Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd1,5 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng300 YH-poäng

StudieortStockholm

Startdatum Inga fler starter

Vad gör en mjukvarutestare?

Som mjukvarutestare jobbar du med tester och kvalitetssäkring (Quality Assurance) – ofta från ett projekts början till att slutprodukten är ”live”. Du arbetar med tester av system, program, appar och webbsidor där du är med i alla testfaser, så som planering, design, utveckling och genomförande. Ofta dokumenterar du också varje steg i processen. Varje projekt är unikt och du väljer lämpliga testmetoder utifrån hur avancerade tester du ska genomföra. Du kan även skapa automatiserade tester!

Mobilappar så som spel och kartor, program som Word och Microsoft Teams samt större IT-system som Visma kräver mycket test och underhåll för att de ska fungera som tänkt. Även hemsidor. De ska funka i alla webbläsare och på mobilen, vilket bland annat innebär att de ska vara användarvänliga och klara av många besökare. Som testare har du därför en nyckelroll i arbetet med att skapa kvalitetssäkrade, funktionella och användarvänliga system, så att din slutkund får en så bra produkt som möjligt. Tidigare hörde detta till programmerares jobb, men eftersom test är ett så omfattande och viktigt arbete som kräver strukturerad kvalitetssäkring så växte yrkesrollen mjukvarutestare fram.

I vilka branscher kan testare jobba?

Det vanliga är att man som nyexaminerad eller junior mjukvarutestare arbetar på ett företag med olika interna testprojekt, men när man samlat på sig mer yrkeserfarenhet kan man välja att jobba som konsult där olika företag blir ens kunder. Även om mjukvarutestare jobbar med IT, så är det inte bara IT-branschen man kan jobba i. Behovet av testare finns hos alla företag som har mjukvarusystem.

Vi ser ett stort behov av testare och behovet ökar hela tiden i och med att test blir allt viktigare. Vi vill fortsätta rekrytera från Teknikhögskolan, vi är mycket nöjda med kvalitén.

– Lena Wiberg, AFA försäkring.

Yrkesroller efter examen

 • Mjukvarutestare
 • Systemtestare
 • Testledare
 • Kvalitetssäkrare / QA-testare

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Projektmetodik och planering av testaktiviteter.
 • Design och identifiering av testscenarios utifrån behov och krav.
 • Kvalitetssäkring och utvecklingsmodeller för olika utvecklingsprojekt.
 • Testmetoder, testledning och testautomation.
 • Grundläggande objektorienterad programmering.
 • Att leverera tydliga felrapporter.
 • User Experience (UX).

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: Yrkeshögskoleutbildning i Stockholm
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 16 veckor

Mjukvarutestare är en så kallad YH-utbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Stockholm under 1,5 år. Det är föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Den sista terminen, under totalt 16 veckor, är du dessutom ute på praktik som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Möjlighet till ISTQB-certifiering

Vi på Teknikhögskolan erbjuder alla våra mjukvarutestare möjlighet att få en ISTQB-certifiering inom test. Det är en certifieringskurs som du som studerande kan läsa för ett rabatterat pris. ISTQB står för International Software Testing Qualifications Board och själva certifieringen är en kvalitetsstämpel på din kompetens som testare.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Projektmetodik
 • System- och användarkrav
 • Testmetoder
 • Testledning
 • Programmering för testare
 • Testautomation
 • LIA (lärande i arbete)
 • Examensarbete

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Matematik 2c
 • Godkänt betyg i Programmering 1

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan!

Du kan läsa in kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Kanske har du till och med vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som motsvarar behörighetskraven? Läs mer om hur du kan bli fullt behörig »

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Yaminna Nefzi
08-549 013 10 | yaminna.nefzi@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Isak Gerrbo
08-549 013 18 | isak.gerrbo@plushogskolan.se

Utbilda dig till Mjukvarutestare på bara 1,5 år. Kostnadsfritt och CSN-berättigat!

Yrkeshögskoleutbildning i Stockholm.

YH-utbildning för dig som är en noggrann och strukturerad problemlösare.

Lär dig kvalitetssäkra system, appar och webbsidor innan de går ut på marknaden!

Vi ger dig möjlighet att bli ISTQB-certifierad inom test.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
ISTQB-certifiering för mjukvarutestare Featured blid Nyhet

01/03/2018

ISTQB-certifiering för mjukvarutestare

Nyfiken på en ISTQB-certifiering? Teknikhögskolan erbjuder en frivillig certifieringskurs för dig som vill fördjupa din kunskap inom test.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har pratat med fyra studerande som har erfarenhet av båda utbildningsformerna. Läs intervjun här. »

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik Featured blid Nyhet

26/02/2020

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik

Betydligt färre kvinnor söker sig till teknik- och IT-utbildningar, och även i sin tur till själva branschen. Vi vill ändra på detta och har därför teamat upp med IT-högskolan.