Ökad kompetensbrist inom el och energi – akut utmaning för grön omställning
Av: Alexandra Lovén
Ledande aktör inom hållbar energiomställning
Sverige ligger i framkant vad gäller en hållbar energiomställning med låga utsläpp. 2022 utgjordes Sveriges energiförbrukning av 66% förnybara energikällor, vilket innebär att de återigen är bäst när det gäller förnybart – i jämförelse med övriga EU-länders förbrukning under samma år.
Trots att Sverige är på god väg mot en grön omställning är förväntningarna att man ska nå noll nettoutsläpp av växthusgaser 2045. Detta ökar kompetensbehovet inom energibranschen som förväntas sakna 50 000 yrkesutbildade 2030, enligt SCB. Dessutom uppskattar regeringskansliet att cirka 100 000 jobb kopplade till vätgasindustrin kommer att skapas fram till 2035.
Det är en skriande brist på kompetens inom förnybar energi. Utbildningar behövs verkligen, annars stannar den nu påbörjade utvecklingen mot ett fossilfritt samhälle av. Mycket kommer att bero på politisk vilja och beslut, men om det inte utbildas kompetens kommer inte politisk vilja räcka.
Nationell storsatsning på vätgas
2023 fick Energimyndigheten i uppdrag av regeringen att samordna arbetet kring vätgas. Uppdraget är upprättat för att vätgas ska kunna integreras i vårt energisystem och bidra till att de uppsatta klimat- och energipolitiska målen uppnås.
Men vad är egentligen vätgas? Jo, kort sagt är vätgas precis som elektricitet – en slags energibärare som bland annat kan användas för att transportera och lagra energi. Vätgas spelar med andra ord en viktig nyckelroll i klimatomställningen!
Faktum är att man skulle kunna sträcka sig så långt som att säga att vätgas är en av vår moderna tids viktigaste klimathjältar, eftersom den är helt avgörande för fossilfrihet inom till exempel industri och transport. Så med andra ord: Om du går i tankarna att läsa en YH-utbildning inom el- och energi är du helt rätt ute!⚡
Yrkesroller energibranschen har störst behov av
Energisektorn behöver många olika kompetenser till följd av satsningen på en grön energiomställning. Utifrån det tilltagande behovet av arbetskraft skapar Teknikhögskolan yrkeshögskoleutbildningar tillsammans med företag i branschen. Tack vare att YH-utbildningarna är anpassade efter arbetslivets behov får hela 9 av 10 jobb kort efter examen – många av dem redan under den flera veckor långa LIA-praktiken.
Genom att läsa en YH-utbildning kan du med andra ord bidra till en bättre värld, samtidigt som du bygger en lovande karriär inom en trygg och attraktiv bransch! Här listar vi vilka yrkesroller som är mest eftertraktade, och som du kan utbilda dig till på Teknikhögskolan:
Liknande artiklar
Ida utbildar sig till elkraftsingenjör efter 15 år inom restaurang
Från kock till elkraftsingenjör. Ida började studera i höstas och känner redan att hon kommer trivas i rollen....
Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb
Varför ska du satsa på en karriär inom el och energi? Vi snackar branschens behov...
Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen
Julia och Arvid kommer från skilda yrken med ett gemensamt mål att bli elkraftsingenjörer...