Steve blev kvalitetschef efter processoperatörutbildning

Från processoperatörsutbildningen till ett chefsjobb. Det gick snabbt för Steve Batangouna att karriärklättra efter examen! Idag arbetar han som kvalitetschef och sitter med i Teknikhögskolans ledningsgrupp för YH-utbildningen han tidigare läste: "Processoperatör livsmedel". Här berättar han om rollen, dess arbetsuppgifter och valmöjligheter.
Steve Batangouna, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Vad jobbar du med nu, och hur hamnade du där?

– Nu jobbar jag som kvalitetschef på ett slakteri på Gotland, där jag började som kvalitetskontrollant. Jag såg annonsen på LinkedIn och sökte tjänsten eftersom jag ville jobba i ett större företag där jag kunde påverka produktionsprocesser och kvalitén.

Har du alltid velat jobba med livsmedelsproduktion?

– Ja, på något sätt. Att jobba i olika roller inom industrin har varit mitt mål, och jag började jobba inom produktion direkt efter gymnasiet. Först jobbade jag inom bilindustrin som kvalitetsoperatör och kvalitetskontrollant, men saknade då en utbildning. Efter många år tyckte jag det var dags att börja specialisera mig inom livsmedel, och började utbildningen till processoperatör – vilket jag inte ångrar idag!

Hur är det att jobba i livsmedelsbranschen?

– Det är ett jätteroligt jobb och det finns oändligt med möjligheter. Det går fort att klättra i karriären för det finns ett behov av vår kompetens överallt. Du kan, precis som jag, arbeta som chef vilket är jättekul. Det går dessutom att jobba som konsult, där du själv bestämmer hur du vill lägga upp din tid.

Beskriv en vanlig dag på jobbet som processoperatör!

– En processoperatör kartlägger vilka risker som kan förekomma i samband med hantering av livsmedel, från varumottagning till leverans. Vi är både kundens och företagets ögon när det kommer till kampen mot bakterier inom produktion. Här gäller det att vara uppmärksam och alltid ligga steget före, så att man minskar risken för fel i processen. Arbetsuppgifterna kan handla om att planera produktionen, ta fram rutiner, jobba med underhåll och reklamationer samt göra riskanalyser inom HACCP. Vi arbetar även med att utföra provtagningar, underhålla ledningssystem och utbilda nya anställda när det gäller livsmedelshygienregler och så vidare. Listan är lång, helt enkelt!

Vi jobbar med hela kedjan och därför är arbetsuppgifterna ofta väldigt varierande.

Hur var det att studera på Teknikhögskolan?

– Det var jättekul. Jag jobbade i branschen samtidigt som jag studerade, vilket ledde till att jag kunde koppla teori till praktik i mitt arbete. Det var verkligen den teorin som behövdes på plats på mitt jobb, där jag även gjorde min LIA (praktik). Tack vare kunskapen jag fick från utbildningen kunde jag känna mig trygg på arbetsplatsen. Dessutom kunde jag skriva mitt examensarbete utifrån "verkligheten", och det var just det examensarbetet som senare hjälpte mig att få jobbet jag har idag. Så mitt tips är att söka, utan tvekan! Utbildningen är lagom lång, och det finns jobb! Arbetsuppgifterna är varierande och om du skulle vilja variera dig ännu mer, så går det även att jobba inom flera olika branscher, som exempelvis läkemedels- och bilindustrin.

Liknande artiklar

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Studerande ...

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners
5 februari, 2020 Nyhet

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

Enormt lager och massiv produktion – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm. Våra ...