Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet

Adam och Harman gick i samma klass under deras två år på Teknikhögskolan i Eskilstuna. I början av sommaren blev de klara med sina studier till elektronikingenjörer.

När vi pratar med Adam och Harman är det vår i luften och examenstider på ingång. Men allt är inte helt som vanligt, vid intervjutillfället har Covid-19 brutit ut och Teknikhögskolan har förlagt all platsbunden undervisning till distans.

Adam har tidigare varit studeranderepresentant i utbildningens ledningsgrupp, men är nu fullt fokuserad på den sista delen av utbildningen. Han är ute på LIA-praktik och skriver på sitt examensarbete. Förutom att snart vara färdigutbildad elektronikingenjör läser Harman också till lärare i matematik och fysik – ett intresse som vuxit till passion. Han drömmer om att få kombinera de båda rollerna i framtiden.

Pluggar ni på distans nu? Hur funkar det med LIA och examensarbete?

– Det funkar faktiskt väldigt bra. Jag har haft rätt mycket tur också. Jag gör min LIA på Powerbox i Gnesta och ska plocka fram en prototyp av en framtida produkt. Det är även det jag skriver mitt examensarbete om, vilket är en bra kombination. Just nu gör jag väldigt mycket research, kopplingsscheman och möten digitalt så det är perfekt, säger Adam. 

Harman, å andra sidan, fokuserar helt på sitt examensarbete nu och har valt att göra sin LIA efteråt. Han drömmer om att starta eget företag och kombinera LIA och jobb i början.

– Just nu pluggar jag 200 procent på distans. Jag läser till elektronikingenjör samtidigt som jag utbildar mig till lärare inom matte och fysik. Därför fokuserar jag på att klara de mer teoretiska kurserna innan jag gör min LIA och slutligen får mitt examensbevis. Mycket av det jag lärt mig på Teknikhögskolan har jag kunnat applicera på lärarprogrammet, men jag ska inte ljuga – det har varit tufft.  

Vad fick er att utbilda er till elektronikingenjörer?

– I gymnasiet läste jag till ljudtekniker och efter det hamnade jag inom vården. Jag har dock alltid haft intresse av den tekniska aspekten kring hur elektronikprylar fungerar, till exempel en elgitarr. Så efter ett tag kände jag att det var dags att hitta något som jag verkligen ville göra. Då snubblade jag över ett studiemejl och fastnade för utbildningen här i Eskilstuna, säger Adam. 

– Jag läste natur i gymnasiet och påbörjade sen ett universitetsprogram till civilingenjör inom elektronik, men valde istället att satsa på jobbet som elittränare i Örebro. Jag kände ändå någonstans att jag ville fortsätta plugga inom elektronik så efter ett tag blev det här på Teknikhögskolan, säger Harman.

Vad är det bästa med att plugga en YH-utbildning?

– Att man får prova och lära sig mycket praktiskt, både på lektionstid och även på LIA-praktiken som jag gjorde hos Saab. Man får en väldigt bra kontakt med utbildarna och klassen, där man lär sig mycket av varandra och får konstruktiv feedback. Jag visste inte om att yrkeshögskolan existerade innan jag hittade den här utbildningen. Innan trodde jag bara att det fanns universitet och högskola efter gymnasiet, säger Harman.

– Jag håller med! Det jag gör nu trodde jag aldrig att jag skulle greja, vilket är väldigt häftigt! Det visar att har man intresset och lägger ned tid och energi på det man utbildar sig till så kan man bli vad man vill, säger Adam. 

Har man intresset och lägger ned tid och energi på det man utbildar sig till så kan man bli vad man vill!

– Adam, tidigare studerande

Men hörni, vad är egentligen skillnaden på en elektriker och en elektronikingenjör?

– Det är egentligen ganska enkelt. Om du skulle köpa en tv, så är det elektronikingenjören som har designat och satt ihop teven så att den fungerar medan elektrikern är den som har monterat vägguttagen så att teven kan kopplas in och få ström, förklarar de båda. Elektroniken som ingår i ingenjörens arbete behöver man kunna behärska, exempelvis bakgrunden till varför det blir som det blir, medan en elektriker inte behöver veta exakt hur det funkar när elektroderna gör på olika sätt.

Har ni några tips för andra som funderar på att läsa elektronikutbildningen?

– Tänk på att det vi går igenom gör vi av en anledning. Det är inte som vanliga skolan att man trycker in mycket kunskap "bara för att". Här finns en poäng med allt som man lär sig och det märks tydligt när man är ute på LIA. Om man inte förstår, sträck upp en hand och fråga. Utbildarna jobbar själva i branschen, så de kan sin grej, säger Adam. 

– Skjut inte upp saker, utan försök att göra det på en gång. Jag tycker att man ska kunna behärska matematik och delvis fysik, för har man svårt för det så kommer man att få svårt med utbildningen. Det faller sig naturligt, vill man jobba med den inbyggda elektroniken så har man intresse för elektronik, matte och fysik, säger Harman.

Liknande artiklar

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!

Började studera i den rådande pandemin
17 mars, 2021 Intervju

Började studera i den rådande pandemin

Covid-19 har påverkat oss alla i olika utsträckning och allt fler har valt att börja studera. Erica, Walid och Magnus är tre av...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...