Ida utbildar sig till elkraftsingenjör efter 15 år inom restaurangbranschen

Av Mikaela Laakso

Från kock till elkraftsingenjör – Ida Heskebeck ville karriärväxla för att utvecklas på ett personligt, yrkesmässigt och ekonomiskt plan. Med en känsla för problemlösning och en vilja att gå in i en bransch med stora karriärmöjligheter började hon studera till Elkraftsingenjör på Teknikhögskolan. I höstas påbörjade hon sin satsning och redan nu ser hon fram emot en karriär i elkraftsbranschen.

Jag känner mig övertygad om att jag kommer trivas som elkraftsingenjör och ser fram emot att jobba i branschen.

Till vänster i bild syns Ida Heskebeck, studerande på Teknikhögskolan som tar en selfie i skogen. Till höger i bild syn en närbild på en elstolpe med blå himmel i bakgrunden.

Vad fick dig att byta karriär?

– Efter att ha arbetat flera år i en bransch utan en tillfredställande arbets- och löneutveckling kände jag att jag ville skaffa en karriär med större utvecklingsmöjligheter. Både personliga, yrkesmässiga och ekonomiska. Jag har tidigare haft väldigt fysiska arbeten och nu tänker jag att det skulle vara skönt med ett jobb där man arbetar mer med hjärnan än kroppen. Jag sökte mig till en mer mansdominerad bransch delvis på grund av den högre lönen, men även för att jag tror att mina egenskaper och mitt perspektiv som kvinna och mamma kan tillföra nya sätt att se på problem som kan uppstå i yrket.

Varför valde du att läsa till elkraftsingenjör?

– Jag valde Teknikhögskolans utbildning för att den var relativt kort, det fanns bra framtidsutsikter och man kunde få en bra ingångslön efter examen. Jag kan inte påstå att jag någonsin haft ett stort teknikintresse, men jag har alltid tyckt om att jobba med siffror och problemlösning. Just problemlösning är en stor del av jobbet och det kan behövas en hel del pusslande för att få rätt på alla parametrar. För mig som alltid tyckt om att lösa kluriga gåtor, räkna ut krångliga ekvationer, lägga pussel och göra korsord så passar detta perfekt.

Utbildarnas engagemang smittar av sig så man blir väldigt motiverad att lära sig så mycket som möjligt om branschen.

Hur är det att studera till elkraftsingenjör?

– Utbildningen är bra upplagd och utbildarna är otroligt kunniga och engagerade. Deras engagemang och intresse smittar av sig! Man blir väldigt motiverad att göra bra ifrån sig och lära sig så mycket som möjligt om branschen, även om tempot är ganska högt och man ibland måste jobba hårt för att hinna med. Jag började utbildningen med begränsade förkunskaper men tack vare utbildarna har jag lyckats bra och lärt mig otroligt mycket på kort tid.

– Det bästa är när vi knyter samman de teoretiska delarna med praktiska övningar i form av laborationer. Jag personligen har lättare att lära mig när jag får se och känna på komponenterna, göra tester, undersökningar och diskutera med mina klasskamrater. Så för mig har laborationerna varit den mest givande delen hittills.

Hur upplever du branschen?

– Arbetsklimatet kan nog uppfattas som lite gammalmodigt, men man märker att ett skifte är på gång. Det kommer många nya unga talanger in i branschen och med det även nya tankesätt och perspektiv. Det, tillsammans med erfarenheten och kunskapen hos den äldre generationen, tror jag blir en bra mix av gammalt och nytt. I min klass är jag den enda tjejen, men jag har aldrig känt mig utanför eller blivit behandlad annorlunda på grund av mitt kön.

Hur ser du på din framtid inom elkraftsbranschen?

– Jag känner mig övertygad om att jag kommer trivas som elkraftsingenjör och hoppas att jag får jobba i branschen i många år framöver. Inom elkraftsbranschen talas det mycket om hållbarhet och miljö, vilket jag personligen tycker är väldigt intressant. Jag skulle gärna vilja vara med och hitta nya lösningar på befintliga problem och jobba med att effektivisera produktion, distribution och lagring av förnyelsebar energi på ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt.

Relaterade artiklar

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer
2 november, 2022 Intervju

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer

Katija, Tindra och Sheida berättar om branschen, jämställdhet och vad som lockade dem till att bli elnätsprojektörer....

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb
12 oktober, 2022 Nyhet

Välj en karriär i energibranschen – stort behov, lätt till jobb

Varför ska du satsa på en karriär inom el och energi? Vi snackar branschens behov...

Från vården till elkraftsbranschen
9 januari, 2018 Intervju

Från vården till elkraftsbranschen

Hanna Barklund läser till Elkraftsingenjör. Hon är inne på sista halvåret och just nu ute ...