Start: 6 november 2023

Studieort: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Vad är GMP?

GMP står för Good Manufacturing Practice, vilket är ett regelverk som styr tillverkning och packning av livsmedel. Där ingår även personalens utbildning och ansvarsförhållanden. GMP är en förutsättning för säker livsmedelshantering och kvalitetssäkring i både hantering och dokumentation av produktionen samt för allt hygienarbete. Regelverket är även grundläggande i alla certifieringsstandarder.

Varför läsa GMP?

Livsmedelsförsörjning är en av våra mest viktiga samhällsfunktioner. Den måste fungera i alla lägen, trots yttre påfrestningar som torka, pandemi och stopp i den globala logistikkedjan. Därför behöver den inhemska livsmedelsproduktionen öka. Regeringen har påbörjat arbetet med en uppdaterad livsmedelsstrategi som syftar till att främja svensk livsmedelsproduktion. Personal med GMP-kompetens är centralt för att säkerställa att den svenska livsmedelsproduktionen är säker och hållbar.

GMP-kursen riktar sig till alla inom livsmedelsbranschen, till exempel kvalitetskoordinatorer, labbtekniker, mikrobiologer, operatörer, maskinoperatörer, driftledare, produktionschefer, underhållsplanerare, slaktare och produktionsingenjörer.

Samtliga medarbetare inom livsmedelsproduktionen skulle dra nytta av en kompetensutveckling inom GMP.

– Frida Persson, CTO, Mycorena AB

Start: 6 november 2023

Studieort: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Kursen berättigar till extra studiestöd för vuxna! Läs om omställningsstudiestödet.

Kunskap efter kursen

 • HACCP-principen
 • Lagar och regler som styr livsmedelsproduktion
 • Kvalitetsledningssystem och standarder
 • Mikroorganismers betydelse och spårbarhet
 • Bedömning av partiklar som kan påverka livsmedelssäkerheten i produktionens olika hanteringssteg samt provtagning och analys av mikrobiologiska och kemiska parametrar
 • Fusk, hot och bedrägerier (VACCP och TACCP)
 • Uppföljning och redovisning av rutiner och åtgärder vid interna och externa kontroller samt utveckling av förebyggande rutiner och kontrollverktyg för säker livsmedelshantering

Kursupplägg

GMP – Good Manufacturing Practice är en distanskurs som omfattar 30 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Minst ett halvårs yrkeserfarenhet inom livsmedel, läkemedel, processindustri, produktion, storkök, kemi eller motsvarande
  Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg i ansökan för att påvisa din yrkeserfarenhet.

 

Saknar du behörighet? Så blir du behörig »

November 2023 – December 2023

Nyfiken på hur yrkeshögskolans utbildningsutbud styrs? Läs om YH-utbildning »

Intresserad av andra YH-kurser? Spana in vårt aktuella utbud.

Samarbetspartners

Personal med kompetens inom GMP är en förutsättning för alla företag som behandlar livsmedel. Därför har Teknikhögskolan tagit fram denna kurs tillsammans med branschen.

Techfood.se | Pågen

Mixum AB
Nomor
Lantmännen Cerealia
Mycorena AB

Relaterade artiklar

Från konditor till laboratorieassistent på Kiviks Musteri
30 augusti, 2022 Intervju

Från konditor till laboratorieassistent på Kiviks Musteri

Efter utbildningen till processoperatör inom livsmedel landade Celine jobbet som...

Blev kvalitetschef efter utbildning till processoperatör
24 maj, 2021 Intervju

Blev kvalitetschef efter utbildning till processoperatör

Från en utbildning till ett chefsjobb. Det gick snabbt för Steve att karriärklättra...

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners
5 februari, 2020 Nyhet

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

Enormt lager och massiv produktion – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm. Våra ...

Formulär för intresseanmälan

Utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.