Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Blivande processoperatörer på besök hos Coca-Cola European Partners

Nyhet - 02/05/2020

Processoperatör livsmedel är en ettårig utbildning som läses på distans, men vid vissa speciella tillfällen under året träffas de studerande på plats för att bland annat gå på studiebesök. Nu senast fick våra blivande processoperatörer besöka Coca-Cola i Jordbro, Stockholm. Något som blev väldigt uppskattat!

Studiebesöket började med en genomgång av Coca-Cola European Partners som företag och en presentation av deras medarbetare som skulle hålla i eftermiddagens aktiviteter. Klassen delades upp i små grupper och turades om att ta del av olika moment och platser i fabriken.

De fick både en rundtur av produktionen och det enorma lagret samt ta del av Coca-Cola European Partners egna ”training center” – där nyanställa får lära sig att felsöka på automatiserade maskiner som används i fabriken, så att de därefter kan lösa eventuella problem på rätt sätt i produktionsprocessen. Dagen avslutades med att de studerande fick möjlighet att lämna in en intresseanmälan för att göra sin praktikperiod där. Något som har lett till jobb för flera tidigare studerande.

Man fick en större inblick i hur det kommer att vara när man tagit examen och ska börja jobba inom branschen.

– Madeleine Laakso, studerande på Processoperatör livsmedel.

Hållbarhet är viktigt för livsmedelsindustrin

Eftersom distansutbildningen har en hållbar inriktning och att man genom branschen kan göra stor skillnad för miljön, och inte minst att Coca-Cola har stor möjlighet att påverka, pratades det en del om hur de arbetar med hållbarhet.

– Det kanske inte är alla som tänker på detta, men vi fick lära oss att Coca-Cola i Sverige använder vatten från Mälaren och Hanvedens källa, samt socker från Skåne i sin produktion. Dessutom minskar Coca-Cola sin plastförbrukning genom att bland annat använda 100 procent återvunnen plast i flaskorna de producerar i Sverige och de gör locken på pantburkarna tunnare för att spara på material. Så coolt att se, säger Madeleine Laakso.

Branschen är i behov av ännu fler processoperatörer

Livsmedelsindustrin är i stort behov av fler processoperatörer – något som stod klart redan innan studiebesöket. Och det är just därför YH-utbildningar finns, för att hjälpa företagen med deras kompetensförsörjning men också för att erbjuda personer en snabb och trygg väg till en ny karriär.

– Livsmedelsbranschen som är den fjärde största sektorn inom svenskt näringsliv har ett mycket stort rekryteringsbehov nu och framöver. Samtidigt avstår flera företag att rekrytera då det är svårt att hitta rätt personal med rätt kompetens. Därför har vi på Teknikhögskolan, tillsammans med våra samarbetsföretag, startat denna utbildning, säger Joel Rudolfsson, utbildningsansvarig.

Utbildningen som redan bedrivs på distans från Stockholm tar till hösten in sitt tredje intag och dessutom kompletterar vi detta med en till distansutbildning, fast från Örebro, som har tre nya intag framöver.

Följ med bakom kulisserna på Coca-Cola European Partners

Matgeek: https://www.youtube.com/watch?v=ei7EeWlZp08
Manfred Erlandsson: https://www.youtube.com/watch?v=0IB3vc3I60c