Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen
Av Mikaela Laakso
– Jag hoppas kunna inspirera andra att testa något nytt och spännande. Speciellt vill jag inspirera kvinnor att våga söka sig till IT-branschen. Vi behöver bli fler kvinnor och branschen söker med ljus och lykta så kom till oss, du behövs!
Karriärväxlade till .NET-utvecklare
Med en nyfikenhet och längtan till att göra något annat valde Cecilia att vidareutbilda sig på Teknikhögskolan efter sin föräldraledighet. Med en bakgrund inom rekrytering, coachning och vägledning kastade hon sig ut i något nytt och relativt "okänt" mitt under rådande pandemi. Två år senare gick hon i mål med sin examen trots världsläget och en liten därhemma. Under utbildningens första år satt hon dessutom med i ledningsgruppen som studeranderepresentant, vilket gav henne en större inblick i branschen och viktiga kontakter.
– Jag har alltid känt ett driv att utmana och lära mig nya saker. Jag har vidareutvecklat mig flera gånger under mitt yrkesverksamma liv och IT-branschen intresserade mig extra mycket, så jag valde att söka till Teknikhögskolans utbildning .NET-utvecklare! Yrkeshögskolan är mer "hands on" än akademisk utbildning. Man varvar teori med praktik, vilket gör att man känner sig mer redo för arbete efter studierna. LIA-praktiken var otroligt viktig för att testa på och få praktisk erfarenhet! Jag gillar att de som utbildar är från branschen och att ledningsgruppen består av företag som är med och skapar innehållet utifrån vad de behöver anställa.
Flera jobberbjudanden, valet landade på Sogeti
Inför sina LIA-perioder fick Cecilia flera erbjudanden som hon kunde välja mellan. Redan innan examen började det dessutom trilla in förfrågningar på LinkedIn om anställningsintervjuer, så att IT-kompetens är efterfrågat råder det ingen tvekan om.
– Valet om praktikplats landade på Sogeti i Gävle där jag hamnade i ett team med två andra klasskompisar. Vi fick i uppdrag att utveckla en applikation där de anställda skulle kunna redovisa sin träning och vi hade världens bästa handledare med mångårig erfarenhet från branschen! Direkt efter examen valde jag att gå vidare med anställning där. Det kändes fint att få ge tillbaka till de som investerat i mig och Sogeti är en toppenarbetsgivare på så många sätt! Sedan i maj arbetar jag som IT-projektledare, tekniknära förvaltare och testledare.
Driver #addher i Gävle
Förutom att IT-branschen i sig lockade Cecilia har hon alltid haft ett intresse för projektledning, så när hon blev utsedd att driva nätverket #addher i Gävle hoppade hon på direkt. Nätverket är ett initiativ från Sogeti som startades upp 2010. Idag är det ett av Sveriges största nätverk för kvinnor i IT- och techbranschen med 7000 medlemmar på 18 orter. #addher syftar till att lyfta fram branschens kvinnor för att få till en positiv förändring och balansera andelen män och kvinnor, som idag ligger på 70/30.
– Jag är en av de utsedda på Sogeti att driva #addher i Gävle. Vi anordnar bland annat nätverksträffar, #addher-awards och mentorskapsinitiativ tillsammans med DataTjej. Vårt mål är att få våra fantastiska IT- och techkvinnor att ta plats, i alla roller, och att attrahera fler kvinnor till vår bransch.
Relaterade artiklar
IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag
Det råder stor brist på IT-kompetens över hela landet, i alla branscher. Allra störst är behovet av programmerare...
Tips för dig som vill karriärväxla
Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!
Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt
Iris tog steget mot en ny karriär inom programmering. Idag har hon eget företag och arbetar...