×
 

LIA står för lärande i arbete och är en av sakerna som utmärker yrkeshögskolan. Bland våra studerande anses praktiken vara en av de roligaste delarna i utbildningen. Det ger dig chans att komma ut på en arbetsplats och samla på dig erfarenheter från din kommande yrkesroll och bransch.

Vad är LIA?

LIA är yrkeshögskolans benämning på praktik. Det är en fristående kurs i utbildningsplanen och betygsgrundande. LIA kan vara indelad i flera perioder under studietiden, vilket är ett perfekt tillfälle att testa på olika delar av din kommande yrkesroll. Periodernas längd varierar, men pågår alltid i flera veckor för att du ska få mycket tid på dig att lära känna ditt kommande yrke.

För att du snabbt ska bli delaktig och involverad i verksamheten blir du tilldelad en erfaren handledare på företaget som ger dig vägledning. Under din LIA utvecklas du inför din kommande yrkesroll och omvandlar din teoretiska kunskap till praktiska färdigheter. Inte minst är det ett bra tillfälle att knyta kontakter, skaffa ett större nätverk och få in en fot i branschen.

Hur söker jag LIA?

Som studerande söker du LIA-plats på egen hand, utifrån vad som intresserar dig. Du kan välja att göra den på din hemort eller på någon annan plats i världen, så länge LIA-platsen är relaterad till utbildningen och godkänd av oss. Under processen finns självklart utbildningsledaren med som stöd och kan komma med tips.

Många av våra studerande får jobb genom sina LIA-platser, så visa framfötterna redan här!

Studerande berättar om LIA-praktik

Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör
24 februari, 2022 Intervju

Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör

Efter 25 år som undersköterska på demensboende bytte Annicka riktning i sitt yrkesliv....

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...

Våra studerande tipsar om [LIA]
29 november, 2019 Tips

Våra studerande tipsar om [LIA]

Cenneth studerar till Elkraftsingenjör på Teknikhögskolan i Västerås. Här ger han tips på hur du som...