Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1 år, CSN-berättigad med studieavgift

Studietakt100%

Poäng215 YH-poäng

StudieortVarberg

Startdatum 10 augusti 2020

Ljud och musikproducent teknikhögskolan recordia

Vad gör en ljud- och musikproducent?

Som ljud- och musikproducent arbetar du inom branschen med att planera, genomföra och producera ljud för exempelvis mångkanalsinspelningar, radio och tv. Du kan arbeta inom filmbranschen med att lägga filmmusik eller arbeta med liveljud utifrån olika förutsättningar – möjligheterna är många!

Jobba som ljud- och musikproducent

Efter examen kan du arbeta inom musikbranschen som:

 • Eventtekniker
 • Ljud- och musikproducent
 • Ljuddesigner
 • Ljudtekniker
 • Mediaproducent

Utbildningsform och upplägg

Ljud- och musikproducent är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Varberg under 1 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier.

Under studietiden är du på plats i studion* tre heldagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Dessutom får du möjlighet att få praktisk erfarenhet från en arbetsplats genom LIA eller lärande i arbete som det heter inom yrkeshögskolan.

*Teknikhögskolan samarbetar med Recordia Studios för denna unika utbildning och vi har försett ljud-, musik-, radio- och filmbranschen med ljudtekniker och musikproducenter i 25 år.

Studieavgift: 89 900 kronor, inklusive moms. CSN erbjuder ett merkostnadslån utöver grundlånet som täcker studieavgiften.

Vår mångåriga erfarenhet av att utbilda och förse musikbranschen med ljud- och musikproducenter har givit ett samarbete med över 100 branschföretag i och utanför Sverige.

– Klas Löfgren, utbildningsansvarig på Teknikhögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du kompetens för att planera och genomföra mångkanalsinspelningar, producera ljud för radioutsändning, arbeta i en professionell inspelnings- eller produktionsmiljö, med liveljud i en professionell miljö och med ljudläggning till film. Du kan hantera mixerbord, analog och digital inspelningsutrustning samt hantera akustik utifrån olika miljöer och förutsättningar.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

Förutsättningen för att lyckas med utbildningen är god kunskap i svenska och engelska. Det är en fördel om du även har erfarenhet av musik i någon form. Förkunskaperna skiljer sig från person till person. Du har kanske erfarenhet som musiker eller har jobbat extra inom studio, PA eller som DJ? Hör av dig för en bedömning utifrån dina förutsättningar.

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Allmän ljudlära och akustiklära
 • Autentiska inspelningsperioder
 • Branschkunskap och upphovsrätt
 • Digital inspelningsteknik och operativsysystem
 • Effekter och processorer
 • LIA (lärande i arbete)
 • Mastering, CD-produktion & DVD-authoring
 • Mikrofonteknik och upptagningsmetoder
 • Mixerbord och signalvägar
 • PA-teknik
 • Radioproduktion
 • Sequencers och mjukvaruinstrument
 • Surround och ljudläggning till film

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan Ljud- och musikproducent

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Ljud- och musikproducent:

 • PM Audio AB
 • Sonic Train Studios

Recordia     Hire Sound    Werecki

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningen och samarbetsmöjligheter för företag

Klas Löfgren
0340-48 39 55 | klas.lofgren@plushogskolan.se

 

Ljud- och musikproducent är en unik utbildning tillsammans med Recordia Studios.

Vill du jobba internationellt? Efter examen finns stora möjligheter för jobb.

Få praktisk erfarenhet från att arbeta i en studio tre dagar per vecka och under en praktikperiod.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Informationsträff för Ljud- och musikproducent Featured blid Event

17/01/2020

Informationsträff för Ljud- och musikproducent

Intresserad av en karriär inom ljudproduktion? Kom och besök vår studio i världsklass! Den 13 februari är första tillfället under våren.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.