Elektriker är inte de enda som jobbar med el

22-åriga Oscar tog examen från Distributionselektriker hos Teknikhögskolan i Lund innan sommaren. Vi ringde upp honom en novembereftermiddag för att höra vad han gör nuförtiden och hur det var att läsa en YH-utbildning.
Oscar Sedira

Jag fick anställning en kort tid efter examen hos mitt LIA-företag och där arbetar jag än idag.

– Oscar Sedira, tidigare studerande

Hej Oscar! Det var från Teknikhögskolan. Hur är läget?

– Hej! Allt är bra, just nu har jag lite semester så jag passade på att luncha med min mamma.

Härligt! Vill du börja med att berätta lite om din karriär så här långt?

– I gymnasiet läste jag Elprogrammet och där kunde man välja mellan två inriktningar. Eftersom jag aldrig har varit intresserad av att bli ”en vanlig elektriker” så valde jag datateknik som inriktning istället för installation. Efter studenten fick jag jobb, som visserligen inte hade så mycket med el att göra, men jag kände att det var bra att tjäna lite pengar medan jag funderade på vad jag ville göra med mitt liv. Där jobbade jag i tre år, sedan kände jag att jag ville gå tillbaka till mina ”gymnasierötter” och jobba med något praktiskt inom elteknik.

Hur hittade du utbildningen till distributionselektriker?

– Det var en ren slump! Jag googlade runt lite på utbildningar i Lund och när jag läste om rollen på Teknikhögskolans hemsida så lät det som ett större och mer varierande jobb än en elektriker, vilket fångade mitt intresse.

Jag har alltid gillat att jobba praktiskt och ville ha ett jobb med större möjligheter. När jag sökte på olika utbildningar i Lund så hittade jag Distributionselektriker hos Teknikhögskolan av en slump! Och här sitter jag idag, jättenöjd med utbildningen och glad att jag gick den.

– Oscar Sedira, tidigare studerande

Hur var det att läsa en YH-utbildning?

– Väldigt roligt! Jag tycker egentligen inte om att plugga, och i början var jag lite nervös över att det hade gått några år sedan jag sist var inne i ”studietänket”, men den här utbildningen var bara ett år och hade mycket praktiska delar vilket gjorde att jag ändå kände att jag ville satsa. De teoretiska bitarna var nödvändiga för att förstå helheten i yrket, men det var som sagt varvat med många praktiska moment. Man lärde sig väldigt fort och alla utbildare har en bakgrund i elbranschen, så de vet vad de pratar om, vilket också gjorde det mycket roligare att lära sig!

Vilka praktiska saker har du fått prova på under studietiden?

– Vi har ett övningsområde på skolan, med bland annat stolpar och kabelskåp. Där fick vi lära oss att klättra ”stolpgång”, skarva kabel och så vidare. Förutom detta så var vi även ute på LIA (praktik) under 10 veckor och min LIA-period var jättebra! Jag trivdes verkligen på företaget och det verkar som att de också tyckte att jag gjorde ett bra jobb. Jag fick nämligen anställning en kort tid efter examen och där arbetar jag än idag. Riktigt roligt!

Hur är det att jobba som distributionselektriker? Och vad har du för arbetsuppgifter?

– Varierande! Ingen dag är den andra lik, vilket också är något jag värdesätter otroligt mycket när det kommer till jobb. Som distributionselektriker jobbar man mycket utomhus med att åtgärda fel. Det kan vara så att de som utför byggjobb har råkat gräva av en kabel i marken eller helt enkelt en person som sitter strömlös, som ringer till oss så att vi kommer ut, felsöker och löser problemet. Vi jobbar inte hemma hos folk eller på företag i inomhusmiljöer, men vi jobbar med el utanför.

– Om man exempelvis bygger ett nytt hus eller kontorslokal så behöver el dras in till byggnaden från ett kabelskåp eller elstation, så att ”den vanliga elektrikern” därefter kan jobba med elen inomhus. Så vi som distributionselektriker jobbar praktiskt med att skarva och dra kablar, koppla in dem och även byta ut gamla kablar och kabelskåp. Vi kan även sätta upp elmätare så att kunden kan se hur mycket el som används. Dessa mätare kan sitta både inne och utanför en byggnad.

– Något som vi väldigt ofta jobbar med är nätstationer, som även kallas för transformatorstationer. De används bland annat för att omvandla energi i distributionsnätet som exempelvis försörjer bostadshus eller kontor med el. Det finns oändligt många olika typer och modeller av dessa stationer. Det händer att man kommer till stationer som är satta på till exempel 80-talet, och då ser det helt annorlunda ut. Även distributionselektriker med mångårig erfarenhet kan ibland stöta på modeller som de aldrig tidigare sett.

Olika nya modeller av nätstationer
Olika nya modeller av nätstationer. Bilder som Oscar använde i sitt examensarbete.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Det går nästan inte att beskriva hur en vanlig arbetsdag kan se ut, för oftast vet man inte vad som ska hända. Vissa arbetsuppgifter är planerade, till exempel om man ska byta kabelskåp och el till flera kunder, då är det oftast större projekt som tar längre tid och kräver utförlig planering. När man har gjort klart ett jobb så skriver man upp hur lång tid det tog, men så mycket mer administrativt än så är det inte. Såklart kan det skilja sig från arbetsplats till arbetsplats, men oftast skulle jag säga att cirka 80 % av jobbet som distributionselektriker är utomhus med ”spontana” uppdrag där man åtgärdar akuta fel.

De flesta vet vad en elektriker arbetar med, men man tänker inte så ofta på att det finns andra yrkesroller som gör andra delar av eljobbet.

– Oscar Sedira, tidigare studerande

Avslutningsvis, vad är dina tips till de som är intresserade av att bli distributionselektriker?

– Till en början så bör du inte ha problem att jobba ute, även när det ibland är regnigt och kallt eftersom mestadels av jobbet är utomhus. Att jobba som distributionselektriker är väldigt varierande och praktiskt, så jag skulle säga att det är viktigt att tycka om de förutsättningarna. I energibranschen händer det hela tiden nya saker, så oavsett vad du har gjort tidigare i livet kan du utbilda dig till ett elyrke.

Att börja studera i en pandemi
17 mars, 2021 Intervju

Att börja studera i en pandemi

Covid-19 har påverkat oss alla i olika utsträckning och allt fler har valt att börja studera...

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har prat...

Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker
10 december, 2019 Nyhet

Höga höjder är inga problem för blivande distributionselektriker

Efter sommaren slog vi upp portarna till Teknikhögskolan i Lund, där vi dessutom start...