Tips till dig som ska söka LIA-praktik
Av Mikaela Laakso
Senast uppdaterad 13 juli 2022
1. Börja planera och söka i god tid
"Var ute i god tid" är ett uttryck som kanske känns uttjatat, men det är verkligen en viktig del i LIA-sökprocessen. Börja gärna söka LIA flera månader innan din period startar, så slipper du stressa in i det sista och riskera att inte hitta en LIA-plats.
Ju tidigare du börjar tänka på var du vill göra din LIA, desto mer tid har du att lägga på andra förberedelser, som att skriva CV och utforma personliga brev. Det kan vara de extra timmarna du hinner lägga på att ta fram ett stilrent CV som gör att du blir kallad på intervju. Att vara ute i tid sänder även positiva signaler till arbetsplatsen. Det visar att du är målinriktad och har planerat ditt sökande väl.
Kartlägg intressanta företag, branscher och arbetsområden
Innan du börjar skicka mejl och ringa upp företag kan det vara en bra idé att fundera på vilka branscher och arbetsgivare du är intresserad av. Brainstorma och gör en "mindmap" på vilka arbetsområden som du skulle vilja fördjupa dig i. I det här stadiet kan du även fundera över var du vill göra din praktik, rent geografiskt. Vill du göra din LIA i närheten av där du bor? Kan du tänka dig att flytta för ditt drömföretag eller anpassa dig till eventuellt distansarbete? På så sätt kan du få med dig dina förväntningar och önskemål i sökprocessen.
Hitta inspiration på nätet
Om du fastnar i dina tankar, leta inspiration online och i ditt nätverk! På sociala medier finns bland annat grupper där du kan få tips på arbetsplatser inom den bransch du vill göra din LIA. Teknikhögskolan har en LinkedIn-grupp för studerande, utbildare och alumner, där det frekvent dyker upp tips på lediga jobb och LIA-platser.
2. Hitta din "usp"
Unique Selling Point, en så kallad usp, handlar om att lyfta fram och sälja in dina bästa egenskaper! Kanske har du tidigare arbetat inom branschen, vilket du har nytta av på din LIA? Eller så är du en noggrann analytiker sedan barnsben, vilket passar perfekt för yrkesrollen och praktikplatsen du är intresserad av. Det handlar om att sälja in ditt professionella jag utan att vara för "säljig". Vad det än kan vara så är det bra att tydliggöra dessa, för att skapa en lättöverskådlig bild för arbetsgivarna av vem du är och vart du vill.
3. Skriv anpassade personliga brev
Att anpassa och skräddarsy ditt personliga brev för varje företag du söker LIA hos tar längre tid än att ha ett standardiserat personligt brev, men det kommer hjälpa dig att sticka ut. Till exempel passar vissa egenskaper och intressen bättre att lyfta till olika företag. Det visar att du gjort din research, är engagerad i din utveckling och verkligen vill genomföra din LIA just där.
Det är alltid bra att återkoppla till specifika saker som företaget skrivit om i sin platsannons eller organisationsbeskrivning. Är det ett företag som arbetar med hållbarhet? Då kan det vara klokt att du själv lyfter något i brevet om varför hållbarhet är viktigt för dig också, så att de ser att du har liknande värderingar och skulle passa bra in där.
4. Förbered dig inför intervjun
När du väl blivit kallad på intervju så är det viktigt att förbereda dig väl för att göra ett gott intryck. Kanske är det konkurrens om LIA-platserna eller så har kanske företaget aldrig tagit emot studerande på LIA tidigare? Läs på om företaget, deras historia, vad de står för och hur de arbetar. Ta hjälp av din utbildningsledare ifall du behöver mer "kött på benen" innan intervjun! Hen kan hjälpa dig att kunna beskriva hur LIA fungerar för företag som tar emot studerande eller om du behöver ha med dig något dokument från skolan.
Klura gärna ut någon spännande fråga att ställa om företaget för att visa på att du är påläst och intresserad. Det kan även vara klokt att förbereda vad du kan svara på klassiska intervjufrågor så som ”varför ska vi välja dig” eller ”vad får dig att söka till just vårt företag”. På så vis kan du självsäkert svara på plats utan att behöva fundera så länge på vad du ska säga.
5. Glöm inte att nätverka
Att nätverka brukar vara ett klassiskt tips för dig som ska söka ett nytt jobb, och det gäller även när det kommer till LIA. För även om LIA-perioden är obetald och tidsbegränsad så handlar det ju om samma sak i grund och botten. Att hitta intressanta personer och arbetsplatser som är öppna för att ta emot dig i ditt nästa kliv i karriären. Nätverkande är ett jättebra steg för att utöka ditt kontaktnätverk och hitta relevanta lediga tjänster. Det här kan du börja med redan innan du börjar plugga eller söka LIA.
LinkedIn är det självklara valet för att nätverka – gå med i relevanta grupper om din bransch, börja följa företag du är intresserad av och kontakta personer som besitter en roll du är nyfiken på. Då kan du fråga om ett möte för att diskutera en eventuell LIA hos dem.
Liknande artiklar
Tips! Så söker du jobbet efter examen
Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips...
Därför ska du skaffa LinkedIn
LinkedIn har många fördelar. Plattformen fungerar som ditt digitala CV där du och potenti...