Vi snackar jämställdhet och inkludering med en bygg- och anläggningsledare
Av Alexandra Lovén
Alexandra Larsson har ägnat en stor del av sitt yrkesliv inom vården. Efter 13 år ville hon testa på något nytt och valde att söka lyckan i byggbranschen – en miljö som kändes både annorlunda och spännande.
Och lyckat blev det! Efter två år som fogare valde hon att vidareutbilda sig inom byggbranschen. I maj tog Alexandra examen som bygg- och anläggningsledare från Teknikhögskolan. I den här intervjun berättar hon om sin upplevelse av den mansdominerade byggsektorn och hur hon tror att vi uppnår en mer jämställd bransch.
Vad lockade dig med rollen som byggledare?
– Efter att ha jobbat mycket med pedagogik, omsorg och omvårdnad under kvällar, helger och röda dagar längtade jag efter ett jobb där jag fick jobba mer med kroppen och andra utmaningar. När jag hade jobbat som fogare i två år kände jag att jag trivdes bra i branschen och att det var något jag ville satsa på. Dessutom hade min sambo läst utbildningen till bygg- och anläggningsledare och rekommenderade den.
Har du stött på några hinder som kvinna i byggbranschen?
– Nej, jag har faktiskt blivit otroligt bra bemött! Jag blev dock varnad för att byggbranschen har en viss jargong och att jag behöver ha skinn på näsan. Men jag tycker inte att jag har behövt det.
– Det har varit ett fåtal arbetsplatser där det inte har funnits omklädningsrum för kvinnor, men vi byter oftast om hemma. Så för mig har det inte varit några problem! Jag upplever att de jag träffat har varit positiva och tycker att branschen behöver fler kvinnor. De har verkligen sett till att jag ska trivas och regelbundet kollat av så att jag blir behandlad väl.
Byggbranschen ser inte ut som den gjorde för 20 år sedan och mycket har ändrats sedan dess.
Vad är den största utmaningen för en jämställd byggsektor?
– Att det är för få kvinnor som är intresserade av att jobba som hantverkare! Tittar man bland de högre uppsatta inom byggbranschen eller inom det administrativa så är det en mer jämställd fördelning. Men jag tror också att man kanske är lite rädd för att ge sig in i byggsektorn just för att man har hört eller blivit varnad för att det är en tuff jargong, precis som jag blev.
Vad tror du att företag kan göra för att locka fler kvinnor?
– Jag tycker till exempel att Peab som har startat Byggåret gör det bra. Genom det initiativet har man som kvinna en lättare väg in i branschen och en chans att prova på och känna på hur yrket fungerar. Men jag tror också det är viktigt att fortsätta att värna om de tjejer som redan är anställda så att de känner sig välkomna och inkluderade. Det leder till att de sprider det vidare och att fler tjejer vågar söka sig till byggbranschen!
Vad kan du som byggledare göra för att främja en jämställd och inkluderande arbetsplats?
– Jag kommer att jobba med att se människan. Det ska vara rätt person på rätt plats. Man kan och ska inte anställa kvinnor bara för att de är just kvinnor. Det kommer inte att gynna varken branschen i sig eller de kvinnor som redan jobbar där.
Det är viktigt att ha jämställdhet och mångfald i tankarna när man anställer någon för att få en så bred och varierad arbetsgrupp som möjligt.
– Jag vill även inspirera andra kvinnor att våga om man har intresse för yrkesrollen. Men jag hoppas också att det kan kännas skönt att ha en kvinna att vända sig till om det skulle hända något på jobbet som känns obekvämt att diskutera med en man!
Har du några råd till andra kvinnor som överväger en karriär i byggbranschen?
– Om man har intresse för vad byggbranschen har att erbjuda så ska man inte tveka bara för att den är mansdominerad. Branschen är på väg att förändras och det är fler kvinnor som söker sig dit idag.
– Är man ändå osäker, kan man ta kontakt med andra kvinnor som jobbar inom bygg för att lyfta sina frågor och funderingar. Jag uppskattar fler kvinnliga kollegor och svarar gärna på frågor via LinkedIn i den mån jag kan!
Det är ett intressant och varierande yrke med oändliga möjligheter. Jag har till exempel varit i Senegal och jobbat med att bygga ett sjukhus.
Liknande artiklar
3 frågor och svar med en blivande bygg- och anläggningsledare
Efter 15 år i restaurangbranschen karriärväxlar Jonna till bygg- och anläggningsledare...
Storsatsning för en ökad mångfald i byggbranschen
Det har nog inte undgått många att kvinnor och ickebinära är underrepresent...
100% av alla byggledare har jobb efter examen
Sedan starten av YH-utbildningen Byggledare i Uddevalla 2015 har alla som...