12 YH-utbildningar som ger jobb inom bygg & energi

Av Mikaela Laakso

Satsningar på infrastruktur och hållbart byggande är avgörande för samhällsutvecklingen. Allt ifrån transportvägar till bostäder behöver energieffektiviseras, byggas ut och underhållas, vilket bidrar till goda framtidsutsikter inom en rad samhällsviktiga yrken. Här listar vi de hetaste jobben inom energi och samhällsbyggnad, och hur du via en YH-utbildning på Teknikhögskolan kan få jobb direkt efter examen.
Kollage av studerande med varselkläder på byggarbetsplats, havsbaserat vindkraftverk och studerande som samtalar i korridor

Stora satsningar för att utveckla samhället

Samhällsbyggnad är en viktig del av samhällets utveckling. Genom att bygga och utveckla infrastruktur som vägar, järnvägar, bostäder, energisystem, hamnar, vatten- och avloppssystem kan samhället växa på ett hållbart sätt. En välplanerad och välfungerande infrastruktur skapar förutsättningar för ett energieffektivt, miljövänligt och säkert samhälle.

Det finns en politisk enighet kring satsningar på infrastruktur och byggnationer, både regionalt och nationellt. Till följd av befolkningstillväxten har många kommuner behov av nya skolor, förskolor och sjukhus men även renovering. Dessutom finns ett stort behov av utbyggnad och underhåll av elnät, transportvägar och laddstationer, särskilt om vi ska nå klimatmålen. För att lyckas med satsningarna behöver tusentals personer anställas inom ett brett spektra av yrkesroller, allt ifrån arbetsledare och ingenjörer till montörer. Anställningsbehovet på 3-5 års sikt uppgår till närmare 3500 personer bara hos de företag som Teknikhögskolan har varit i kontakt med vid utformandet av 12 YH-utbildningar inom energi och samhällsbyggnad.

"För att täcka kommande personalbehov är det viktigt att det finns bra utbildningar på marknaden. Där har Teknikhögskolan en viktig roll."

– Karin Fyhr, Sweco Civil

Utbildningar som formas av branschen

Yrkeshögskolan utbildar den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, vilket ger de studerande stora chanser till jobb direkt efter examen. Faktum är att 9 av 10 får jobb kort efter examen från en YH-utbildning. Dessutom är arbetslivet delaktiga under hela utbildningstiden, både som utbildare, ledningsgruppsmedlemmar och genom att ta emot studerande på LIA (praktik). Sedan starten 2009 har Teknikhögskolan, i samarbete med branschföretag, utbildat tusentals innovatörer och samhällsbyggare.

"YH är en yrkesinriktad utbildningsform. Alla utbildare kommer direkt från branschen, vilket gör att man verkligen har användning av det man läser ute i yrkeslivet."

– Sarah Östlund, studerande på Teknikhögskolan

"Vi ser en stor fördel i ett nära samarbete med Teknikhögskolan. Idag är kompetensförsörjningen i anläggningsbranschen vår största utmaning och att tidigt kunna hitta ny, välutbildad arbetskraft med en hel del praktik i bagaget känns mycket bra."

– Gunnar Jonsson, Torslanda Entreprenad AB

YH-utbildningar inom energi och samhällsbyggnad

Elnätsprojektör

Elnätsprojektörer (elkraftsberedare) skapar förutsättningar för en fungerande elförsörjning. De arbetar med teknisk planering och förberedelse inför byggnation av olika typer av elkraftsystem.

Genomsnittlig lön 40 000 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Elkraftsingenjör

Elkraftsingenjörer skapar och utvecklar moderna och välfungerande elkraftsystem som har en god energieffektivitet med minskad miljöpåverkan, ofta med hjälp av CAD-program.

Genomsnittlig lön 45 600 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Distributionselektriker

Distributionselektriker har en avgörande betydelse för samhället. De säkerställer att elkraftsystemet fungerar så att kunder och verksamheter får en stabil, konstant och tillförlitlig elförsörjning.

Genomsnittlig lön 35 200 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Utvecklingsingenjör e-mobility

Ingenjörer inom e-mobility bidrar till en hållbar och fossilfri framtid genom att utveckla lösningar för laddbara el- och hybridfordon, inklusive laddinfrastruktur som laddningsstationer och batterier.

Genomsnittlig lön 47 200 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Mätningsingenjör

Mätningsingenjörer kartlägger och mäter mark och terräng för att kunna skapa ritningar som ger förutsättningar för byggnationer av bland annat vägar, järnvägar och annan infrastruktur.

Genomsnittlig lön 40 000 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Anläggningsingenjör

Anläggningsingenjörer tar fram projektunderlag för infrastruktur, bland annat vägar, järnvägar, hamnar och broar, så att vi kan transportera oss säkert, effektivt och med minskad miljöpåverkan.

Genomsnittlig lön 44 900 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Bygg- och anläggningsledare

Byggledare ansvarar för att leda personal och koordinera byggprojekt. De säkerställer att byggnader och infrastruktur är byggda på ett sätt som främjar hållbarhet och säkerhet.

Genomsnittlig lön 42 500 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

VVS-ingenjör

VVS-ingenjörer planerar och utvecklar VVS-system (värme, ventilation, sanitet) i fastigheter och anläggningar, för en energieffektiv och hälsosam inomhusmiljö.

Genomsnittlig lön 37 100 kr. Utbildningsvägar på Teknikhögskolan:

Möt våra studerande

Tydliga karriärvägar och samhällsnytta – Distributionselektriker berättar om yrket
20 mars, 2023 Intervju

Tydliga karriärvägar och samhällsnytta – Distributionselektriker berättar om yrket

Med en bakgrund inom bageri, lager och till sjöss valde Nils att byta riktning i sin karriär...

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer
2 november, 2022 Intervju

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer

Katija, Tindra och Sheida berättar om branschen, jämställdhet och vad som lockade dem till att bli elnät...

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen
14 juli, 2022 Intervju

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen

Julia och Arvid kommer från skilda yrken med ett gemensamt mål att bli elkraftsingenjörer...

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
8 juni, 2022 Nyhet

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning

Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör
27 april, 2021 Intervju

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör

När Johan närmade sig 50 år bytte han riktning i sin karriär. Han började studera till...

Från frisör till produktionsledare inom bygg och anläggning
19 juli, 2019 Intervju

Från frisör till produktionsledare inom bygg och anläggning

Horiye flyttade till Sverige som tioåring. Nu, nästan 30 år senare, är hon på väg mot...