Celine avancerar från konditor till laboratorieassistent på Kiviks Musteri

Av Mikaela Laakso

Celine Strand läste restaurang och livsmedel på gymnasiet med bageri och konditori som inriktning. Den treåriga yrkeslinjen resulterade i ett stipendium och en vunnen resa till den kända Culinary Arts Academy i Schweiz! Men livsmedelsresan slutade inte där. Nu har hon tagit examen som Processoperatör inom livsmedel från Teknikhögskolan och fått jobb på Kiviks Musteri. Det märks verkligen att hon brinner för sitt yrke! Här berättar hon om valet att plugga vidare och hur det är att arbeta som laboratorieassistent.
Till vänster syns Celine Strand, tidigare studerande på Teknikhögskolan, till höger syns hennes egenbakade mönstrade praliner.
Celine i Schweiz och på Kiviks Musteri samt hennes egenbakade praliner

På kvalitetsavdelningen säkerställer vi produkternas kvalité för konsumenterna, i alla led.

Hur kom det sig att du vidareutbildade dig till processoperatör?

– Kvalité och kvalitetsarbete har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag ville kunna vara med och förändra i alla produktionsled, från att råvaran först kommer in till att den blir en färdig produkt. Jag har ju min gymnasieutbildning inom storkök, servering, bageri och konditori i ryggsäcken med kunskap om livsmedels- och näringslära, men jag ville fördjupa mig för att kunna jobba mer med kvalitetsaspekten.

Vad var det bästa med livsmedelsutbildningen?

– Alla fantastiska utbildare som har delat med sig av sin kompetens! Jag har verkligen fått utvecklas på ett större plan och skaffat mig en massa erfarenhet i olika ämnen och upptäckt nya perspektiv. Att jag idag får jobba med kvalitet och livsmedelsproduktion är helt underbart, och vem vet, om något år kanske nästa steg blir att läsa till livsmedelsingenjör.

Berätta om jobbet som laboratorieassistent! Hur är det?

– Den ena dagen är aldrig den andra lik, och det är det som är så fantastiskt med detta yrke! På Kiviks Musteri har vi hand om över 600 produkter, där vi producerar allt ifrån juicekoncentrat till ciderdrycker, så det finns alltid något att göra.

– Som laboratorieassistent jobbar jag på kvalitetsavdelningen, där vi sköter olika typer av analyser för att identifiera eventuella giftiga och svårnedbrytbara ämnen och partiklar. Med andra ord, en hel del bakterieprover och filterprover för vattenanalyser. Ena dagen kanske det är inkommande vin som ska analyseras och frisläppas och nästa dag kanske mer bakterieprover ska sättas. Det är helt enkelt vi på kvalitetsavdelningen som säkerställer produkternas kvalité för konsumenterna i alla led. Vi utfärdar analyscertifikat och hanterar även reklamationer och produktfel.

Liknande artiklar

Blev kvalitetschef efter utbildning till processoperatör
24 maj, 2021 Intervju

Blev kvalitetschef efter utbildning till processoperatör

Från en utbildning till ett chefsjobb. Det gick snabbt för Steve att karriärklättra...

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Studerande ...

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners
5 februari, 2020 Nyhet

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

Enormt lager och massiv produktion – det hittar vi på Coca-Cola i Stockholm. Våra ...