Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortLund

Startdatum Augusti 2022

Karriärmöjligheter för Java-utvecklare

Karriärmöjligheterna för en Java-utvecklare är enorma! Som utbildad inom Java kan du inte bara arbeta inom IT-sektorn, utan du kan söka jobb i alla branscher som antingen har en databas, e-handel eller ”vanlig” webbsida. Det innebär att du som är intresserad av en viss bransch inte behöver byta bransch, utan du kan fortsätta jobba där men i en annan yrkesroll. Som Java-utvecklare kan du vara anställd hos ett företag eller arbeta som konsult med olika projekt.

Yrkesroller efter examen

 • Java-utvecklare
 • Systemutvecklare
 • Systemadministratör
 • Applikationsutvecklare
 • Webbutvecklare

Men, vad är Java?

Java är det äldsta programmeringsspråket som finns, men låt inte åldern lura dig! Det är fortfarande ett av de mest välanvända språken, som med tiden utvecklats till att kunna användas oberoende av plattform. Det innebär att man kan använda språket i såväl Mac- som Microsoft-miljöer, både som frontend- och backend-verktyg.

Om du vill lära dig att koda, så är Java en bra start för dig som vill bli en duktig utvecklare! Egentligen spelar det ingen roll vilket programmeringsspråk du börjar med, men när du väl kan Java så är det enkelt att lära dig andra språk och vidareutvecklas.

Frontend vs Backend

Att jobba med appar och webbutveckling kräver både frontend och backend. Man kan beskriva begreppen som två sidor av samma mynt. Låt oss förklara:

Om du jobbar med frontend-utveckling kodar du ”framsidan” av till exempel en webbsida, det vill säga det som en besökare ser och kan interagera med. Här ingår bland annat det visuella samt sidans funktionalitet och användarvänlighet (UX). Som utbildad inom Java kan du producera webbsidor med hjälp av verktygen HTML, CSS och JavaScript som gör att du kan ge sidan en särskild struktur, layout och dynamik.

Backend-utveckling handlar om det som inte syns för en besökare eller användare. För varje webbsida behöver man en ”baksida”, en server eller databas, som lagrar sidans information och får den att fungera. Detta behöver också kodas fram av en utvecklare, och här har du som Java-utvecklare en fördel genom att du kan använda JavaScript även som backend-verktyg. Det betyder att du kan skriva kod för både frontend och backend, vilket även kallas för fullstackutveckling.

Oavsett om du jobbar med frontend eller backend så kommer du även att komma i kontakt med sökmotoroptimering (SEO). På framsidan handlar detta om utseende, användarvänlighet och innehåll (content), och på baksidan handlar det om uppladdningshastighet, hur länkstrukturen ser ut och att säkra mjukvaran. Som Java-utvecklare kan du alltså skapa webbsidor som både driver trafik och får besökarna att stanna längre på sidan.

Vad jobbar en Java-utvecklare med?

Yrket som utvecklare med specialistkunskap i Java är varierande, flexibelt och finns över hela världen.

Som Java-utvecklare arbetar du med programmering där din vardag präglas av kodning och problemlösning. Du jobbar i projekt, som kan handla om att ta fram nya system och databaser för företag och kunder eller vidareutveckla befintliga lösningar för att uppnå ännu bättre resultat, bland annat sett till användarvänlighet och säkerhet. Ofta arbetar du som Java-utvecklare i team, men kodar även på egen hand. Du har koll på de krav som ställs av olika system och hur dessa krav påverkar designen och implementeringen av en webbsida eller applikation. Du jobbar agilt med fokus på bra och snabba leveranser.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Programmering och utveckling av databaser och appar.
 • Produktion och leverans av säker mjukvara.
 • Problemlösning inom versionshantering, debugging, buggrapportering och dokumentation.
 • Problemlösning inom interaktionsdesign samt integration mellan befintligt och nytt system.
 • Agila metoder, UX och backend-utveckling.
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom programmering.

Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: YH-utbildning i Lund
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): Ja

Java-utvecklare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Teknikhögskolan i Lund under 2 år. Uppskattningsvis är det föreläsning två dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt självstudier och egna projekt som du driver.

Många gånger efterfrågar branschen en ”portfölj” att visa upp när du söker jobb, så det är en stor fördel att du lägger ned tid och engagemang på utbildningen för att du ska få med dig så mycket som möjligt på vägen. Portföljen kan du bygga upp under utbildningen allt eftersom du lär dig mer.

Dessutom kommer du att vara ute på praktik, eller LIA (lärande i arbete) som det heter inom yrkeshögskolan, under en stor del av din studietid. På så sätt får du praktisk erfarenhet från en arbetsplats, och kan bygga vidare på ditt CV och din portfölj.

Exklusiv tillgång till Azure for students

”Azure for students” är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt ifrån AI och databaser till programvaror som Visual Studio och Microsoft Server. Som Java-studerande hos Teknikhögskolan får du exklusiv tillgång till tjänsten under hela din studietid, helt gratis. Läs mer om Azure for students »

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Grundläggande programmering Java
 • Databaser
 • Frontend
 • Backend (endast i Göteborg)
 • Java Spring (endast i Lund)
 • Säker mjukvara
 • Objektorienterad analys och design
 • LIA 1
 • Producera och leverera mjukvara
 • LIA 2
 • Examensarbete

Läs kursbeskrivningarna »

 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Programmering 1

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan!

Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs om hur du kan bli fullt behörig »

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du dig ha kunskaper motsvarande Programmering 1 och inte har möjlighet att gå vår preparandkurs eller kan uppvisa ett dokument för att styrka din kunskap, så har du nu möjlighet att kontakta den aktuella studieorten för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Du är också välkommen att kontakta oss om det var länge sedan du läste kursen och vill göra testet för att se hur du ligger till kunskapsmässigt. Detta kan vara bra för att se om det är något du behöver repetera inför starten så att du är väl förberedd, även om du fortfarande är behörig.

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning, utveckling och kvalitetssäkring av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Java-utvecklare:

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Göteborg

Camilla Carlsdotter
031-700 83 21 | camilla.carlsdotter@plushogskolan.se

Lund

Kim Leijon
040- 20 48 95 | kim.leijon@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Göteborg

Nina Skoglund
031-700 83 08 | nina.skoglund@plushogskolan.se

Lund

Ulrika Delin
040-28 28 06 | ulrika.delin@plushogskolan.se

Plugga till Java-utvecklare och bli attraktiv på arbetsmarknaden!

Java är ett av de mest välanvända programmeringsspråken.

Java är även oberoende av plattform, så du kan koda både utifrån Mac- och Microsoft-miljöer.

Som Java-studerande får du exklusiv tillgång till Azure for students.

Kostnadsfri och CSN-berättigad yrkeshögskoleutbildning.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Plugga till Javautvecklare, ett av de bästa besluten i livet Featured blid Intervju

14/03/2019

Plugga till Javautvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget hon gjorde sin LIA (praktik) på, så idag arbetar hon som Javautvecklare.

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

05/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har pratat med fyra studerande som har erfarenhet av båda utbildningsformerna. Läs intervjun här. »

YH-ansökan Featured blid Sida

27/01/2016

YH-ansökan

Läs om hur du ansöker till en YH-utbildning hos Teknikhögskolan!