100 procent av alla byggledare har jobb efter examen

Teknikhögskolan i Uddevalla har sedan 2015 bedrivit yrkeshögskoleutbildning inom bygg och anläggning. Från början hette utbildningen Byggledare och numera heter den Bygg- och anläggningsledare. Det är en unik och bred YH-utbildning som ger de studerande kompetens som efterfrågas av branschen.

Hög jobbrating och stipendier

Av alla de som tagit examen från byggutbildningen sedan starten har 100% fått jobb inom rätt bransch. De flesta arbetar idag som arbetsledare eller platschefer på företag som Peab, Erlandsson Bygg och Per Jacobsson Byggnad. Utbildningen är bred, vilket innebär att man får kompetens som är relevant för många yrkesroller; två tidigare studerande arbetar nu som bygglovshandläggare och byggnadsinspektör.

Dessutom delas stipendium årligen ut av Bohus-Norra Älvsborgs Byggmästareförening. Detta år fick våra studerande Marianne Mejier och Dan-Axel Rosendal ta emot stipendier. Vad är hemligheten egentligen? Ingela Rickander och Camilla Pettersson som arbetar med utbildningen berättar om vad de tror är nyckeln till ett framgångsrikt resultat med nöjda studerande.

Utbildningens halvfartsupplägg

Utbildningen läses på halvfart och föreläsningarna är förlagda kvällstid, med cirka två tillfällen i veckan. Detta innebär att studierna med fördel kan kombineras med jobb. Majoriteten av de som läst utbildningen har dessutom arbetat heltid samtidigt som de studerat på kvällarna och annan ledig tid. Detta kräver såklart att man har en god planeringsförmåga, men det är fullt möjligt!

– Vi har fått mycket god respons från våra studerande angående att utbildningen läses på halvfart. Vissa tycker att det kan vara svårt att jobba heltid och samtidigt kombinera detta med studier och familjeliv, men det går om man vill och är beredd att lägga ned mycket tid. Man kan också gå ned i arbetstid och vara lite tjänstledig om man vill ha mer tid över för studier och fritid, förklarar dem.

Inget krav på tidigare erfarenhet från byggbranschen

– Man behöver inte ha jobbat inom bygg för att kunna läsa utbildningen, men det är en fördel. De flesta som läst denna utbildning har en bakgrund i branschen. Några har arbetat som snickare och plåtslagare, och sedan avancerat till tjänstemän, så som arbetsledare eller platschefer. Vi har även haft studerande utan byggbakgrund, men som kanske har nosat på området eller har motsvarande kunskap inom området, säger Ingela Rickander.

När Sofi Jämtestam började läsa byggledarutbildningen 2016 hade hon inte någon speciell byggbakgrund, även om hon berört området lite tidigare. Hon gjorde sin LIA på Orust kommun där hon nu fått jobb som byggnadsinspektör – ett jobb hon drömt om länge!

– När jag började studera jobbade jag som lokalvårdare. Under studierna har jag haft olika timanställningar inom lokalvård, kök och butiksförsäljning. I höstas kände jag att det var dags att söka ett jobb med utbildningens inriktning och la ut en Facebookannons varpå flera nappade. Jag började på en liten byggfirma som arbetsledare/administratör och lärde mig massor, men vid årsskiftet såg jag en annons om ett jobb som jag drömt om länge – byggnadsinspektör med inriktning tillsyn. Jag ringde chefen direkt och fick svaret att de krävde tidigare erfarenhet, men jag sökte ändå och vips satt jag där på en jobbintervju. Bara en vecka senare fick jag samtal om att jobbet var mitt!

Framgångsreceptet för utfall på 100% studerande med anställning efter examen

– Våra utbildare är oerhört viktiga! Första kursen drar igång i full fart och vi har utbildare som är kunniga, erfarna och intressanta att lyssna på. De tar hela tiden fram exempel ur verkligheten, vilket gör det lättare att ta till sig kunskapen. Att utbildningen läses på 50% är bra. Då kan den studerande arbeta under studietiden och dessutom ha tid över för familj. Vi tror även att många uppskattar engagemanget hos personalen, att vi finns där för dem trots att de kommer till skolan på kvällstid, säger Camilla Pettersson.

Liknande artiklar

Fördomar om YH-utbildning
12 juli, 2022 Nyhet

Fördomar om YH-utbildning

Vi bemöter 10 påståenden som är långt ifrån verkligheten kring YH i allmänhet och teknikutbildningar i synnerhet!

Årets stipendier till nyexaminerade Bygg- & anläggningsledare
5 juni, 2021 Nyhet

Årets stipendier till nyexaminerade Bygg- & anläggningsledare

Stipendier delas årligen ut till engagerade studerande av...

Chef i en mansdominerad bransch
23 juni, 2020 Intervju

Chef i en mansdominerad bransch

Emmalena blev chef efter utbildningen Bygg- och an...