Hur är det att läsa en YH-utbildning? Studerande berättar

Allt fler som påbörjar studier på yrkeshögskolenivå har en bakgrund från andra eftergymnasiala studier. Det visar ny statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan. På Teknikhögskolan har vi flera studerande som tidigare läst en universitetsutbildning. Här pratar vi med några av dem som valt att läsa en YH-utbildning efter sina högskolestudier!

Socionom valde att plugga YH, fick jobb innan examen

Efter det 3,5-åriga socionomprogrammet valde Malin Vernersson att läsa Green Logistics Management på Teknikhögskolan. Hon blev erbjuden anställning på Logistikbolaget redan innan examen, där hon var under båda sina praktikperioder. Under den sista delen av utbildningen arbetade hon deltid där, men direkt efter examen började hon på heltid som miljökoordinator.

– Jag tror att det finns en myt om att yrkeshögskola skulle vara slappt eller oseriöst. Det är inte min erfarenhet. Jag har fått lägga mycket tid på mina studier och utbildningen har verkligen förberett mig inför en ny yrkesroll.

Malin Vernersson, studerande på Teknikhögskolan

Vad är skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola?

– Den största skillnaden enligt mig är att en yrkeshögskoleutbildning är mer specifik och inriktad. När jag läste på universitetet så kändes det man läste många gånger väldigt abstrakt och teoretiskt, som jag haft svårare att knyta an till yrkeslivet. YH-utbildningen gick dessutom betydligt mycket fortare! Den har gett mig kunskap som jag förstått hur och när jag ska ha nytta av den i yrkeslivet.

Hur var det att läsa en YH-utbildning?

– Något som var väldigt roligt var att klassen hade väldigt olika yrkesmässig bakgrund och ålder. Flera hade, liksom mig, ingen tidigare arbetslivserfarenhet av logistik medan andra hade jobbat med logistik i många år. I klassen samlades många olika kompetenser, vilket gav bra input. Jag kunde bidra med kunskaper om att skriva och referera skolarbeten och i utbyte få kunskap om vad man bör tänka på när man ska lasta en lastbil på bästa sätt.

Ville byta inriktning efter universitetsstudierna

Martin Pegler, studerande på Teknikhögskolan

Martin Pegler studerade datornätverk på universitetet under två år. Därefter arbetade han i transportbranschen, men kände att han ville byta inriktning och få bättre avtal. Då hittade han till yrkeshögskolan! Om ett år kan han titulera sig som Automationsingenjör, då han examineras från Teknikhögskolan i Linköping.

Hur upplever du yrkeshögskolan?

– Jag upplever yrkeshögskolan som närmare arbetslivet och mer uppdaterad i kursinnehållet än universitetet. En stor fördel är LIA-praktiken och det faktum att YH-utbildningen är så kort som två år. Det är jättebra att det finns utbildningar som är skräddarsydda efter arbetsmarknadens behov. Det gör att man snabbt får kontakter och blir redo att komma ut i arbete!

Skolade om sig till ett yrke som efterfrågas

Caroline Gavelins kandidatexamen från det samhälls- och beteendevetenskapliga programmet med inriktning psykologi gav inte det jobb hon hade förväntat sig. Då valde hon att skola om sig till ett yrke där det finns stor efterfrågan. Hon studerade Green Logistics Management på Teknikhögskolan och nu fortsätter karriären som lokomloppsplanerare på Green Cargo AB – som hon blev erbjuden redan innan examen.

Caroline Gavelin, studerande på Teknikhögskolan

– När jag var yngre fick man höra att de som pluggade på yrkeshögskolan inte kom in någon annanstans och att de inte ville något med arbetslivet egentligen. Det var liksom den "enkla" vägen, vilket nog är den allra största myten! Alla jag har träffat som pluggar YH är extremt ambitiösa och vill satsa på det som arbetsmarknaden är i behov av för att lyckas i sitt yrkesliv.

Vad tycker du är det bästa med yrkeshögskolan?

– Den största fördelen är att det var ganska fritt. Jag kunde jobba samtidigt vilket gjorde att man slapp stora studielån. Den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola är att det känns mer intimt på yrkeshögskolan. Vi i klassen hade i alla fall mer gemenskap och det var också mer disciplin som krävdes då det var på distans. Jag tycker att det är väldigt bra att yrkeshögskolan finns, då dessa utbildningar tas fram utefter det behov som finns på arbetsmarknaden. Det gör att det skapas stora möjligheter att få jobb i direkt anslutning till examen.

Kontakt med intresserade arbetsgivare redan under första året

Marcus Wergnert studerar till Automationsingenjör på Teknikhögskolan i Linköping och har precis läst klart första året. I ”erfarenhetsbagaget” har han fyra års universitetsstudier med kurser i nationalekonomi och statsvetenskap samt en kandidatexamen inom statistik. Redan ett halvår in på YH-utbildningen kom han i kontakt med två företag som visade intresse för en eventuell anställning efter studierna – något han aldrig hade trott efter så kort tid.

Marcus Wergnert, studerande på Teknikhögskolan

– Den största fördelen med yrkeshögskolan är att en utbildning inte får starta om det inte finns ett behov av arbetskraft i närområdet. Alla universitet och högskolor kommer givetvis säga att framtidsutsikterna för just deras utbildning ser väldigt ljus ut, då de vill ha in studenter. Men när det gäller yrkeshögskolor så måste företag i närområdet ha visat intresse för att utbildningarna ska kunna påbörjas. Så fort intresset för en viss utbildning svalnar så får inte utbildningen förlängt tillstånd att starta.

Vad upplever du för skillnader mellan att studera på universitet och yrkeshögskola?

– Den största skillnaden är definitivt allt praktiskt man får tillämpa på yrkeshögskolan. Min nuvarande utbildning har tre LIA-perioder där man får chans att visa upp vad man kan. Skillnaden på LIA och vanlig praktik är att man till stor del får arbeta självständigt på LIA och inte bara följa med en person runt, vilket gör att man får chansen att visa upp vad man går för. Även kurserna som ingår i YH-utbildningen är mer på den praktiska sidan där man får sitta med labbutrustning och programmera små modeller.

Liknande artiklar

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!

Fördomar om YH-utbildning
12 juli, 2022 Nyhet

Fördomar om YH-utbildning

Vi bemöter 10 påståenden som är långt ifrån verkligheten kring YH i allmänhet och teknikutbildningar i synnerhet!

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2021 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är yrkeshögskolan och varför ska man plugga en YH-utbildning? Här listar vi 5 anledningar!