10 tips för dig som läser på distans

Uppdaterad senast 21 juli 2022
Av Mikaela Laakso

Även den mest disciplinerade kan ibland råka ut för planeringsmissar. För att minimera risken att det blir stressigt inför en inlämningsuppgift eller ett projektarbete så har vi samlat ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen för dig som läser en distansutbildning!

1. Struktur och planering

Att planera, strukturera och prioritera din tid på dina uppgifter är A och O när du läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa eller göra varje vecka så kan du känna dig ledig och nöjd resten av tiden. Att kunna bocka av uppgifter är en fantastisk känsla, så försök därför att sätta upp rimliga mål och delmål.

Har du lättare att strukturera dina studier analogt eller digitalt? Välj det som funkar bäst för dig. Köp en hederlig kalender eller använd dig av kalendern i telefonen eller som finns i de flesta mejltjänster. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över kommande veckorna.

2. Ta pauser

Glöm inte att ta mikropauser! Sträck på dig, ta en kort promenad eller byt arbetsposition. Då får hjärnan en chans att vila och återhämta sig samtidigt som kroppen vaknar till liv efter mycket stillasittande. Kom ihåg, ta hellre fler korta pauser under dagen än att bara ta en längre paus. Visst kan det ibland kännas mer produktivt att sitta en hel dag och studera, men efter en viss tid får hjärnan svårt att ta in ny information. Därför är det viktigt med återhämtning mellan varven!

3. Plats att plugga på

Att studera på distans innebär en frihet att kunna välja varifrån du vill plugga. Även om det är skönt så är hemma inte alltid det bästa stället. Risken för distraktion kan vara stor, och så kan det bli svårt att separera studietid med fritid. Testa ett besök på ditt lokala bibliotek, ett café med bra internetuppkoppling eller varför inte lyssna på en föreläsning på en långpromenad? Om du väljer café, kolla upp vilka som har studenterbjudande. Då kan du unna dig en extra kopp kaffe samtidigt som du får möjlighet att sitta i lugn och ro dagtid då caféerna oftast inte är fulla.

4. Ta hjälp av studiekamrater

Bor du i närheten av andra som läser samma utbildning? Bilda frivilliga arbetsgrupper! I gruppen kan ni hjälpa varandra och ha en eller ett par fasta tider varje månad. Det är både bra för det sociala samspelet och för kunskapsutbyte! Har du ingen möjlighet att träffa studiekamrater fysiskt, så kan skolan hjälpa till att skapa online-grupper. För kom ihåg, det kan spara mycket tid och energi i slutändan om man hjälps åt under studietiden!

5. Samarbeta och dela upp arbetet

Ingår projekt- och grupparbeten tillsammans med studiekamrater? Var tydliga och delegera arbetsuppgifter så att ni når målet tillsammans. Tips! Boka in avstämningar eller gemensamma workshops med jämna mellanrum och tumma inte på tiderna. Lägg in tiderna i kalendern och ha ett gruppmöte via telefon, fysiskt eller över någon av de onlinetjänster som finns för videosamtal.

6. Schemalägg egna deadlines

När du har strukturerat upp dina studier enligt det första tipset, försök att hålla dina schemalagda tider så gott det går. Det är annars lätt att skjuta upp studierna, vilket blir en högre arbetsbörda och risk att halka efter i planeringen. Ett tips är att sätta en fiktiv deadline någon dag tidigare än den riktiga deadlinen. På så vis får du någon dag extra för att granska arbetet och kan slappna av och njuta av det bra arbete du har gjort!

7. Boka in obligatoriska träffar

Redan i början av studietiden får du information om eventuella fysiska träffar som ingår i distansutbildningen. Boka in dem tidigt i din kalender, så att du inte missar någon obligatorisk träff. Dessa träffar är värdefulla timmar för dig, din klass och utbildaren. Det är inte bara en tid för ny kunskap, praktiska moment eller branschbesök utan även en chans att byta erfarenheter och lära känna alla dina studiekamrater.

8. Lär dig i vardagen

Försök att implementera allt du lär dig på utbildningen i din vardag! Om du till exempel jobbar extra vid sidan av studierna (som går i linje med vad du lär dig på utbildningen) är det en fantastisk möjlighet att få praktiska färdigheter redan här. Om du läser en kurs inom hållbarhet eller matematik – går det att använda i din inköpsplanering inför veckans middagar? Kom ihåg att ju mer du kan använda dina kunskaper i din vardag, desto lättare fastnar dem.

9. Testa olika lärstilar

Alla människor är olika och lär sig bäst på olika sätt. Fundera över hur du tar till dig av information på bästa sätt. Blir din inlärning bättre genom att läsa, lyssna eller skriva? Eller kanske genom en kombination av dessa lärstilar? Ibland är det dessutom både roligare och mer effektivt att varva arbetsmetoderna. Kanske funkar det att först lyssna på en inspelad föreläsning och sedan läsa igenom presentationen igen? Kanske lär du dig bäst av att anteckna samtidigt som du lyssnar? Hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig.

Behöver du lära dig nya begrepp? Ta ett gäng post-it-lappar och skriv varje begrepp på en egen lapp med en förklaring på baksidan. Nu kan du förhöra dig själv eller teama upp med någon som förhör dig. Läs begreppet och försök förklara det på egen hand. Sedan kan du kika på facit på baksidan. De du kunde lägger du i en hög och de du behöver öva mer på hamnar i en annan. På så vis kan du gå igenom varje begrepp tills det sitter som berget.

10. Familjeliv och studier

Kombinerar du studier med familjelivet? Försök synka lästiden med barnens sovschema, så att du kan plugga ostört under tiden de sover. Behöver du gå ut med hunden? Lyssna på en inspelad föreläsning under din promenad! Vissa lär sig till och med bättre av att röra på sig samtidigt som de tar in ny information.

Självklart är det olika för alla familjer, ibland är det inte riktigt så enkelt att man kan ta tiden då barnet sover till att läsa. Ibland kanske du inte har en föreläsning att lyssna på under hundpromenaden utan behöver sitta med en inlämningsuppgift. Men, här kommer det första tipset in igen – försök att planera din tid och gör så gott du kan! Ofta spelar vi in föreläsningar för distansutbildningar, vilket gör att du har möjlighet att komma ifatt senare under dagen eller bara lyssna igenom materialet flera gånger.

Liknande artiklar

Så får du pengarna att räcka längre som studerande
17 januari, 2022 Tips

Så får du pengarna att räcka längre som studerande

Hur undviker man en tom studentplånbok? Enkla knep för att spara pengar som stude...

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Teknikhög...

Tips! Så söker du jobbet efter examen
12 juli, 2019 Tips

Tips! Så söker du jobbet efter examen

Har du tagit examen eller är du snart färdigutbildad? I den här artikeln listar vi våra bästa tips...