Plugga till Javautvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena Stridsberg tog examen som Javautvecklare 2017. Kort efter fick hon ett jobberbjudande från Squeed Göteborg AB, där hon även gjorde sin LIA-praktik. Idag arbetar hon som Javautvecklare där och är anställd som konsult. "Att gå den här utbildningen är ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv."
Lena Stridsberg, tidigare studerande på Teknikhögskolan

Vad lockade dig med Teknikhögskolan?

– Jag lockades av den korta utbildningstiden och att vi skulle få en chans att komma ut i arbetslivet snabbt efter att studierna blivit avslutade. När jag ansökte till Teknikhögskolan var jag mitt i min föräldraledighet och kände mig ivrig att få komma ut och jobba igen. Det lät toppen att jag skulle kunna studera i två år för att sedan få möjlighet till anställning direkt. Skolbänken har inte riktigt varit min grej tidigare så upplägget med två föreläsningar i veckan följt av eget ansvar passade mig perfekt.

Det bästa med Java-utbildningen?

– Upplägget på de olika kurserna och att vår klass var så sammanvävd! Det kändes aldrig jobbigt att vara "ny" inom några ämnen för vi hjälpte varandra hela tiden. Vi fick kunskaper om många saker samtidigt som vi fördjupade oss i Java, vilket har varit väldigt nyttigt för mig som gick från noll kunskaper till att vara med i ett skarpt projekt i slutet av 2016. Att våra lärare redan var ute i arbetslivet var också toppen då det gav oss olika bilder av hur det skulle kunna se ut för oss efter skolan. En bonus är att jag har fått vänner för livet genom utbildningen. Det går inte att beskriva hur bra det känns! Vi var ett gäng som studerade i skolan varje dag och jag blir fortfarande glad när jag tänker tillbaka på den tiden.

Vilka arbetsuppgifter ingår i din yrkesroll?

– Ute hos kund jobbar jag som backendutvecklare på en självbetjäningstjänst online, för kunder på ett stort telekombolag. Just nu sitter jag huvudsakligen med Java som språk, men jag skriver också Kotlin ibland. I min yrkesroll förväntas jag kunna samarbeta, analysera och bryta ner stora kravställningar till uppgifter som är lättare att jobba med. Men en sak jag kan säga är att Google är och kommer att förbli en av mina bästa vänner på jobbet. Många timmar har spenderats där och så är det för alla, junior som senior. Att bygga och stärka teamet är också något vi jobbar med kontinuerligt. Vi gör små övningar, diskuterar vad som har fungerat bra och vad man skulle kunna utveckla.

Vem passar yrket som Javautvecklare för?

– Jag skulle vilja säga att det här är ett yrke som passar vem som helst. Där jag jobbar är vi en salig blandning av personligheter och styrkor. Olikheter är precis vad ett team i det här yrket behöver tycker jag. Det är absolut en bonus om du har tålamod, tar egna initiativ och ser värdet i att hitta snygga lösningar. Men allt det där har en tendens att komma av sig själv när man känner sig trygg i sitt arbete.

– Mitt främsta tips är att söka utbildningen om man känner igen sig i egenskaperna! Jag var ganska nervös innan jag sökte eftersom jag inte hade någon aning om vad jag var på väg in i. Men, att gå utbildningen är ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv. Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till mig. Då kan både jag och mina klasskompisar, som nu är kollegor i branschen, hjälpa till!

Jag hade inga förkunskaper överhuvudtaget när jag började, men ändå fick jag (och har fortfarande) ett fantastiskt jobb två år senare. Det hade inte kunnat bli bättre för min del.

Liknande artiklar

Javautvecklare i Lund byter namn
6 april, 2022 Nyhet

Javautvecklare i Lund byter namn

...till Fullstackutvecklare inriktning JavaScript! Varför? Det nya namnet speglar yrkesrollen bättre!

Karin utbildar i frontend och projekt
31 mars, 2022 Intervju

Karin utbildar i frontend och projekt

Möt en av våra utbildare! Karin är verksamhetsutvecklare på Knowit och är en av dem som utbildar våra blivande .NET-utvecklare i Gävle.

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt
5 mars, 2019 Intervju

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt

Iris tog steget mot en ny karriär inom programmering. Idag har hon eget företag och arbetar...