Tusentals processoperatörer behövs inom livsmedel – så får du jobb på bara 1 år

Av Mikaela Laakso

Livsmedel är livsviktigt. Bokstavligt talat. Livsmedelsbranschen är Sveriges tredje största industrigren med skyhöga produktionskrav. Utöver det så växer befolkningsmängden, vilket ökar behovet av en mer effektiv, säker och automatiserad livsmedelsproduktion. Redan nu behövs tusentals processoperatörer som kan utveckla produktionen. Här får du veta mer om branschen och hur du kan ta klivet in på bara 1 år!

– Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen. Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion, säger Björn Hellman, VD, Livsmedelsföretagen.

Processoperatörer övervakar flödesscheman inom tillverkningsindustrin

Foto: Jonas Bilberg för Bredda Bilden, Teknikföretagen

Den viktiga vägen från jord till bord

Livsmedelsbranschen har en lång produktionskedja med höga och komplexa krav. Bland annat ska mat- och dryckesprodukter vara billiga, säkra, hygieniska, miljövänliga, etiskt producerade, naturliga och närodlade.

För att möta kraven och producera livsmedel till en växande befolkning behöver branschen en mer effektiv och spårbar produktion. Därför behöver alla livsmedelsföretag automatisera och digitalisera sina produktionsprocesser, vilket ökar behovet av kvalificerade medarbetare, framför allt processoperatörer.

– Livsmedelssektorn är en av landets viktigaste resurser och här gäller det att öka kompetensen så att vi blir bättre på att producera hållbart, effektivt, rationellt och innovativt. Livsmedelssektorn investerar löpande i teknikbaserad automatiserad produktion, vilket kräver medarbetare med rätt kompetens, säger Wiveca Almgren, VD, Magnihill AB.

Svenska lokalproducerade livsmedel och produkter med lågt klimatavtryck är konsumenttrender med störst påverkan på branschen just nu. Konsumenterna vill göra medvetna val. Därför blir det allt viktigare med en hållbar produktion, minskade ledtider, minskat matsvinn och minskade utsläpp. Det gäller även förpackningar av livsmedel, där man till exempel byter ut plast mot mer miljövänliga alternativ.

Processoperatörens centrala roll för produktionen

Processoperatörer har kunskap om livsmedelsteknik, livsmedelshygien och råvaruhantering. Utöver det har de spetskompetens inom automation och processteknik för att styra och övervaka livsmedelsproduktionen. De utför riskanalyser på produktionslinor, bedömer hur tillverkningsprocesser påverkar olika produkters kvalitet och säkerställer att tillverkningen sker på ett livsmedelshygieniskt säkert sätt. De felsöker och optimerar även automatiserade produktionsprocesser.

Teknikhögskolan utbildar efterfrågad kompetens

Utifrån det stora behovet av teknisk kompetens inom livsmedelsindustrin har Teknikhögskolan tagit fram YH-utbildningen Processoperatör livsmedel tillsammans med en rad företag, bland annat Kiviks Musteri, Orkla Foods, Danone Österlenmejeriet, Coca Cola Europacific Partners, Arla Foods och Aroma. De företag som Teknikhögskolan varit i kontakt med har tillsammans uppgett ett anställningsbehov på cirka 2400 processoperatörer inom 3-5 år.

Tack vare att processoperatörutbildningen bara är 1 år och läses på distans kan hundratals studerande ta examen inom loppet av några år, över hela landet. Det gynnar både svenskt näringslivs kompetensförsörjning och personer som vill utbilda sig till en ny yrkesroll.

– Vi rekryterar gärna från yrkeshögskolan. Det är bra att få in folk i produktion som har en bra baskunskap inom området. Det är inte lätt att hitta denna kompetens, säger Linda Göting, HR Business Partner, Orkla Foods AB.

– Utbildningen är lagom lång och det finns jobb! Tack vare kunskapen jag fick från utbildningen kunde jag känna mig trygg på arbetsplatsen. Mitt tips är att söka, utan tvekan, säger Steve Batangouna, tidigare studerande.

Möt våra studerande

Från konditor till laboratorieassistent på Kiviks Musteri
30 augusti, 2022 Intervju

Från konditor till laboratorieassistent på Kiviks Musteri

Efter utbildningen till processoperatör inom livsmedel landade Celine jobbet som...

Blev kvalitetschef efter utbildning till processoperatör
24 maj, 2021 Intervju

Blev kvalitetschef efter utbildning till processoperatör

Från en utbildning till ett chefsjobb. Det gick snabbt för Steve att karriärklättra...

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners
5 februari, 2020 Nyhet

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

Enormt lager och massiv produktion – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm. Våra ...