Tips till dig som ska söka LIA

Att söka LIA (praktik) kan jämföras med att söka jobb. Ibland kan det vara krävande och utmanande, men det kan också vara väldigt roligt och erfarenhetsgivande om du planerar och förbereder dig väl. Men vad bör du egentligen tänka på innan du startar sökprocessen? Hur kan du förbereda dig inför intervjuer? Det, och mycket mer, kan du ta del av i den här artikeln.

Teknikhögskolans LIA-söktips

  1. Börja planera och söka i god tid.
  2. Hitta din "usp".
  3. Skriv ett personligt brev för varje LIA-plats du söker.
  4. Förbered dig inför intervjun.
  5. Glöm inte att nätverka!

1. Börja planera och söka i god tid

"Var ute i god tid" är ett uttryck som kanske låter uttjatat, men det är verkligen en viktig del i LIA-sökprocessen. Förutom att börja söka LIA flera månader innan din period startar så kan det vara en bra idé att först fundera på vilka branscher och företag du är intresserad av. Brainstorma och gör en "mindmap" på vilka arbetsområden som du skulle vilja fördjupa dig i.

Om du fastnar i dina tankar, så finns det bland annat grupper i sociala medier som du kan gå med i för att få tips på arbetsplatser inom den bransch du vill göra din LIA. Vi har även en grupp på LinkedIn, där vi tipsar om lediga jobb och LIA-platser. Till gruppen LIA- & jobbtips | Teknikhögskolan »

I det här stadiet kan du även fundera över om du vill göra din praktik i närheten av där du bor, om du kan tänka dig att flytta för ditt drömföretag eller om du kan anpassa dig till eventuellt distansarbete. På så sätt kan du få med dig dina förväntningar och önskemål i sökprocessen.

Ju tidigare du börjar tänka på var du vill göra din LIA, desto mer tid har du att lägga på andra förberedelser, så som att skriva CV och utforma personliga brev. Det kan vara de extra timmarna du hinner lägga på att ta fram ett stilrent CV som gör att just du blir kallad på intervju. Att vara ute i god tid sänder även signaler till arbetsplatsen att du är målinriktad och har planerat ditt sökande väl.

2. Hitta din "usp"

En Unique Selling Point, så kallad usp, handlar om att lyfta fram dina bästa egenskaper eller erfarenheter på ett klart och tydligt sätt. Kanske har du tidigare arbetat inom branschen vilket du har nytta av på din LIA? Eller så är du en noggrann analytiker sedan barnsben, vilket passar perfekt för den yrkesrollen och praktikplatsen du är intresserad av.

Vad det än kan vara så är det bra att fundera över och tydliggöra dessa så att du skapar en lättöverskådlig bild för arbetsgivarna av vem du är och vart du vill.

3. Skriv ett personligt brev för varje LIA-plats du söker

Att anpassa och skräddarsy ditt personliga brev för varje företag du söker LIA hos tar längre tid än att ha ett standardiserat personligt brev, men det kommer att hjälpa dig att sticka ut. Det visar på att du har gjort din research, är engagerad i din utveckling och verkligen vill genomföra din LIA på just den arbetsplatsen.

Olika egenskaper och intressen passar bättre att lyfta till olika företag, och det är alltid bra att återkoppla till specifika saker som företaget skrivit om i sin platsannons eller organisationsbeskrivning. Är det exempelvis ett företag som arbetar med hållbarhet kan det vara klokt att du själv lyfter något i brevet om varför hållbarhet är viktigt för dig också, så att de inser att du har liknande värderingar och skulle passa bra in på företaget.

4. Förbered dig inför intervjun

När du väl blivit kallad på intervju så är det viktigt att förbereda dig väl för att göra ett gott intryck. I vissa fall kanske det är konkurrens om LIA-platserna och i andra fall kanske företaget aldrig innan tagit emot studerande på LIA. Läs på om företaget, deras historia, vad de står för och hur de arbetar. Ta hjälp av din studerandeansvarige ifall du behöver mer "kött på benen" innan intervjun, exempelvis om du vill kunna beskriva hur LIA fungerar för de företag som tar emot studerande eller om du behöver ha med dig något dokument från skolan.

Klura gärna ut någon spännande fråga att ställa om företaget för att visa på att du är påläst och intresserad. Det kan även vara klokt att förbereda vad du kan svara på klassiska intervjufrågor så som ”varför ska vi välja dig” eller ”vad får dig att söka till just vårt företag”. På så vis kan du självsäkert svara på plats utan att behöva fundera så länge på vad du ska säga.

5. Glöm inte att nätverka

Att nätverka brukar vara ett klassiskt tips för dig som ska söka ett nytt jobb, och det gäller även när det kommer till LIA. För även om LIA:n är obetald och tidsbegränsad så handlar det ju om samma sak i grund och botten. Att hitta intressanta personer och arbetsplatser som är öppna för att ta emot dig i ditt nästa kliv i karriären. LinkedIn är det självklara valet för att nätverka – gå med i relevanta grupper om din bransch, börja följa företag du är intresserad av och kontakta personer som besitter en roll du är nyfiken på och fråga om du kan boka ett möte för att diskutera en eventuell LIA hos dem.

Nätverkande är ett jättebra steg för att utöka ditt kontaktnätverk och hitta relevanta lediga tjänster. Det här kan du börja med redan innan du börjar plugga eller söka LIA. Läs mer om varför du bör ha en profil på LinkedIn »

Så får du pengarna att räcka längre som studerande
17 januari, 2022 Tips

Så får du pengarna att räcka längre som studerande

Hur undviker man en tom studentplånbok? Enkla knep för att spara pengar som stude...

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2021 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen YH-utbildning och varför ska man plugga på yrkeshögskolan? Se Teknikhögskolans anl...

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Tekn...

Allt du behöver veta inför skolstart
13 augusti, 2020 Tips

Allt du behöver veta inför skolstart

Att börja plugga kan kännas pirrigt, och det är mycket att ha koll på inför start. Hä...

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har prat...

Våra studerande tipsar om [LIA]
29 november, 2019 Tips

Våra studerande tipsar om [LIA]

Cenneth studerar till Elkraftsingenjör på Teknikhögskolan i Västerås. Här ger han tips på hur du som...

Trött på ditt jobb? Tips för dig som vill karriärväxla
18 juli, 2019 Tips

Trött på ditt jobb? Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning...

Tips! Så söker du jobbet efter examen
12 juli, 2019 Tips

Tips! Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips f...

Tips till dig som studerar i en ny stad
27 september, 2018 Tips

Tips till dig som studerar i en ny stad

Har du hunnit spana in din nya studentstad? Teknikhögskolan har samlat några användbara tips till di...

Därför ska du skaffa LinkedIn
9 augusti, 2018 Tips

Därför ska du skaffa LinkedIn

LinkedIn är en mycket bra plattform som har många fördelar. Exempelvis fungerar det som ditt digital...

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Teknikhögskolan har samlat värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vec...