Start: Inga fler starter

Studieort: Stockholm

Längd: 1,5 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 16 veckor

Utbildningstyp: Program

Ej sökbar

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en mjukvarutestare?

Yrkesrollen passar dig som är en noggrann och strukturerad problemlösare som vill arbeta med att testa och kvalitetssäkra nya system på marknaden.

Som mjukvarutestare jobbar du med tester och kvalitetssäkring (Quality Assurance) – ofta från ett projekts början till att slutprodukten är ”live”. Du arbetar med tester av system, program, appar och webbsidor där du är med i alla testfaser, som planering, design, utveckling och genomförande. Ofta dokumenterar du också varje steg i processen. Varje projekt är unikt och du väljer lämpliga testmetoder utifrån hur avancerade tester du ska genomföra. Du kan även skapa automatiserade tester!

Hemsidor, mobilappar som spel och kartor, program som Word och Microsoft Teams samt större IT-system som Visma kräver mycket test och underhåll för att de ska fungera som tänkt. De ska funka i alla webbläsare och på mobilen, vilket bland annat innebär att de ska vara användarvänliga och klara av många besökare. Som testare har du därför en nyckelroll i arbetet med att skapa kvalitetssäkrade, funktionella och användarvänliga system, så att din slutkund får en så bra produkt som möjligt. Tidigare hörde detta till programmerares jobb, men eftersom test är ett så omfattande och viktigt arbete som kräver strukturerad kvalitetssäkring så växte yrkesrollen mjukvarutestare fram.

 • Mjukvarutestare
 • Systemtestare
 • Testledare
 • Kvalitetssäkrare / QA-testare

 

Det vanliga är att man som nyexaminerad eller junior mjukvarutestare arbetar på ett företag med olika interna testprojekt, men när man samlat på sig mer yrkeserfarenhet kan man välja att jobba som konsult där olika företag blir ens kunder. Även om mjukvarutestare jobbar med IT, så är det inte bara IT-branschen man kan jobba i. Behovet av testare finns hos alla företag som har mjukvarusystem.

Start: Inga fler starter

Studieort: Stockholm

Längd: 1,5 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 16 veckor

Utbildningstyp: Program

Ej sökbar

Kostnadsfri CSN-berättigad

Utbildningsupplägg

Mjukvarutestare är en heltidsutbildning som du läser på Teknikhögskolan i Stockholm under 1,5 år. Det är föreläsning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnar du åt grupparbeten och självstudier. Under totalt 16 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete).

Möjlighet till ISTQB-certifiering

Teknikhögskolan erbjuder alla våra mjukvarutestare möjlighet att få en ISTQB-certifiering inom test. Det är en certifieringskurs som du som studerande kan läsa för ett rabatterat pris. ISTQB står för International Software Testing Qualifications Board och själva certifieringen är en kvalitetsstämpel på din kompetens som testare.

Kunskap efter utbildningen

På Teknikhögskolan lär du dig det som branschen efterfrågar, vilket gör dig anställningsbar direkt efter din yrkeshögskoleexamen. Du får bland annat kunskap i:

 • Projektmetodik och planering av testaktiviteter
 • Design och identifiering av testscenarios utifrån behov och krav
 • Kvalitetssäkring och utvecklingsmodeller för olika utvecklingsprojekt
 • Testmetoder, testledning och testautomation
 • Grundläggande objektorienterad programmering
 • Att leverera tydliga felrapporter
 • User Experience (UX)

Mer information

*Gymnasieexamen eller motsvarande

Saknar du behörighet? Så blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du saknar formell behörighet? Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli fullt behörig »

I dagsläget har vi inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbudet inom yrkeshögskolan styrs »

Nyfiken på vilka andra utbildningar vi erbjuder? Spana in vårt aktuella utbildningsutbud.

Kurser som ingår

300
Kurs
Poäng
Mjukvaruutvecklingscykler
25
Programmering för testare
45
System- och användarkrav
15
LIA
80
Testautomation
45
Testledning
15
Testmetoder
50
Examensarbete
25
Summa 300
Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Studerande ...

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik
26 februari, 2020 Nyhet

Så skapar vi en jämlik bransch inom IT och teknik

Betydligt färre kvinnor söker sig till teknik- och IT-utbildningar, och även i sin tur till själva b...

Jobbet bakom en YH-ansökan
22 januari, 2019 Nyhet

Jobbet bakom en YH-ansökan

Visste du att behovet på arbetsmarknaden styr utbudet av yrkeshögskoleutbildningar?