Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt

Intervju - 03/05/2019

Iris Classon, en tidigare studerande hos Teknikhögskolan

Iris Classon hittade sin drömkarriär genom vår yrkeshögskoleutbildning Fullstack Developer.NET, som hon tog examen från år 2012. Redan under hennes första LIA-period (praktikperiod) blev hon erbjuden jobb på företaget DotnetMentor, där hon arbetade under ett år. Efter det tog hennes karriär fart ordentligt och idag, den 5 mars, föreläser hon om .NET Core, .NET Standard och ASP.NET Core på Teknikhögskolans Meetup i Göteborg.

Från studier i Australien till IT- och programmeringsvärlden

Från början studerade Iris på ett universitet i Australien, där hon läste naturmedicin. Senare flyttade hon till Sverige för att läsa dietistprogrammet, men jobbet som dietist var inte som hon hade tänkt sig och hon kände att hon ville prova något nytt, som hon aldrig provat innan. Just då pluggade hennes dåvarande sambo på Teknikhögskolan, vilket han var väldigt nöjd med, och han gav tipset om att hon skulle satsa på programmering, eftersom hon gillar problemlösning och logik.

– Jag gillade att utbildningen hade fokus på praktiskt lärande och att man fick prova på tidigt. Efter fem år på universitet var jag inte alls sugen på att sitta på långa, och ofta tråkiga, lektioner utan att få göra något. Tidig LIA skulle också betyda att jag fick prova på tidigt, så att det inte skulle komma som en överraskning senare hur det faktiskt är att arbeta som programmerare.

– Idag arbetar jag på en startup, Konstrukt, som backendutvecklare och molnarkitekt, efter en tid som egenföretagare med kunder i USA (Pluralsight), Bulgarien (Telerik) och Storbritannien (olika). Jag har kvar mitt företag, men mest för att skriva böcker. Bland annat har jag skrivit böcker för OReilley och Apress.

Jobbet som backendutvecklare och molnarkitekt

– Jag kodar på våra tjänster och har ansvaret för systemarkitekturen. Jag tar även hand om vår continuous integration and delivery pipeline, servrar, lastbalansering och distribution samt monitorering. 70 % av tiden går åt till programmering, inklusive koddiskussioner.

”Mentalt legobygge”

– Yrket passar för alla som tycker om att lösa problem och en värld där inget står stilla. Yrket handlar om att hitta lösningar på problem och det krävs ett kreativt sinne, logik och en förmåga att ta reda på information och konstant lära nya sätt att lösa problemen på. Det är som ett mentalt legobygge där programmeringsspråket är våra legobitar. Oftast bygger du tillsammans med andra, men av och till bygger du individuellt.

Det bästa med Fullstack Developer.NET

– Det bästa var att jag hittade mitt drömjobb, min drömkarriär. Och utan allt stöd från klassen, personalen och läroplanen hade jag nog gett upp tidigt, då jag var rädd att aldrig bli tillräckligt bra inom programmering eftersom jag inte hade någon erfarenhet inom området.

Iris tips till dig som funderar på att ta steget och läsa en liknande utbildning

• Få inte panik över hur mycket det finns att lära sig – INGEN kan allt, och det är rätt vanligt att folk ger intrycket av att ha stenkoll utan att de har det.
  • Var inte rädd att ställa frågor – det var så jag fick jobb tidigt!
  • Hjälp andra redan tidigt, trots att det inte känns som att du kan så mycket än.
  • Ta del av det fantastiska communityt; gå på user groups, hackatons, konferenser, onlineforum med mera. Gör det från dag ett – ingen kommer att döma dig så länge du är ödmjuk och genuint intresserad.
  • Glöm stereotypen, du kommer att passa in oavsett.