Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGöteborg

Vad gör en CAD-ingenjör inom processindustrin?

Som CAD-ingenjör inom processindustrin arbetar du med att utforma eller utveckla processindustrin, food- eller farmacieframställning. Du arbetar med CAD-verktyg för 3D, kan komma att använda VR för att visualisera det du gjort och/eller AR för användning ute i fält. Arbetet är mycket varierande och finns över hela världen.

Jobba som CAD-ingenjör

Det finns idag en stor efterfrågan bland företag och organisationer av den kompetens som utbildningen ger. Efter examen kan du arbeta inom bland annat processindustrin, matproduktion, energiproduktion eller med framställning av mediciner.

Exempel på yrkesroller

 • CAD-ritare
 • CAD-ingenjör
 • Konstruktör
 • Rörkonstruktör
 • Piping engineer

Utbildningsform och upplägg

CAD-ingenjör inom processindustrin är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Göteborg under 2 år. Det är en vidareutveckling av en tidigare utbildning inom ”Piping engineering” med nya idéer om innehåll och upplägg från näringslivet i regionen. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av dina studier.

Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier. Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du god kunskap i design, rörkonstruktion och anläggningslayout. Du kommer att kunna ta fram fundament- och strukturritningar till 3D-modellering och isometrigenerering. Under utbildningen kommer du även att lära dig att göra flödes- och spänningsberäkningar på rörsystem och utrustning samt arbeta med kostnadskalkyler och tidplaner. Dessutom kommer du att ha en bred teoretisk och praktisk grund och erfarenhet av aktuella tekniska plattformar och inriktningar.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Beräkning
 • CAD-verktyg 1
 • CAD-verktyg 2
 • Examensarbete
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Plant design
 • Processanläggning
 • Processindustri
 • Regelverk
 • Yrkesmatematik

Läs hela kursbeskrivningarna här: Kursplan CAD-ingenjör Processindustri

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Helén Olofsson
031-700 83 19 | helen.olofsson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Stefan Olsson
031-700 83 09 | stefan.olsson@plushogskolan.se

Utbildningens bredd gör att du kan jobba i många olika branscher.

Vill du jobba nationellt eller internationellt? Yrket är varierande och finns över hela världen.

Design eller VR? Varför välja? Skapa produkter i moderna 3D-program!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Thomas blev konstruktör på två år Featured blid Intervju

19/11/2019

Thomas blev konstruktör på två år

Thomas tog examen från utbildningen Piping Engineer för över fyra år sedan. Idag arbetar han som konstruktör på Westerfors & Medbo.

Melindas framtid finns inom CAD Featured blid Intervju

10/04/2017

Melindas framtid finns inom CAD

Efter flera år inom vården tyckte Melinda att det var dags för förändring och började läsa till CAD-konstruktör inom mekanik på Teknikhögskolan i Stockholm.

Så söker du jobbet efter examen Featured blid Tips och inspiration

12/07/2019

Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips för dig som ska söka jobb efter examen!