Hur är det att plugga på distans? Studerande delar med sig!

Av: Alexandra Lovén

I över tio år jobbade Dan Hemming inom skolvärlden innan han insåg att han ville byta ut undervisningen mot att själv sätta sig i skolbänken och bli undervisad. Efter lite research föll valet på distansutbildningen Green Logistics Management på Teknikhögskolan. Här berättar Dan kort om hur han tycker att det är att läsa en distansutbildning!

Distansutbildningen erbjuder föreläsare som arbetar inom området och har stor erfarenhet att dela med sig av.

Halvkroppsbild på Dan Hemming, studerande inom Green Logistics Management, som står framför en ljus bakgrund och ler mot kameran.

Hur kom det sig att du valde en distansutbildning?

– Utifrån mitt dåvarande levnadssätt så passade distansstudier bäst, vilket utbildningen erbjuder. Jag ville dessutom ha möjligheten till två LIA-perioder. Andra utbildningar som jag tittat på och varit intresserad av har exempelvis bara erbjudit en enda lång praktik.

– För mig var det viktigt att ha möjligheten och flexibiliteten att kunna välja olika typer av företag att göra min LIA på. Det var viktigt för att exempelvis kunna fokusera på produktion den ena perioden och distribution den andra. Dessutom lockade distansupplägget mig för att utbildningen erbjuder föreläsare som arbetar inom området och har stor erfarenhet att dela med sig av.

Vad är viktigt att tänka på när man läser på distans, tycker du?

– Så länge som du har välfungerande hörlurar med lika pålitlig mikrofon samt en kamera är inte skillnaden mellan distans och icke-distans jättestor. Det är förstås också viktigt att ha sin kamera i gång då det gynnar eventuella gruppdiskussioner. Det är alltid trevligare att se vem man diskuterar med!

Det är en stor fördel att föreläsningarna spelas in så studerande som missar föreläsningstillfället kan ta igen detta vid ett senare tillfälle.

Har du stött på några utmaningar under dina distansstudier?

– En utmaning som jag har stött på gäller grupparbeten. Det kan ibland finnas svårigheter med att hitta en grupp som kan arbeta samma tider som dig själv. Om arbetet behöver delas upp är det därför bra att man till exempel har digitala dokument som alla i gruppen kan ta del av och för att se vad de andra har skrivit!

Har du några tips till andra som studerar på distans?

– Något jag alltid tycker om och som fungerar väl för mig för att bibehålla disciplinen är checklistor. Skriv upp dagens och morgondagens mål med studierna. Detta för att få en bra bild över vad som behövs göras, men även för att se vad du faktiskt redan har avklarat. Det är både belönande och strukturerande! Ett annat tips är att skapa studiegrupper i klassen, ifall ni känner att motivationen tryter. Exempelvis en Teams-grupp där ni kan lägga in fysiska och digitala möten i kalendern och arbeta med materialet tillsammans.

Här hittar du liknande artiklar ⭣

Framgångsrik utbildningsform – studerande berättar om YH
4 juli, 2023 Nyhet

Framgångsrik utbildningsform – studerande berättar om YH

Korta utbildningar, mycket praktik och goda jobbutsikter. Det är några av anledningarna...

Så blir du antagen utan behörighet – flera möjligheter med yrkeshögskolan
26 april, 2023 Nyhet

Så blir du antagen utan behörighet – flera möjligheter med yrkeshögskolan

Vill du plugga vidare, men saknar behörighet? Här är 5 sätt att bli behörig till en YH...

5 studietekniker som maximerar din inlärning
2 mars, 2023 Tips

5 studietekniker som maximerar din inlärning

Studera smartare, inte hårdare! Använd rätt studieteknik för att lyckas med dina studier. Här är 5 studietekniker för effektivt...