Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan (Gävle)

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGävle, Göteborg, Västerås

Startdatum December 2021 (Gävle)

Vad gör en elkraftsingenjör?

Som elkraftsingenjör kan du arbeta med elkraftssystem och elanläggningar där du driftsätter, effektiviserar, optimerar och underhåller dem. Du kan arbeta både med nya och äldre utrustningar och anläggningar inom elkraft och jobbar alltid utifrån gällande regelverk och föreskrifter, med målet att skapa hållbar energi. Vindkraft och Smart Grid är två exempel på nya energilösningar som du också kan jobba med.

Att arbeta med elarbete genom elritningar och elscheman, bland annat med hjälp av moderna CAD-program, är också vanliga arbetsuppgifter för en elkraftsingenjör. Du kan även arbeta med HVDC, som är tekniken bakom högspänd likström, konstruktionsberäkningar och projektering av kraft och belysning. Ett arbete inom elkraft är varierande, och du kan jobba såväl inomhus som utomhus. Bland annat genomför du besiktningar, inspektioner och nätkontroller på elkraftssystem och elanläggningar.

Branschen behöver fler elkraftsingenjörer

Har du tänkt på hur länge vårt samhälle skulle fungera utan elkraft? Hur otroligt beroende vi är av att energiförsörjningen räcker till i vårt allt mer tekniskt avancerade samhälle? Svaret är självklart – vi klarar oss inte utan elkraft.

Det svenska elnätet behöver underhållas, byggas ut och moderniseras, och driften behöver säkras för att minska risken för avbrott i leveransen. Det ställer krav på nya tekniska lösningar inom elkraft, så som smarta nät och lösningar, vilket i sin tur ökar behovet av kompetent arbetskraft.

Inom energi- och elkraftsbranschen råder det stor brist på kompetens. Att satsa på en utbildning inom elkraftsteknik garanterar dig ett mycket intressant, viktigt och välbetalt jobb i framtiden.

Elproduktion – bland de viktigaste samhällsfunktionerna

Elproduktion är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och det händer mycket i branschen hela tiden. Bland annat ställer Sverige allt mer om till förnybar energiproduktion och går mot ett fossilfritt samhälle samtidigt som befolkningen ökar, transportsektorn elektrifieras och vi får en ny elintensiv industri. Det moderna samhället är beroende av en fungerande elförsörjning och störningar i elförsörjningen kan leda till stora konsekvenser, både för den enskilde individen och för viktiga funktioner i samhället.

Samtidigt finns det för få ingenjörer inom elkraft och det är relativt stora pensionsavgångar. Allt detta gör att du som går utbildningen och tar examen kommer att ha goda chanser till arbete. Elkraftsbranschen är dessutom mindre konjunkturkänslig än andra branscher, vilket banar väg för en stabil arbetsmarknad där din kompetens är efterfrågad, både nu och i framtiden.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Olika typer av elanläggningar samt drift och underhåll.
 • Säkerhetsagerande i arbetet.
 • Förbättringsarbete som minskar belastning på miljö och ekonomi.
 • Hantering av tekniken bakom elkraftssystemen.
 • Planering av underhåll, besiktningar, inspektioner och felavhjälpning.
 • Projektarbete, från uppstart till avslut.
 • Motivering av hållbara energilösningar med hänsyn till kvalitet, energi och miljö.
 • Att identifiera, formulera, hantera, analysera och utvärdera olika tekniska lösningar inom elkraftsområdet.

Karriär som elkraftsingenjör

En utbildning inom elkraftsteknik öppnar många dörrar till din framtida karriär. Du kan välja att arbeta hos nät-, industri- eller konsultbolag, beroende på vad du är intresserad av och vilken bakgrund du har. Efter examen kan du söka jobb som elkraftsingenjör, driftingenjör, drifttekniker, produktionstekniker och serviceingenjör inom elkraft.


Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Västerås, Göteborg & Gävle
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 19 veckor

Elkraftsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Västerås eller Göteborg under två år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier i veckan.

Utbildningen passar dig som är intresserad av teknik och gillar beräkningar. För att bli en duktig elkraftsingenjör behöver du ha ett eget driv och engagemang. Vi ställer stora krav på eget ansvar och ju mer tid du själv lägger ner på dina studier förutom föreläsningar, desto större möjligheter har du efter avslutad utbildning.

Undervisningen är både teoretisk och praktisk, med bland annat föreläsningar, labb- och elmoment. Och dessutom kommer du att vara ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan, under en stor del av din studietid. En perfekt möjlighet att komma in i branschen, skaffa kontakter, fördjupa dina färdigheter och samla på dig värdefull yrkeserfarenhet.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Arbetsmiljö och elsäkerhetsarbete
 • Branschkunskap
 • Elinstallationer
 • Elkonstruktion och CAD
 • Elkraftsystem
 • Elmaskiner
 • Elproduktion med moderna lösningar
 • Elteknik och elsäkerhet med ESA19
 • Examensarbete
 • Högspänningsteknik och författningskunskap
 • Kontrollanläggningar och tekniska beskrivningar
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Projektkunskap
 • Ritnings- och schemaläsning med CAD
 • Tillämpad matematik
 • Underhåll och EBR
 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Praktisk ellära eller Fysik 1
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Gävle

Anders Bergström
026-17 69 47 | anders.bergstrom@plushogskolan.se

Göteborg

Frida Cimen
031-700 83 23 | frida.cimen@plushogskolan.se

Västerås

Maria Welander
021-10 49 75 | maria.welander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Västerås och Gävle

Sofia Karlsson
019-10 00 82 | sofia.karlsson@plushogskolan.se

Göteborg

Peter Josefsson
031-700 83 05 | peter.josefsson@plushogskolan.se

Elkraftsingenjör passar dig som vill jobba med elkraftssystem och nya energilösningar.

Kurs i elsäkerhet (ESA) ingår i utbildningen till elkraftsingenjör.

YH-utbildning formad av branschen, utifrån morgondagens kompetensbehov.

Aktuella gästföreläsare från branschen i varje kurs.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat hos Teknikhögskolan.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Våra studerande tipsar om [LIA] Featured blid Tips och inspiration

29/11/2018

Våra studerande tipsar om [LIA]

Genom vår serie ”våra studerande berättar/tipsar om” får du information om ett specifikt ämne från våra egna studerande. Cenneth studerar till elkraftsingenjör och delar med sig av sina tips kring LIA-perioden.

Från vården till elkraftsbranschen Featured blid Intervju

09/01/2017

Från vården till elkraftsbranschen

Hanna Barklund läser till Elkraftsingenjör i Västerås. Hon är inne på sista halvåret och är just nu ute på sin sista LIA-period på Vattenfall.

5 frågor till en framtida elkraftsingenjör Featured blid Intervju

18/04/2018

5 frågor till en framtida elkraftsingenjör

Asmir är snart klar med sitt första år på elkraftsingenjörsutbildningen i Västerås. Han är väldigt motiverad och gillar att yrket är brett med många möjligheter.