Tips för dig som vill karriärväxla

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början? Eller är du mitt i karriären, börjar tröttna på ditt jobb och vill byta inriktning? Här ger vi tips på vad som kan vara bra att fundera över när du ska ta steget mot en ny karriär. Enjoy!

1. Kartlägg påverkansfaktorer

Vad är viktigt för dig när du ska ta steget och börja plugga? Att börja studera kan innebära en stor förändring i vardagen, så det kan vara bra att ha vissa delar uttänkta i förväg. Tänk igenom faktorer som kan påverka ditt val att börja studera. Hur ser din livssituation ut? Hur ser din ekonomiska situation ut inför anpassningen till studiemedel? Räcker studiebidraget, behöver du ta studielån eller tilläggslån från CSN under din studietid? Vill du byta karriär helt eller vidareutveckla dig inom branschen du jobbar i?

Det kan även vara bra att fundera över vilket utbildningsupplägg och vilken studietakt som skulle passa dig bäst. Distans eller platsbundet? Kartlägg din situation för att hitta fördelar och eventuella nackdelar. Men kom ihåg, ibland är det lätt att hitta anledningar till att inte ta steget. Ofta kräver det lite mod och en vilja att göra en förändring från dig!

2. Se över dina intressen och jobbdrömmar

Tänk igenom vilka branscher och områden som intresserar dig! Kan det handla om IT, teknik, logistik, energi, samhällsbyggnad eller något annat? Kanske vill du jobba i en strategisk ledarroll med personalansvar eller så vill du ha en operativ roll i händelsernas centrum? Gör research på utbildningar inom olika områden och kolla också vilka kurser som ingår som intresserar dig. Att plugga YH är en smart väg för karriärväxling med tanke på att utbildningar är framtagna tillsammans med branschföretag, utifrån deras kompetensbehov.

3. Sätt upp mål och gör en tidplan

Vilka yrkesroller kan du se dig själv i, vilka arbetsuppgifter skulle du vilja ha och var vill du jobba rent geografiskt? Sätt upp mål och delmål som en hjälp för att uppnå det mer långsiktiga målet. När startar utbildningarna du kan tänka dig att läsa? När går det att ansöka till dem? Behöver du leta fram betygsunderlag för att visa att du är behörig eller saknar du formell behörighet? Kanske behöver du mer information och vill kontakta någon på skolan? Sätt en tidplan för dina delmål och bocka av dem allt eftersom du uppfyller dem.

Om YH som utbildningsform

YH är en utbildningsform som växer allt mer och det du lär dig under studietiden matchar behovet som företag på arbetsmarknaden har, eftersom utbildningarna är utformade tillsammans med dem. Om du läser en YH-utbildning hos Teknikhögskolan kan du därför vara säker på att din kompetens är efterfrågad, både nu och i framtiden. Tänk bara på att YH-utbudet kan variera mellan åren eftersom vi skapar dem för att fylla ett behov på arbetsmarknaden. Så tveka inte med att ansöka ifall du hittar något som skulle passa dig.

Liknande artiklar

Allt du behöver veta inför studiestarten
13 juli, 2022 Tips

Allt du behöver veta inför studiestarten

Att börja studera kan kännas nervöst, och det är mycket att ha koll på inför start. Här listar vi 5 tips på hur du kan förbereda dig.

Så får du pengarna att räcka längre som studerande
17 januari, 2022 Tips

Så får du pengarna att räcka längre som studerande

Hur undviker man en tom studentplånbok? Enkla knep för att spara pengar som stude...

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Teknikhög...