×
 

Under ansökningsperioden granskar vi alla ansökningar som kommer in löpande. I de fall där vi har fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser genomför vi ett urval i två steg. För korta YH-utbildningar genomförs endast steg 1. Här hittar du information hur antagningen går till och vad som händer om du blir antagen eller får reservplats.

Antagningsprocessen

1

Webbaserat urvalsprov

Steg 1 i urvalsprocessen är ett webbaserat urvalsprov som mäter din kunskap i engelska, logik, matematik och svenska. Urvalsprovet mäter även din förmåga att förstå och använda dig av instruktioner. Som sökande kommer du att få en inbjudan till provet via yh-antagning.se med info om hur och när provet behöver genomföras.

2

Gruppsamtal

Steg 2 i urvalsprocessen är ett gruppsamtal där vi bedömer din argumentationsförmåga, kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp. Om vi har många sökande är det endast de 120 sökande som fått bäst resultat på det webbaserade urvalsprovet som går vidare till gruppsamtalet. Om du har gått vidare till steg två så kommer du att kunna anmäla dig till ett gruppsamtal via yh-antagning.se. Om du ej gått vidare till gruppsamtal hamnar du på en reservplats, förutsatt att du är behörig.

3

Antagningsbesked

När alla ansökningar är granskade börjar vi anta behöriga personer utifrån resultatet i urvalsprocessen. När antagningsbeskedet skickas ut får du ett automatiskt mejl med uppmaningen att logga in på ”mina sidor” på yh-antagning.se. Där kan du läsa och svara på beskedet.

Har du blivit antagen?

Grattis! Kom ihåg att svara på beskedet genom att tacka ja eller nej till din utbildningsplats i yh-antagning.se. Om du inte meddelar oss inom tre dagar riskerar du att förlora din plats. Observera att antalet svarsdagar kan variera ju närmare utbildningsstart vi kommer, så dubbelkolla vad som står i ditt antagningsbesked.

Har du fått en reservplats

Vi håller tummarna för dig, det finns fortfarande chans att bli antagen! Som reserv behöver du inte göra något för att behålla din plats i reservlistan. När någon tackar nej till sin utbildningsplats flyttas du automatiskt upp i listan. Om det är så att du blir antagen kan ditt besked komma sent, ibland tätt inpå terminsstart. Var uppmärksam på eventuell info som skickas ut i yh-antagning.

Viktiga datum

1februari

Ansökan öppnar

5maj

Ansökan stänger

20juni

Antagningsbesked skickas ut