Vad gör en elkraftsingenjör?
Som elkraftsingenjör kan du arbeta med elkraftssystem och elanläggningar där du driftsätter, effektiviserar, optimerar och underhåller dem. Du kan arbeta både med nya och äldre utrustningar och anläggningar inom elkraft och jobbar alltid utifrån gällande regelverk och föreskrifter, med målet att skapa hållbar energi. Vindkraft och Smart Grid är två exempel på nya energilösningar som du också kan jobba med.
Att arbeta med elarbete genom elritningar och elscheman, bland annat med hjälp av moderna CAD-program, är också vanliga arbetsuppgifter för en elkraftsingenjör. Du kan även arbeta med HVDC, som är tekniken bakom högspänd likström, konstruktionsberäkningar och projektering av kraft och belysning. Ett arbete inom elkraft är varierande, och du kan jobba såväl inomhus som utomhus. Bland annat genomför du besiktningar, inspektioner och nätkontroller på elkraftssystem och elanläggningar.
Branschen behöver fler elkraftsingenjörer
Har du tänkt på hur länge vårt samhälle skulle fungera utan elkraft? Hur otroligt beroende vi är av att energiförsörjningen räcker till i vårt allt mer tekniskt avancerade samhälle? Svaret är självklart – vi klarar oss inte utan elkraft.
Det svenska elnätet behöver underhållas, byggas ut och moderniseras, och driften behöver säkras för att minska risken för avbrott i leveransen. Det ställer krav på nya tekniska lösningar inom elkraft, så som smarta nät och lösningar, vilket i sin tur ökar behovet av kompetent arbetskraft.
Inom energi- och elkraftsbranschen råder det stor brist på kompetens. Att satsa på en utbildning inom elkraftsteknik garanterar dig ett mycket intressant, viktigt och välbetalt jobb i framtiden.
Elproduktion – bland de viktigaste samhällsfunktionerna
Elproduktion är en av de viktigaste funktionerna i det moderna samhället och det händer mycket i branschen hela tiden. Bland annat ställer Sverige allt mer om till förnybar energiproduktion och går mot ett fossilfritt samhälle samtidigt som befolkningen ökar, transportsektorn elektrifieras och vi får en ny elintensiv industri. Det moderna samhället är beroende av en fungerande elförsörjning och störningar i elförsörjningen kan leda till stora konsekvenser, både för den enskilde individen och för viktiga funktioner i samhället.
Samtidigt finns det för få ingenjörer inom elkraft och det är relativt stora pensionsavgångar. Allt detta gör att du som går utbildningen och tar examen kommer att ha goda chanser till arbete. Elkraftsbranschen är dessutom mindre konjunkturkänslig än andra branscher, vilket banar väg för en stabil arbetsmarknad där din kompetens är efterfrågad, både nu och i framtiden.
Kunskap efter utbildningen
YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:
- Olika typer av elanläggningar samt drift och underhåll.
- Säkerhetsagerande i arbetet.
- Förbättringsarbete som minskar belastning på miljö och ekonomi.
- Hantering av tekniken bakom elkraftssystemen.
- Planering av underhåll, besiktningar, inspektioner och felavhjälpning.
- Projektarbete, från uppstart till avslut.
- Motivering av hållbara energilösningar med hänsyn till kvalitet, energi och miljö.
- Att identifiera, formulera, hantera, analysera och utvärdera olika tekniska lösningar inom elkraftsområdet.
Karriär som elkraftsingenjör
En utbildning inom elkraftsteknik öppnar många dörrar till din framtida karriär. Du kan välja att arbeta hos nät-, industri- eller konsultbolag, beroende på vad du är intresserad av och vilken bakgrund du har. Efter examen kan du söka jobb som elkraftsingenjör, driftingenjör, drifttekniker, produktionstekniker och serviceingenjör inom elkraft.
Utbildningsform och upplägg
- Upplägg: YH-utbildning i Västerås
- Studietakt: 100 %
- Praktik (LIA): 19 veckor
Elkraftsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Västerås, Gävle eller Göteborg under två år. Uppskattningsvis är det platsförlagd undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier i veckan.
Utbildningen passar dig som är intresserad av teknik och gillar beräkningar. För att bli en duktig elkraftsingenjör behöver du ha ett eget driv och engagemang. Vi ställer stora krav på eget ansvar och ju mer tid du själv lägger ner på dina studier förutom föreläsningar, desto större möjligheter har du efter avslutad utbildning.
Undervisningen är både teoretisk och praktisk, med bland annat föreläsningar, labb- och elmoment. Och dessutom kommer du att vara ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan, under en stor del av din studietid. En perfekt möjlighet att komma in i branschen, skaffa kontakter, fördjupa dina färdigheter och samla på dig värdefull yrkeserfarenhet.