Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Allt fler som påbörjar studier på yrkeshögskolenivå har en bakgrund från en annan utbildningsform av eftergymnasiala studier, visar ny statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). Vi har flera exempel på studerande som tidigare läst på universitet och/eller högskola som sedan valde att gå vidare i sin karriär genom en YH-utbildning. Låt oss presentera några av dem.

Malin Vernersson

Malin tog nyligen examen från YH-utbildningen Green Logistics Management. Tidigare läste hon socionomprogrammet under 3,5 år. Direkt efter examen på Teknikhögskolan började hon arbeta heltid som miljökoordinator på Logistikbolaget – företaget hon var på under sina två LIA-perioder. Det var även där hon arbetade deltid under den sista delen av studietiden.

Vilken är den största myten om yrkeshögskolan?

– Jag tror att det finns en myt om att yrkeshögskola skulle vara slappt eller oseriöst. Det är inte min erfarenhet. Jag har fått lägga mycket tid på mina studier och utbildningen har verkligen förberett mig inför en ny yrkesroll.

Vad är den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola?

– Enligt mig är den största skillnaden att utbildningen vid yrkeshögskolan är mer specifik och inriktad. När jag läste på universitetet så kändes det jag läste många gånger väldigt abstrakt och teoretiskt, som jag haft svårare att knyta an till yrkeslivet. Utbildningen vid yrkeshögskolan gick dessutom betydligt mycket fortare – 2 år med målsättning om jobb! Yrkeshögskolan har under hela utbildningen gett mig kunskap som jag, när jag kommit i kontakt med den, förstått hur och när jag ska ha nytta av den i yrkeslivet.

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

– Något som var väldigt roligt var att vi i klassen hade väldigt olika yrkesmässig bakgrund och ålder. Flera hade, liksom mig, ingen tidigare arbetslivserfarenhet av logistik medan andra hade jobbat med logistik i många år. I klassen samlades många olika kompetenser, vilket gav bra input. Exempelvis kunde jag bidra med mina kunskaper om att skriva skolarbeten samt referera och i utbyte få kunskap om vad man bör tänka på när man ska lasta en lastbil på bästa sätt.

Martin Pegler

Martin har tidigare studerat datornätverk i två år på universitet och nu har han ett år kvar på YH-utbildningen Automationsingenjör i Linköping. Mellan tiden på universitetet och Teknikhögskolan har Martin arbetat i transportbranschen. Han ville byta inriktning och få bättre avtal. På så sätt hittade han till yrkeshögskolan där han enbart behövde läsa i 2 år för att bli färdigutbildad och redo att gå rätt ut i jobb. Än så länge har han varit ute på en LIA-period, men under det sista året på utbildningen kommer det att bli två till perioder.

Vad är den största fördelen med yrkeshögskolan?

– Jag upplever yrkeshögskolan som närmare arbetslivet och mer uppdaterad i kursinnehållet än universitetet. Andra stora fördelar är praktiken och det faktum att utbildningen är så kort som 2 år. Man får snabbt kontakter och kommer ut i arbete. Det är jättebra att det finns utbildningar som är skräddarsydda efter arbetsmarknadens behov.

Caroline Gavelin

Caroline läste också YH-utbildningen Green Logistic Management på distans, likt Malin. Nu har hon en yrkeshögskoleexamen och fortsätter sin karriär som lokomloppsplanerare på Green Cargo AB – ett jobb hon blev erbjuden redan innan examen. I utbildningsbagaget har hon sedan innan en kandidatexamen genom det samhälls- och beteendevetenskapliga programmet med inriktning psykologi. Då utbildningen inte gav det jobb hon hade förväntat sig valda hon att skola om sig till ett yrke där det finns stor efterfrågan.

Vad är positivt med yrkeshögskolan?

– Den största fördelen är att det var ganska fritt, man kunde jobba samtidigt vilket gjorde att man slapp så stora studielån. Den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola är att det känns mer intimare på yrkeshögskolan. Vi (klassen) hade i alla fall mer gemenskap och det var också mer disciplin som krävdes då det var på distans. Jag tycker att det är väldigt bra att yrkeshögskolan finns, då dessa utbildningar tas fram utefter det behov som finns på arbetsmarknaden, vilket gör att det skapas stora möjligheter att få jobb i direkt anslutning till examen.

Vad är den största myten om yrkeshögskolan?

– Den största myten skulle nog vara att när man var yngre så fick man höra att de som pluggade på yrkeshögskolan inte kom in någon annanstans och att det var dem som inte egentligen ville något med arbetslivet. Det var liksom den ”enkla” vägen. Detta stämmer inte alls, då alla jag har träffat som pluggar på yrkeshögskolan är extremt ambitiösa och vill satsa på det som arbetsmarknaden är i behov av för att lyckas i sitt yrkesliv.

Marcus Wergnert

Marcus har precis läst klart sitt första år på automationsingenjörs-utbildningen i Linköping. I ”erfarenhetsbagaget” har han sedan innan en kandidatexamen inom statistik och utöver detta läste han även några kurser i nationalekonomi och statsvetenskap på universitet – totalt under 4 års tid. Redan efter hans första halvår på YH-utbildningen kom han i kontakt med två företag som visade intresse för en eventuell anställning efter studierna – något han aldrig hade trott efter så kort tid.

Vad är den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola?

– Den största skillnaden är definitivt allt praktiskt man får tillämpa på yrkeshögskolan. Min nuvarande utbildning har 3 LIA-perioder där man får chans att visa upp vad man kan. Skillnaden på LIA och vanlig praktik är att man till stor del får arbeta självständigt på LIA:n och inte bara följa med en person runt, vilket gör att man får chansen att visa upp vad man går för. Även kurserna som ingår i programmet är mer på den praktiska sidan där man får sitta med labbutrustning och programmera små modeller.

Varför tycker du att det är bra att yrkeshögskolan finns?

– Den största fördelen med yrkeshögskolan är att en utbildning inte får starta om det inte finns ett behov av arbetskraft i närområdet. Alla universitet/högskolor kommer ju givetvis att säga att framtidsutsikterna för just deras utbildning ser väldigt ljus ut, då de vill ha in studenter men när det gäller yrkeshögskolor så måste företagen i närheten ha visat ett intresse för att utbildningarna ska kunna påbörjas. Så fort intresset för en viss utbildning svalnar så får inte utbildningen förlängt tillstånd att starta.

Så får du pengarna att räcka längre som studerande
17 januari, 2022 Tips

Så får du pengarna att räcka längre som studerande

Hur undviker man en tom studentplånbok? Enkla knep för att spara pengar som stude...

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2021 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen YH-utbildning och varför ska man plugga på yrkeshögskolan? Se Teknikhögskolans anl...

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Tekn...

Allt du behöver veta inför skolstart
13 augusti, 2020 Tips

Allt du behöver veta inför skolstart

Att börja plugga kan kännas pirrigt, och det är mycket att ha koll på inför start. Hä...

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har prat...

Våra studerande tipsar om [LIA]
29 november, 2019 Tips

Våra studerande tipsar om [LIA]

Cenneth studerar till Elkraftsingenjör på Teknikhögskolan i Västerås. Här ger han tips på hur du som...

Trött på ditt jobb? Tips för dig som vill karriärväxla
18 juli, 2019 Tips

Trött på ditt jobb? Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning...

Tips! Så söker du jobbet efter examen
12 juli, 2019 Tips

Tips! Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips f...

Tips till dig som studerar i en ny stad
27 september, 2018 Tips

Tips till dig som studerar i en ny stad

Har du hunnit spana in din nya studentstad? Teknikhögskolan har samlat några användbara tips till di...

Därför ska du skaffa LinkedIn
9 augusti, 2018 Tips

Därför ska du skaffa LinkedIn

LinkedIn är en mycket bra plattform som har många fördelar. Exempelvis fungerar det som ditt digital...

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Teknikhögskolan har samlat värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vec...