Kortintervju: Från elitidrottare till elkraftsingenjör
Av: Alexandra Lovén
Bob Impola är före detta elitsatsande längdskidåkare, med en andra plats i Vasaloppet som sin främsta merit. 2021 valde han att lägga skidorna på hyllan för att i stället studera inom el och energi på Teknikhögskolan.
Redan innan utbildningens slut hade Bob fått jobb som elkraftsingenjör på Sweco – där han jobbar än idag. I den här kortintervjun kan du läsa mer om karriärväxlingen och hur det gick till när han blev antagen utan formell behörighet!
Under utbildningen testade vi en del laborationer, det tillsammans med praktikperioderna var det absolut roligaste och mest lärorika under utbildningen.
Valet att studera till elkraftsingenjör
– Under sommaren och hösten 2021 jobbade jag som svetsare. När jag inte kände att jag hade skidåkningen som främsta fokus längre, så var det dags att göra någonting nytt. Då kändes en utbildning som en bra utmaning och investering för framtiden!
– Jag var först inne på att bli byggnadsingenjör, men eftersom jag inte hade de gymnasiebetyg som krävdes på andra skolor, hade jag inte möjlighet att läsa det. Jag var dock fast inställd på att jag skulle utbilda mig, så jag fortsatte att söka fler utbildningar utanför byggbranschen – och på den vägen är det.
För mig har de här två åren gjort att jag har fått ett jobb som jag trivs med. Jag fick även högre lön än innan, så jag är nöjd!
Att bli antagen utan formell behörighet
– När Bob ansökte till utbildningen hade han ingen formell behörighet. Men under ansökningsprocessen blev han kontaktad av utbildningsledaren för utbildningen. Han gjorde bedömningen att Bob skulle få chansen att vara med i urvalsprocessen genom 20-procentsregeln*, eftersom han hade tidigare kunskaper och erfarenheter som till viss del motsvarar det som krävs för att studera till elkraftsingenjör.
– Jag är så tacksam för att det här alternativa sättet att bli behörig på fanns och att ni på Teknikhögskolan gav mig chansen, Säger Bob.
*20-procentsregeln innebär att 20% av en utbildnings årsplatser får bestå av studerande som inte uppfyller de formella behörighetskraven.
Om YH-utbildningen Elkraftsingenjör
Vill du vara med och bidra till att säkra Sveriges el- och energiförsörjning? Yrkesrollen passar dig som har ett intresse för teknik och vill arbeta med hållbara energilösningar för att främja Sveriges elförsörjning.
Som Elkraftsingenjör är du en nyckelspelare och har en samhällsviktig funktion där den ena dagen inte är den andra lik. I arbetsuppgifterna ingår både att projektera, driftsätta och underhålla elkraftssytem och elanläggningar. För att säkerställa att elproduktionen fungerar som den ska genomför du också besiktningar, inspektioner och nätkontroller.
Liknande artiklar ↯

Ökad kompetensbrist – akut utmaning för den gröna omställningen
Energibranschen sysselsätter 68 000 människor. Men det behövs fler! Här listar vi de hetaste yrkesrollerna inom branschen....

Ida utbildar sig till elkraftsingenjör efter 15 år inom restaurang
Från kock till elkraftsingenjör. Ida började studera i höstas och känner redan att hon kommer trivas i rollen....

12 YH-utbildningar som ger jobb inom bygg & energi
Samhällsbyggnad är en viktig del av samhällets utveckling. Vi listar de hetaste jobben och hur du kan utbilda dig...