Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker

Efter sommaren slog vi upp portarna till Teknikhögskolan i Lund, där vi dessutom startade den ettåriga YH-utbildningen Distributionselektriker för första gången! Redan nu har vi nöjda studerande som snart bara har en termin kvar till examen.

Yrkeshögskoleutbildningen läses på plats hos Teknikhögskolan i Lund, där vi har ett eget övningsområde. Många kurser är praktiskt inriktade så att de studerande tidigt får känna på yrkesrollen mer "hands on". Att våra studerande är nöjda, utbildningen håller hög kvalitet och ger vad som krävs för att axla yrkesrollen efter examen är viktigt för oss. Därför låter vi regelbundet våra studerande utvärdera sin utbildning och allt som hör till skolan. Och den första terminsenkäten var glädjande läsning.

– Distributionselektriker fick ett snittbetyg på 8,71 av 10, vilket är oerhört glädjande, inte minst för en första utbildningsomgång. Vi har knutit till oss mycket kompetenta utbildare, med både lång erfarenhet från branschen och av att utbilda. De har tagit sig an utmaningen att starta en ny utbildning med ett stort engagemang, säger Ulrika Delin, utbildningsledare på Teknikhögskolan.

Distributionselektriker på Teknikhögskolans övningsområde
Distributionselektriker på Teknikhögskolans övningsområde i Lund

Man blandar teori och praktik, men det är mest praktiskt arbete. Jag lär mig bäst så!

– Studerande i första klassen Distributionselektriker

Liftutbildning och höjdklättring

Just nu är den första klassen inne på sin tredje kurs Säkerhet vid utförande av arbete med en dags liftutbildning. En gräventreprenör höll i utbildningen och hjälpte oss att få upp fyra trästolpar. De studerande fick lära sig att hantera liften och nästa steg blir att öva på att klättra stolpgång och ta ner en nödställd. Inte helt lätt att lära sig gå med stolpskor för en nybörjare, men alla klarade att klättra två meter upp – som var målet för den första dagen. Under klättringen var några av de blivande distributionselektrikerna till och med nästan ända uppe i toppen av trästolparna. Det är inte ett yrke för den höjdrädde med andra ord!

Som distributionselektriker arbetar du för det mesta utomhus med praktiska arbetsuppgifter, men det är ett varierande jobb även med planeringsarbete inne på ett kontor. Med andra ord har våra blivande distributionselektriker en ljus framtid i energibranschen att se fram emot.

– Vi ska se till att folk har ström hemma i framtiden, säger en studerande.

Studerande klättrar stolpgång
Studerande klättrar stolpgång

Liknande artiklar

Började studera i den rådande pandemin
17 mars, 2021 Intervju

Började studera i den rådande pandemin

Covid-19 har påverkat oss alla i olika utsträckning och allt fler har valt att börja studera. Erica, Walid och Magnus är tre av...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...

Energibranschen är rätt val för dig som söker framtidsyrke
31 maj, 2019 Nyhet

Energibranschen är rätt val för dig som söker framtidsyrke

För att kunna hålla utvecklingstakten behövs mer omfattande elnät.