Start: Augusti 2022

Studieort: Gävle, Göteborg

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 21 veckor

Sista ansökningsdag: Öppen för sen anmälan (Göteborg)

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en .NET-utvecklare?

Världen digitaliseras, var med och bygg upp den! Det här är IT-utbildningen för dig som vill ha ett kreativt, varierande och flexibelt arbete där du jobbar med programmering och utveckling av databaser, appar eller webbplatser. Perfekt för dig som gillar teamarbete.

Jobbet som .NET-utvecklare präglas av problemlösning och kodning, och tillsammans med ditt utvecklingsteam hittar ni lösningar för att genomföra olika projekt på bästa sätt. Som .NET-utvecklare arbetar du mycket med "backend", men du kan även jobba med "frontend". Det betyder att du kan utveckla databaser och hantera molnlagring på ett säkert sätt samt designa och utforma programvaror, hemsidor och appar.

Som .NET-utvecklare utvecklar du programvaror och applikationer som kan användas på exempelvis smartphones, surfplattor och datorer. Du kodar ofta i programmeringsspråket C# som är perfekt för att utveckla appar och spel till Windows och mobila enheter, men det kan också användas till mycket annat då det är ett träffsäkert och brett språk.

Start: Augusti 2022

Studieort: Gävle, Göteborg

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 21 veckor

Sista ansökningsdag: Öppen för sen anmälan (Göteborg)

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad är .NET?

Till skillnad från exempelvis Java som är ett programmeringsspråk, är .NET en plattform fylld med olika tekniker. Dessa kan du använda för att utveckla programvaror och appar, ofta för Microsoft. Nuförtiden kan man även använda den som ett så kallat ramverk, .NET Framework. Ramverket kan liknas vid en ny möbel, som kommer med vissa färdigmonterade delar. Genom att använda ramverket försvinner onödig kod, vilket gör att du som utvecklare slipper skriva en lika stor mängd kod när du programmerar.

Yrkesroller efter examen (exempel)

 • .NET-utvecklare
 • Applikationsutvecklare
 • Backendutvecklare
 • Frontendutvecklare
 • Systemutvecklare

Kunskap efter utbildningen

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Under studietiden lär du dig det som branschen efterfrågar så att du blir anställningsbar direkt. Du kommer bland annat ha kunskap i:

 • Objektorienterad programmering i C#.
 • Optimering av säkra databaser och molntjänster.
 • Analys, planering och leverans av säkra appar.
 • Webbutveckling – frontend och backend.
 • Ramverksutveckling och algoritmer.
 • Produktion och leverans av mjukvara till slutkund.
 • Arbetsprocesser, kvalitetskriterier och verktyg inom agilt projektarbete.
 • Implementering, versionshantering och test av appar.
 • Angränsande områden så som UX, HCI och CSCW.

Behovet av .NET-utvecklare är stort och kommer bara att öka ytterligare. Utbildningen ger djup kompetens inom .NET-plattformen, både när det gäller frontend och backend.

– Pontus Werngren, VD HGRec AB

Utbildningsupplägg

.NET-utvecklare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser hos Teknikhögskolan i Gävle eller Göteborg under två år. Upplägget varierar beroende på vilken ort du studerar på. Utbildningen går på heltid, vilket förutsätter att du lägger ned tid och engagemang på dina studier. Många gånger efterfrågar branschen en ”portfölj” att visa upp när du söker jobb som visar på din kunskap. En sådan portfölj får du chans att bygga upp genom att plugga hos oss, då du under studietiden kommer ha möjlighet att driva egna projekt. Dessutom ingår 21 veckors praktik, vilket är en bra möjlighet för dig att hitta det du brinner för och utöka ditt branschnätverk.

Upplägg i Gävle

I Gävle är det undervisning på plats cirka 2-3 dagar per vecka, och resten av tiden ägnas åt självstudier och egna projekt. Skolan är alltid öppen under vardagar för dig som vill studera på plats utöver den lärarledda undervisningen.

Upplägg i Göteborg

I Göteborg varvas undervisning på plats med digitala föreläsningar. Tiden i skolan ägnas åt praktiska moment som utgör cirka 25 % av studietiden. Resten av tiden lägger du på egna studier och projekt. Skolan är dock öppen på vardagar om du vill vara på plats.

Exklusiv tillgång till AWS Educate

Teknikhögskolan är medlemmar i "Amazon Web Services Educate", vilket är en plattform för utbildning inom molntjänster. Här får du som .NET-studerande gratis tillgång till digitala labbmiljöer, självstudier och mycket mer! Det är ett modernt sätt att utvecklas och bli kvalificerad i molnbaserade tjänster och applikationer.

Tillgång till Azure for students

”Azure for students” är en tjänst från Microsoft där du kan ta del av det mesta inom IT, allt ifrån AI och databaser till programvaror som Visual Studio och Microsoft Server. Som .NET-studerande får du tillgång till tjänsten, kostnadsfritt under hela din studietid. Läs mer om Azure for students »

Mer information

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Programmering 1
 • Godkänt betyg i Engelska 6 – endast ett krav i Gävle

 

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! För .NET-utbildningen kan du bland annat göra ett behörighetstest eller läsa en behörighetsgivande förutbildning. Läs om hur du kan bli behörig »

Reellt behörighetstest i programmering

Anser du att du har kunskap som motsvarar Programmering 1 och inte kan uppvisa ett dokument för att styrka detta? Kontakta utbildningsledaren för att göra ett reellt behörighetstest på plats.

Behörighetsgivande förutbildning – endast i Gävle

Utbildningen i Gävle erbjuder även en behörighetsgivande förutbildning för dig som saknar förkunskaper i Programmering 1. Vi kallar det för BFU, och den har ett begränsat antal platser. Vår BFU ger dig de förkunskaper som krävs och om du blir godkänd får du en garanterad plats på .NET-utbildningen! Vill du läsa en BFU för att bli behörig? Läs mer och anmäl dig här.

.NET-utvecklare kommer att starta i Gävle hösten 2022 samt i Göteborg hösten 2022 och 2023. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs om hur utbildningsutbudet inom yrkeshögskolan påverkas »

Är du intresserad av utbildningens framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Samarbetspartners

Teknikhögskolan har skapat .NET-utvecklare tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners:

Sandvik   |   Agreat   |   Alten   |   Asivo Solutions AB   |   Nexer   |   Nonsultant   |   Precio Fishbone   |   WCOM   |   Webmind

Kurser

Vanliga frågor

Formulär för intresseanmälan

Utbildningar

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter, det vill säga ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsbrev i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring. En intresseanmälan är inte bindande och det är inte heller samma sak som en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Teknikhögskolan, bocka i rutan nedan.

Karin utbildar i frontend och projekt
31 mars, 2022 Intervju

Karin utbildar i frontend och projekt

Möt en av våra utbildare! Karin är verksamhetsutvecklare på Knowit och är en av dem som utbildar våra blivande .NET-utvecklare i Gävle.

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Vi har prat...

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter
29 januari, 2020 Intervju

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter

Stephan är utbildad civilingenjör och .NET...