Blivande .NET-utvecklare nominerad till Årets tech-tjej 2023

Av Mikaela Laakso

Möt vår studerande Ingrid Andersson som är nominerad till Årets tech-tjej 2023! Hon läser till .NET-utvecklare i Gävle och är en av årets 10 finalister för utmärkelsen som delas ut av Microsoft Sverige. Här berättar hon om känslorna efter nomineringen och varför hon valde att påbörja en karriär inom tech efter 15 år i handelsbranschen.
Ingrid Andersson
Ingrid Andersson, nominerad till årets tech-tjej 2023

Utmärkelse från Microsoft

Idag utgör kvinnor i branschen mindre än en tredjedel av alla verksamma och andelen har stagnerat. Det är en trend som Microsoft vill motverka. Årets tech-tjej är en utmärkelse som delats ut av Microsoft Sverige i över två decennier, med syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och ge dem en plattform att kunna inspirera fler att välja en teknikrelaterad karriär. För att bli nominerad och utvald till finalist behöver personen ha minst ett år kvar av sina studier inom ett tekniskt område och ha ett brinnande intresse och engagemang för tech.

"Det är långt ifrån en självklarhet att våga ta plats som kvinna i en mansdominerad bransch, men jag är övertygad om att det här initiativet, årets tech-tjej, är på god väg att förändra det. Det är en ära att få ta del av den resan."

Representerar yrkeshögskolan

Ingrid är en av de tio nominerade till Årets tech-tjej 2023. De andra är yngre och har påbörjat högskole- och universitetsutbildningar mer eller mindre direkt efter gymnasiet. Ingrid är därmed den enda finalisten från yrkeshögskolan genom sina studier till .NET-utvecklare på Teknikhögskolan i Gävle.

Yrkeshögskoleutbildningar formas efter arbetsmarknadens behov och kursplanen är framtagen tillsammans med näringslivet. Hon beskriver att de studerande därför får en ordentlig skjuts in i arbetslivet med helt rätt förutsättningar.

"När jag var på jakt efter rätt utbildning för mig gjorde jag ett inlägg i en Facebookgrupp med 136 000 medlemmar och frågade om deras erfarenheter kring att skola om sig och välja utbildning. Jag fick 300 svar där nästan alla rekommenderade YH-utbildning! Som de flesta konstaterade, och som även jag kan bekräfta, är att YH-utbildningar är det optimala valet om man eftersträvar efterfrågad kompetens och snabbt vill ut på arbetsmarknaden. Jag vågar nästan påstå att YH känns mer modernt."

Karriärväxlar till .NET-utvecklare

Med en lång bakgrund inom handels som butikssäljare och Visual Merchandiser valde Ingrid att byta riktning i sin karriär. Efter pandemi, flytt till ny stad och att ha fött sitt första barn satte föräldraledigheten igång tankar som hade funnits sedan länge, att utbilda sig. Hon har alltid haft ett tekniskt intresse och drivs av problemlösning, samarbete och kreativitet – något Ingrid beskriver som definitionen av en utvecklare. I höstas påbörjade hon sina studier till .NET-utvecklare på Teknikhögskolan i Gävle.

"Jag tror att jag, som många andra, blev bekväm i branschen jag spenderat mest tid. Jag gjorde väldigt mycket research inför valet av utbildning och förutom att .NET-utvecklare känns rätt i tid och erbjuds i Gävle där jag bor, kändes Teknikhögskolans utbildning seriös, proffsig och populär så det blev ett självklart val. Jag känner att upplägget som en yrkeshögskola har passar mig perfekt. För varje dag här bekräftar .NET-utbildningen mer och mer att jag har valt rätt."

YH-utbildning banar väg för drömmar och mål

Trots att Ingrid bara är inne på andra terminen av YH-utbildningen känner hon att hon har gjort helt rätt val. Att skola om sig och lära sig nya saker efter många år i arbetslivet är något hon varmt rekommenderar. Hon upplever att Teknikhögskolan och utbildningen har tydliga mål och förväntningar på de studerande, och att de får rätt förutsättningar för att ta sig igenom kurserna och nå målen – med eller utan förkunskaper.

"Det bästa med utbildningen är att den motiverar mig till att prestera så som jag länge drömt om. Den banar väg för mina drömmar och mål, och för det är jag den tacksam. Jag som helt saknar förkunskaper upplever en del kurser utmanande, men det ser jag som halva nöjet. Teknikhögskolan och deras utbildare är väldigt kompetenta, strukturerade och målmedvetna. De är även lyhörda och engagerade, vilket gjort att jag känt mig trygg från dag ett!"

Relaterade artiklar

Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen
22 februari, 2023 Intervju

Nyexaminerad .NET-utvecklare inspirerar kvinnor att ta klivet in i IT-branschen

Cecilia karriärväxlade till IT-branschen. Idag arbetar hon på Sogeti och driver #addher i Gävle för att inspirera fler...

IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag
13 september, 2022 Nyhet

IT-kompetens som efterfrågas mest hos svenska företag

Det råder stor brist på IT-kompetens över hela landet, i alla branscher. Allra störst är behovet av programmerare...

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!