Snabba fakta

Utbildningstyp YH-utbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Augusti 2022

Vad jobbar en transportledare med?

Som transportledare arbetar du med att samordna och styra företags gods-, transport- och logistikflöden. Du optimerar dessa flöden på bästa sätt med fokus på resurser, ekonomi, effektivitet och hållbarhet. Du spelar en central roll i företaget då du ansvarar för det dagliga operativa logistikarbetet och har många kontakter, både internt och externt. I optimeringsarbetet kan du jobba med verktyg som Supply Chain och Lean, för att utreda olika transportalternativ utifrån ekonomiska, miljömässiga och tekniska aspekter.

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden kommer du att lära dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat att ha kunskap i:

 • Logistik och transportplanering med fokus på miljö och hållbarhet.
 • Transportjuridik, ekonomistyrning och flödesplanering med fokus på miljö och hållbarhet.
 • Kommunikation och ledarskap samt förhandlings- och presentationsteknik.
 • Anpassade IT-system för transport- och logistikbranschen.
 • Miljöoptimering av logistikflöden och minimering av resursbehov.
 • Att leda och samordna transportuppdrag och personal ur ett hållbart perspektiv.
 • Att tolka juridiska dokument inom transportområdet.

Karriär som transportledare

Som utbildad transportledare kan du söka dig till alla företag som har någon form av logistik- eller transportkedja. Efter utbildningen kommer du att vara redo för ett jobb som transportledare, transportplanerare, logistiker med kompetens inom transportplanering, trafikplanerare för transportföretag eller transportsamordnare.

Marknadslönen för en transportledare ligger i snitt mellan 32 000 och 38 000 kronor per månad. Källa: Unionen.

Varför ska jag läsa den här utbildningen?

Om du vill ha en påverkande roll på ditt företag så kan Transportledare – grön logistik vara utbildningen för dig! Yrket passar dig som har god kommunikationsförmåga, engagemang, vilja och karaktär. Det är några exempel på egenskaper som många branschföretag värdesätter hos sina anställda.

Branschen ser idag att efterfrågan på kompetens inom hela transport- och logistikområdet ökar och där är e-handeln en stor påverkande faktor. Företagen går mer och mer över till olika digitala system, vilket gör transportledarens roll ännu mer viktig och ”digital”. Utbildningen ger värdefull kunskap inom både digitalisering och hållbarhet, vilket båda är faktorer som är efterfrågade och nödvändiga för att klara framtidens krav.

Transportledning har aldrig varit viktigare än nu. Med en värld som är i konstant förändring behövs duktiga personer som kan anpassa sig till denna snabba förändring inom logistikens fantastiska värld. Utbildningen hjälper till att försörja branschen med ny uppdaterad kunskap, vilket både behövs och efterfrågas.

– Mattias Emanuelsson, Delivery Planning Manager, INTER IKEA.


Utbildningsform och upplägg

 • Upplägg: Distansutbildning
 • Studietakt: 100 %
 • Praktik (LIA): 24 veckor

Transportledare – grön logistik är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 2 år. YH-utbildningen startar och avslutas med en obligatorisk fysisk träff som sträcker sig över två dagar. I övrigt sker undervisningen på distans med föreläsningar i realtid via Microsoft Teams, om cirka sex timmar per vecka. Alla föreläsningar spelas dessutom in, vilket ger dig möjlighet att ta del av dessa under hela kursens gång.

Det här är en heltidsutbildning, vilket motsvarar cirka 40 timmars studier per vecka. Utöver de lärarledda föreläsningarna förväntas du ta del av instuderingsfrågor, genomföra grupparbeten och andra uppgifter. Dessutom kommer du att vara ute på praktik under 24 veckor av din studietid, uppdelat på två perioder, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

YH-utbildning skräddarsydd med branschen

Yrkeshögskoleutbildningar skapas utifrån arbetsmarknadens behov. Där har Teknikhögskolan ett tätt samarbete med näringslivet, som även är med och ser till så att YH-utbildningarna håller en hög kvalitet och uppfyller kraven från branschen. Här är några samarbetspartners för Transportledare – grön logistik:

DachserDokivPortify      Shorelink   Inter IKEA Group   Nouryon   NEVS    Nösnäs Gymnasiet    Kunskapsbron

 

Logotyper för Yrkeshögskolan och CSN

 • Arbetsrätt
 • Digitalisering och teknik inom transport och logistik
 • Ekonomistyrning
 • Green Supply Chain – grund
 • Green Supply Chain – fördjupning (mot lager och transport)
 • Grundläggande logistik och transportplanering
 • Handels- och transporträtt
 • Ledarskap och kommunikation
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Tredjepartslogistik – 3PL
 • Grundläggande behörighet*
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Logistik 1
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
 • Godkänt betyg i Transport och spedition

*Grundläggande behörighet innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs om grundläggande behörighet »

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom Komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

För frågor om behörighet och ansökan

Teknikhögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@teknikhogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Joachim Lindroth
0522-64 11 81 | joachim.lindroth@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Camilla Lindahl
031-700 83 51 | camilla.lindahl@plushogskolan.se

Transportledare - grön logistik är utbildningen för dig som vill ha en påverkande roll hos din arbetsgivare.

Plugga på distans, kostnadsfritt och CSN-berättigat!

Få praktisk erfarenhet under utbildningens LIA-perioder om totalt 24 veckor.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 frågor till en logistiker Featured blid Intervju

26/04/2017

5 frågor till en logistiker

Thomas läser distansutbildningen Green Logistics Management vid Teknikhögskolan i Örebro. Han beskriver arbetet som logistiker som dynamiskt och kreativt och tycker att utbildarna är mycket kunniga. Till en början var han tveksam till att plugga på distans, men han kom snabbt på andra tankar.

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Se listan med våra 10 bästa tips för hur du bäst planerar och pluggar en utbildning på distans!

Logistikutbildning på distans blev flexibelt för småbarnspappan Featured blid Intervju

24/04/2019

Logistikutbildning på distans blev flexibelt för småbarnspappan

Andreas pluggade till logistiker på distans - något som var flexibelt i hans sits, då han kunde kombinera utbildningen med både jobb och familj.