även grundläggande i alla certifieringsstandarder.

Alla som jobbar med livsmedel borde gå denna utbildning.

– Johanna Gren, kvalitetssamordnare Coop Butiker och Stormarknader AB

Flexibelt kursupplägg

GMP – Good Manufacturing Practice är en så kallad kort YH-utbildning som vänder sig till dig som arbetar med livsmedel på något sätt i din vardag. Kvalitetskoordinator, labbtekniker eller processoperatör? Kanske mikrobiolog, butiksmedarbetare eller produktionschef? Det är en upskill-möjlighet för dig som vill fördjupa din kunskap i säker livsmedelshantering.

Kursen går på distans under 12 veckor med 50 procents studietakt, vilket utgör 30 YH-poäng. Det anpassade upplägget gör att du som yrkesverksam kan arbeta parallellt med dina studier. Undervisningen sker digitalt via en läroplattform, där föreläsningar både går att ta del av live eller se på i efterhand då de spelas in.

Kunskap efter kursen

  • HACCP, kvalitetsledningssystem och standarder som används i livsmedelsproducerande verksamheter.
  • Mikroorganismers betydelse och spårbarhet.
  • Bedömning av eventuell förekomst av mikrobiologiska, kemiska, fysiska och allergena föroreningar som kan påverka livsmedelssäkerheten i produktionens olika hanteringssteg.
  • Lagar och regler som styr livsmedelsproduktion.
  • Provtagning och analys av mikrobiologiska och kemiska parametrar.
  • Fusk, hot och bedrägerier (VACCP och TACCP).
  • Utveckla och redovisa förebyggande rutiner och kontrollverktyg för säker livsmedelshantering.

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Minst ett halvårs yrkeserfarenhet inom livsmedel, läkemedel, processindustri, produktion, storkök, kemi eller motsvarande

 

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli fullt behörig »

GMP – Good Manufacturing Practice har i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbildningsutbudet inom yrkeshögskolan påverkas »

Vanliga frågor

  • Inga kategorier
  • Teknikhögskolan erbjuder fler korta YH-utbildningar
    11 juni, 2021 Nyhet

    Teknikhögskolan erbjuder fler korta YH-utbildningar

    Igår kom beskedet om vilka korta YH-utbildningar vi på...

    Steve blev kvalitetschef efter processoperatör-utbildning
    24 maj, 2021 Intervju

    Steve blev kvalitetschef efter processoperatör-utbildning

    Från en utbildning till ett chefsjobb. Det gick snabbt för Steve att karriärklättra...

    Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners
    5 februari, 2020 Nyhet

    Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

    En massiv produktion och ett enormt lager – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm...