Plugga till Javautvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Intervju - 03/14/2019

Lena Stridsberg, en föredetta studerande som numera är Javautvecklare

Lena Stridsberg tog examen från Teknikhögskolans yrkeshögskoleutbildning Javautvecklare år 2017. Efter examen fick hon ett jobberbjudande från Squeed Göteborg AB, där hon även gjorde sin LIA (praktik), så idag arbetar hon som Javautvecklare där och är anställd som konsult.

Att gå den här utbildningen är ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv.

Vilka arbetsuppgifter ingår i din yrkesroll?

– Ute hos kund jobbar jag som backendutvecklare på en självbetjäningstjänst online, för kunder på ett stort telekombolag. Just nu sitter jag huvudsakligen med Java som språk, men jag skriver också Kotlin ibland.

– I min yrkesroll förväntas det att jag kan samarbeta med övriga i teamet, analysera och bryta ner stora kravställningar till uppgifter som är lättare att jobba med och att klura mycket för att komma fram till smarta lösningar. Sen kan jag säga att Google är och kommer förbli en av mina bästa vänner inom det här yrket. Många timmar har spenderats där (och så är det för alla – junior som senior). Att bygga och stärka teamet är också något vi jobbar med kontinuerligt genom små övningar, att diskutera vad som har fungerat bra och vad en skulle kunna utveckla vidare.

Vad lockade dig mest med Teknikhögskolans YH-utbildning?

– Jag lockades av den korta utbildningstiden och att vi skulle få en chans att komma ut i arbetslivet snabbt efter att studierna blivit avslutade. När jag ansökte till Teknikhögskolan var jag mitt i min föräldraledighet och kände mig ivrig att få komma ut och jobba igen. Det lät toppen att jag skulle kunna studera i två år för att sedan få möjlighet till anställning direkt. Skolbänken har inte riktigt varit min grej tidigare så upplägget med cirka två föreläsningar i veckan följt av eget ansvar passade mig perfekt.

Vad var det bästa med Java-utbildningen?

– Upplägget på de olika kurserna och att vår klass var så sammanvävd! Vi hade bra kemi med varandra och det kändes aldrig jobbigt att vara ”ny” inom några ämnen för vi hjälpte varandra hela tiden. Vi fick kunskaper om väldigt många olika saker samtidigt som vi fördjupade oss i Java – något som varit väldigt nyttigt för mig som gick från noll kunskaper 2015 till att vara med i ett skarpt projekt i slutet av 2016 (i början av praktiken). Att våra lärare redan var ute i arbetslivet var också toppen då det gav oss olika bilder av hur det skulle kunna se ut för oss efter skolan.

– En bonus är att jag har fått vänner för livet genom den här utbildningen och det går inte att beskriva hur bra det känns. Vi var ett gäng som studerade i skolan varje dag och jag blir fortfarande glad när jag tänker tillbaka på den tiden.

Jag hade inte några förkunskaper överhuvudtaget när jag började, men ändå fick jag (och har fortfarande) ett fantastiskt jobb två år senare. Det hade inte kunnat bli bättre för min del.

Vem passar yrket som Java-utvecklare för?

– Jag skulle vilja säga att det här är ett yrke som passar vem som helst. Vi är en salig blandning av personligheter och styrkor där jag jobbar och det är precis det ett team i det här yrket behöver tycker jag; olikheter. Det är absolut en bonus om en inte är rädd för att ta egna initiativ, gillar att klura på problem, har lite tålamod och ser värdet i att hitta snygga lösningar men allt det där har en tendens att komma av sig själv när en känner sig trygg i sitt arbete.

Vilka tips kan du ge den som funderar på att plugga till Java-utvecklare?

– Sök! Jag var ganska nervös innan jag sökte just eftersom jag inte hade någon aning om vad jag var på väg in i, men att gå den här utbildningen är ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv. Så mitt främsta tips är sök utbildningen. Sen är du varmt välkommen att höra av dig till mig så kan både jag och mina klasskompisar (som nu är kollegor i branschen) hjälpa till med att svara på frågor och tips!