Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag5 maj 2021

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGöteborg, Västerås

Startdatum HT-21

Vad jobbar en Pythonutvecklare med kompetens inom AI med?

Som Pythonutvecklare är du med och utvecklar AI- och maskininlärningsapplikationer med hjälp av ramverk som Django och Flask. Du bygger och tar hand om lösningar till de AI-utmaningar som företagen har och översätter dessa i kod. Du arbetar ofta agilt i team där snabba leveranser är ett måste, tillsammans med andra människor som tycker om att utveckla, utforma och påverka AI till ett användarvänligt och roligt område. Som Pythonutvecklare med kompetens inom AI arbetar du i huvudsak inom två områden.

 1. Webbutveckling med inriktning backend.
 2. Artificiell intelligens och maskininlärning.

Förutom kodning, så kan du även arbeta med design och utformning av appar.

Men, vad är Python?

Python är ett generellt programmeringsspråk, där du kan utveckla i princip vad som helst. Python är det språk som används mest för att genomföra projekt inom artificiell intelligens, även kallat AI. Att utbilda sig till utvecklare inom Python passar dig som vill arbeta med ny teknik, och det är en spännande vinkling av systemutvecklarrollen.

Karriär och möjligheter som Pythonutvecklare

Efter examen kan du som Pythonutvecklare med inriktning AI arbeta på såväl stora internationella bolag som mindre, snabbfotade startups. Det finns också möjligheter att arbeta inom konsultbranschen eller med bemanning. Ett exempel på spännande användningsområde för AI är fordonsindustrin där lösningarna kommit långt och håller på att införas.

Efterfrågan på Pythonutvecklare har ökat otroligt mycket, vilket också innebär att du har fler valmöjligheter kring vilket område du vill jobba med. Det kan till exempel vara AI, design eller programmering. Här är några exempel på yrkesroller du söka dig till efter examen:

 • Systemutvecklare inom Python
 • Systemutvecklare inriktning AI
 • Applikationsutvecklare inriktning AI
 • Pythonutvecklare inriktning AI
 • Webbutvecklare inom Python
 • Systemadministratör med Pythonspecialisering

Utbildningsform och uppläggYrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Studieupplägg: YH-utbildning i Göteborg & Västerås
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 20 veckor

Pythonutvecklare med inriktning AI är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg eller Västerås under 2 år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier.

Under totalt 20 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. Praktiken är uppdelad i två perioder under utbildningens två år, så där har du verkligen möjlighet att fördjupa dig inom de områden som du tycker är mest spännande och utveckla ditt kontaktnätverk i branschen.

Kan jag arbeta parallellt med mina studier?

Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av studierna. Detta är givetvis individuellt, men det är alltid bra att ha med sig att bitvis är tempot högt och du förväntas lägga ned i snitt 40 timmar i veckan på dina studier. Dessutom efterfrågar branschen en bra ”portfölj” att visa upp när du söker jobb, vilket kräver att du lägger ned tid och energi på utbildningen.

YH-utbildning formad av branschen

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Pythonutvecklarutbildningen är en utveckling av tidigare IT-utbildningar med idéer om innehåll och upplägg från näringslivet i regionen. Och här är några av våra samarbetspartners för Pythonutvecklare med inriktning AI:

Agreat | Asivo Solutions AB | Dfind IT | DistancifyJetshop | Precio Fishbone | WCOM | Webmind

Exklusiv tillgång till Azure for students

Som studerande hos oss får du tillgång till ”Azure for students” som är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt från AI och databaser till leverantörer som Pluralsight med flera. Du får även tillgång till många av Microsofts programvaror, bland annat Visual Studio och Microsoft Server. Som studerande på YH-utbildningen Pythonutvecklare med inriktning AI hos Teknikhögskolan i Göteborg får du exklusiv och gratis tillgång till tjänsten under ett år.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Programmering och utformning av säkra applikationer, även utifrån vad designers av system vill ha.
 • Implementera och testa både nya och befintliga applikationer.
 • Användarvänliga gränssnitt.
 • Databaser och utveckling av olika AI-lösningar.
 • Hur man arbetar i team, som en del av ett projekt.
 • Applicerad AI
 • Databasteknik
 • Effektiv Pyhtonprogrammering
 • Grundläggande programmering i Python
 • Examensarbete
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Projekt i webbramverk
 • Teori för maskininlärning
 • Maskininlärning och Deep Learning

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Pythonutvecklare med inriktning AI

 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt betyg i Programmering 1
 • Godkänt betyg i Matematik 2 (Göteborg)
 • Godkänt betyg i Matematik 3 (Västerås)

Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du dig ha kunskaper motsvarande Programmering 1 och inte har möjlighet att gå vår preparandkurs eller kan uppvisa ett dokument för att styrka dina kunskaper, så har du nu möjlighet att kontakta den aktuella studieorten för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Du är också välkommen att kontakta oss om det var länge sedan du läste kursen och vill göra testet för att se hur du ligger till kunskapsmässigt. Detta kan vara bra för att se om det är något du behöver repetera inför höstens start så att du är väl förberedd, även om du fortfarande är behörig.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Sandra Larsson
031-700 83 04 | sandra.larsson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Nina Skoglund
031-700 83 08 | nina.skoglund@plushogskolan.se

Lär dig programmera i Python - det mest använda språket inom AI.

Du får exklusiv tillgång till Azure for students.

Utbildningens bredd leder till många valmöjligheter efter examen.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Joakim Wassberg om Pythonutvecklare med inriktning AI Featured blid Intervju

25/03/2020

Joakim Wassberg om Pythonutvecklare med inriktning AI

Pythonutvecklare med inriktning AI är en ny utbildning för oss på TH, men den är också helt unik inom hela yrkeshögskolan. Vi snackade med en av utbildarna om yrkesrollen, utbildningens upplägg och vad den leder till efter examen.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!