Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker

Nyhet - 12/10/2019

Efter sommaren slog vi upp portarna till Teknikhögskolan i Lund, där vi dessutom startade den ettåriga utbildningen Distributionselektriker för första gången!

Foto av distributionselektriker ute på skolans övningsområde

Yrkeshögskoleutbildningen är bara ett år och läses på plats hos oss i Lund. Många av kurserna som ingår i YH-utbildningen är praktiskt inriktade, bland annat har vi ett ”övningsområde” på skolan där de studerande får känna på yrkesrollen lite mer ”hands on”.

Man blandar teori och praktiskt arbete, men det är mest praktiskt arbete. Jag lär mig bäst så!

– En av de studerande i den första distributionselektrikerklassen.

Att våra studerande är nöjda, utbildningen håller hög kvalitet och ger vad som krävs för att axla yrkesrollen efter examen är viktigt för oss, därför låter vi regelbundet våra studerande utvärdera sin utbildning och allt som hör till skolan. Och den första terminsenkäten var glädjande läsning.

– Distributionselektriker fick ett snittbetyg på 8,71 av 10, vilket är oerhört glädjande, inte minst för en första utbildningsomgång. Vi har knutit till oss mycket kompetenta utbildare, med både lång erfarenhet från branschen och av att utbilda. De har tagit sig an utmaningen att starta en ny utbildning med ett stort engagemang, säger Ulrika Delin, utbildningsansvarig på Teknikhögskolan.

Liftutbildning och klättring på hög höjd

Foto av distributionselektriker som klättrar stolpgångJust nu är klassen inne på sin tredje kurs ”Säkerhet vid utförande av arbete”, vilket också är väldigt praktisk inriktad. Där hade de en dags liftutbildning med en gräventreprenör på plats.

De studerande fick lära sig att hantera liften och grävaren hjälpte oss även att få upp fyra trästolpar, som de studerande ska lära sig klättra stolpgång på och öva på att ta ner en nödställd. Inte helt lätt att lära sig gå med stolpskor för en nybörjare, men alla klarade att klättra två meter upp – som var målet för den första dagen.

Under klättringen var några av de blivande distributionselektrikerna till och med nästan ända uppe i toppen av trästolparna. Det är inte ett yrke för den höjdrädde med andra ord!

Som distributionselektriker arbetar du för det mesta utomhus med praktiska arbetsuppgifter, så som att bygga upp nya ledningsnät, byta ledningar och åtgärda akuta fel, men det är ett varierande jobb där du ibland har mycket planeringsarbete inne på ett kontor. Så våra blivande distributionselektriker har en ljus framtid i energibranschen att se fram emot med andra ord.

– Vi ska se till att folk har ström hemma i framtiden, säger en annan studerande i klassen.

Är du nyfiken på utbildningen? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad på det senaste!

Publicerad: 2019-12-10