Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen

Av: Mikaela Laakso

Möt två blivande elkraftsingenjörer! Julia och Arvid studerar på Teknikhögskolan i Gävle. De kommer från skilda branscher och yrken med ett gemensamt framtidsmål om att bli elkraftsingenjörer. Nu är första terminen avklarad och här berättar de om vad som fick dem att vilja plugga vidare.
Julia Dunder, studerande på Teknikhögskolan

Från restaurangbranschen till elkraftsbranschen

Det finns ett skriande behov av såväl elkraftsingenjörer som andra yrkesroller i branschen. Det är ju egentligen enkelt – vi klarar oss inte utan elkraft. Samtidigt står branschen inför stora pensionsavgångar, nya tekniska lösningar och en omställning till fossilfri produktion. Framtidsutsikterna för utbildade personer är därmed ljusa, då fler med rätt kompetens efterfrågas.

Efter nio års arbete på IKEA-restaurangen kände Julia Dunder att hon ville ta tag i sin nyfikenhet om att plugga vidare. Sedan ett par år tillbaka hade hon tittat på elektrikerutbildningar och tyckte därför att elkraftsbranschen lät intressant.

– Jag har länge tänkt på att vidareutbilda mig och nu är jag i mål med första terminen. Något som tidigt tilltalade mig är att utbildningen är så bred och att det finns olika vägar att välja efter examen. Det känns som att branschen har många jobb som väntar, bland annat inom produktion, entreprenad och som konsult. Jag är väldigt nöjd över mitt utbildningsval!

Elkraft känns som ett stort och aktuellt område. Det är en bransch där man kan göra mycket samhällsnytta!

– Julia Dunder, studerande Elkraftsingenjör
Arvid Strömberg, studerande på Teknikhögskolan

Arbetsledande elektriker vidareutbildar sig

Att arbeta som elkraftsingenjör är väldigt varierande och kan innebära olika slags arbetsuppgifter beroende på var du är anställd. Ditt fokus kan ligga på projektering, driftsättning eller underhåll av elanläggningar och elkraftsystem – eller så är du delaktig i alla delar. En elkraftsingenjör har teknisk kompetens för att kunna "managera" en effektiv, stabil och hållbar elproduktion.

Arvid Strömberg läste el- och energiprogrammet på gymnasiet och har sedan dess arbetat som industri- och installationselektriker samt arbetsledare. Med flera års erfarenhet i branschen och omkringliggande områden ser han tydligt de förändringar branschen står inför.

– El- och energibranschen är under ständig utveckling och i behov av fler personer. Vi står inför stora omställningar i Sveriges kraftnät med utmaningar i distributions- och klimatfrågan. För att förstå den massiva strukturen krävs det att man vidareutbildar sig enligt mig, även om man redan är insatt i branschen. Att jag har hittat rätt yrke tvekar jag inte en sekund på! Utbildningen är väldigt utvecklande, både på ett yrkesmässigt och personligt plan. Redan nu har jag god kunskap som jag kan applicera i mitt nuvarande jobb vid sidan av studierna.

Liknande artiklar

Började studera i den rådande pandemin
17 mars, 2021 Intervju

Började studera i den rådande pandemin

Covid-19 har påverkat oss alla i olika utsträckning och allt fler har valt att börja studera. Erica, Walid och Magnus är tre av...

4 frågor till en framtida elkraftsingenjör
18 april, 2018 Intervju

4 frågor till en framtida elkraftsingenjör

Asmir är snart klar med första året av utbildningen Elkraftsingenjör. Här svarar...

Från vården till elkraftsbranschen
9 januari, 2018 Intervju

Från vården till elkraftsbranschen

Hanna Barklund läser till Elkraftsingenjör. Hon är inne på sista halvåret och just nu ute ...