Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdagÖppen för sen anmälan

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortGöteborg, Lund

Startdatum Augusti (Gbg och Lund) samt december (Lund)

Vill du läsa till Javautvecklare senare i år? Vi har ytterligare en planerad start av utbildningen i Lund i december 2020. Om du vill ansöka till den utbildningsomgången så öppnar ansökningswebben den 20 augusti. Om du vill att vi håller dig informerad om när ansökan öppnar, kan du göra en intresseanmälan här.

Vad gör en Javautvecklare?

Som Javautvecklare arbetar du ofta i ett utvecklingsteam med specifika uppgifter att lösa inom programmering. Med kunskap om apputveckling och hur du skapar säker mjukvara får du spetskompetensen som IT-branschen efterfrågar. Du arbetar med frontendlösningar och databaser där snabba resultat till kunden är din vardag.

Uppgifter för en Javautvecklare kan handla om att ta fram nya system för det egna företaget och kunder eller så jobbar du med att vidareutveckla befintliga lösningar för att uppnå ännu bättre resultat. Det här rollen för dig som gillar problemlösning och trivs med att arbeta både tillsammans med ett team och på egen hand.

Jobba som Javautvecklare

Efter examen kan du arbeta inom den expansiva IT-branschen. Och exempel på yrkesroller du kan axla efter utbildningen är:

 • Applikationsutvecklare
 • Javautvecklare
 • Systemadministratör med Javaspecialisering
 • Systemutvecklare

Utbildningsform och upplägg

Javautvecklare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Lund eller Göteborg under 2 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av dina studier.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier och egna projekt som du driver. Dessutom kommer du att vara ute på praktik, eller LIA (lärande i arbete) som det heter inom yrkeshögskolan, under en stor del av din studietid.

Många gånger efterfrågar branschen en ”portfölj” att visa upp när du söker jobb, vilket kräver att du lägger ned tid och engagemang på utbildningen för att du ska få med dig så mycket som möjligt på vägen. Portföljen kan du bygga upp under utbildningen allt eftersom du lär dig mer.

Det här är en utbildning som ger plats för din kreativitet och leder till roliga framtidsjobb.

– Stefan Olsson, utbildningsansvarig på Teknikhögskolan.

Exklusiv tillgång till Azure for students

Som studerande hos oss får du tillgång till ”Azure for students” som är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt från AI och databaser till leverantörer som Pluralsight med flera. Du får även tillgång till många av Microsofts programvaror, bland annat Visual Studio och Microsoft Server. Som studerande på YH-utbildningen Javautvecklare hos Teknikhögskolan i Göteborg och Lund får du exklusiv och gratis tillgång till tjänsten under ett år. Läs mer om Azure for students här.

Kunskap efter utbildningen

Målet med utbildningen är att du ska ha kompetens att arbeta med applikationsutveckling där programmering och databaskunskap är grunden. Du ska även kunna utforma säker mjukvara och ha en aktiv roll inom ett utvecklingsteam.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarade)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Programmering 1

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du dig ha kunskaper motsvarande Programmering 1 och inte har möjlighet att gå vår preparandkurs eller kan uppvisa ett dokument för att styrka dina kunskaper, så har du nu möjlighet att kontakta den aktuella studieorten för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Du är också välkommen att kontakta oss om det var länge sedan du läste kursen och vill göra testet för att se hur du ligger till kunskapsmässigt. Detta kan vara bra för att se om det är något du behöver repetera inför höstens start så att du är väl förberedd, även om du fortfarande är behörig.

Vi ställde några frågor om Javautvecklarutbildningen till Susan.
Hon kommer från detaljhandeln men lockades av ett jobb inom IT-branschen och läser idag på Teknikhögskolan i Göteborg.

 • Backend (endast i Göteborg)
 • Databaser
 • Examensarbete
 • Frontend
 • Grundläggande programmering Java
 • JAVA EE (endast i Lund)
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Objektorienterad analys och design
 • Producera och leverera mjukvara
 • Säker mjukvara

Läs hela kursbeskrivningarna här:

Kursplan Javautvecklare Göteborg
Kursplan Javautvecklare Lund

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Javautvecklare:

Göteborg

 • Agreat
 • Asivo Solutions AB
 • Dfind IT
 • Distancify
 • Jetshop
 • WCOM
 • Webmind
 • Precio Fishbone

Lund

 • Fordonsdata
 • NodeHill
 • Sjuttiotre AB
 • Stratiteq

People First

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Göteborg

Helén Olofsson
031-700 83 19 | helen.olofsson@plushogskolan.se

Lund

Marie Andersson
040-20 48 93 | marie.andersson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Göteborg

Stefan Olsson
031-700 83 09 | stefan.olsson@plushogskolan.se

Lund

Ulrika Delin
040-28 28 06 | ulrika.delin@plushogskolan.se

Du får exklusiv tillgång till Azure for students.

Välj mellan flera studieorter.

Bli attraktiv på arbetsmarknaden!

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Plugga till Javautvecklare, ett av de bästa besluten i livet Featured blid Intervju

14/03/2019

Plugga till Javautvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget hon gjorde sin LIA (praktik) på, så idag arbetar hon som Javautvecklare.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Många som läser en YH-utbildning har tidigare erfarenhet av andra eftergymnasiala studier. Vi har pratat med fyra av våra studerande som har läst på universitet eller högskola innan de påbörjade sina studier hos oss.

Så här blir du behörig till våra YH-utbildningar Featured blid Sida

25/02/2016

Så här blir du behörig till våra YH-utbildningar

Det finns många sätt att bli behörig till våra YH-utbildningar! Läs mer om våra preparandkurser, Komvux, reell kompetens, 20-procentsregeln och behörighetsgivande förutbildning här.