Började studera mitt i den rådande pandemin

Att coronapandemin har förändrat många liv och skakat om hela vårt samhälle är ett faktum. Många har funderat över sitt karriärval när arbetssituationen har förändrats och detta har i sin tur medfört att många har valt att börjat studera. Vi har frågat Erica, Walid och Magnus som började studera förra året om hur Covid-19 har påverkat deras val att börja studera och hur de hamnade på Teknikhögskolan.

Erica Hermansson
Studerar till: Mätningsingenjör
Bakgrund: Eventkoordinator

Walid El Baba
Studerar till: Distributionselektriker
Bakgrund: Flygingenjör

Magnus Leanderz
Studerar till: Distributionselektriker
Bakgrund: Processoperatör

Har pandemin påverkat ditt val att börja studera?

– Pandemin har absolut påverkat mitt val att börja studera nu. Jag var en färdigexaminerad eventkoordinator i juni 2020 redo att arrangera event, men vägen är sällan spikrak och då kommer det stunder där man får stanna upp och tänka om, säger Erica.

– Absolut. Det har blivit otroligt svårt att få arbete och trots att jag är överkvalificerad inom mitt yrke så kunde jag inte få ett jobb. Jag tog därför tillfället i akt och började studera. Tack vare min tidigare utbildning så var jag behörig att söka till distributionselektriker, vilket jag är väldigt tacksam för, säger Walid.

– Fler och fler står utan arbete och yrkesområden som lider stor brist på kompetens blev avgörande för att jag skulle börja studera. Jag blev permitterad och arbetslös under pandemin och finns det något bättre att göra som permitterad under en pandemi än att studera?, skrattar Magnus.

Vad fick dig att välja YH-utbildningen du läser nu?

– Det var faktiskt min sambo som är ute på en hel del byggarbetsplatser som sa till mig ”Men du, mätningsingenjör då? Det är utan tvekan de gladaste människorna jag träffat på ett bygge, det skulle passa dig perfekt!” Sagt och gjort, jag kollade upp vad en mätningsingenjör gör och föll direkt, det är detta jag ska syssla med. Från det var steget inte långt till att hitta denna utbildning på Teknikhögskolan, säger Erica.

– Inne på Arbetsförmedlingen letade jag efter yrken där det är och kommer att råda stor brist på kompetens i framtiden. Jag fann att den rådande omställningen från fossil energi till elektrisk energi skapar många nya arbetstillfällen. Jag ville även ändra min arbetsform till fysiskt arbete utomhus eftersom jag tidigare jobbat mycket med terminalarbete framför en skärm. Efter mer än 20 år av skiftarbete vill jag arbeta på dagen och sova på natten, skrattar Magnus.

– När jag studerade till flygingenjör läste jag lite om el och efter 15 år kände jag att det var dags att uppdatera mig. Jag valde att söka till distributionselektriker när pandemin bröt ut och jag var utan arbete. Turen var på min sida när jag hittade och blev antagen till en utbildning som jag brinner för, säger Walid.

Hur går plugget än så länge? Känns det som du har hittat rätt?

– Det känns helt rätt! Detta är definitivt ett yrke som passar mig, säger Erica.

– Det känns fantastiskt! Jag ser detta som min andra chans då jag gick ut kemitekniskt gymnasium 1991 och har länge funderat på att byta spår och bli hantverkare. Jag byter inriktning helt med den här utbildningen och införskaffar mig kompetens som är högt eftertraktad i branschen. Med min arbetslivserfarenhet öppnar det sig ännu fler möjligheter eftersom arbetsfältet är brett, säger Magnus.

– Det känns helt rätt för mig plugga och jag är tacksam för denna möjlighet. Jag hade svårt att anpassa mig till skolmiljön i början eftersom jag arbetat i 15 år, men efter en tid anpassar man sig och nu har jag hittat min plats, säger Walid.

Hur känns det att börja en ny utbildning mitt i en pandemi?

– Jag har inte suttit i ett klassrum på 15 år så det har varit en utmaning i sig att börja studera, men man kommer snabbt in i det igen, säger Walid.

– Osäkerheten som kom med pandemin gör att det känns rätt att börja läsa nu. Jag valde att läsa till distributionselektriker för att införskaffa mig den kompetens som energibranschen saknar allra mest, säger Magnus.

Det är klart att det är lite annorlunda nu när allt är på distans, men man får inte glömma att människan är väldigt anpassningsbar.

– Erica, studerande till Mätningsingenjör

– Det är klart att det är lite annorlunda med tanke på att utbildningen sker på distans nu, men man får inte glömma att människan är väldigt anpassningsbar. Vi kommer på nya lösningar och vissa är till och med bättre än de gamla. Så det är svårt att avgöra om det hade varit bättre eller sämre om jag börjat ett år tidigare, jag tycker det fungerar bra som det är nu, säger Erica.

Liknande artiklar

Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet
4 augusti, 2020 Intervju

Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet

Adam och Harman läser till elektronikingenjörer. Här berättar de om utbildningen, framtiden och ger sina bästa...

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Studerande ...

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi hjälper dig med planering vecka för vecka. Här är vår lista med värdefulla tips för dig som läser en distansutbildning!...