Från studier i naturmedicin i Australien till backendutvecklare och molnarkitekt

Iris Classon hittade sin drömkarriär genom utbildningen Fullstack Developer .NET, som hon tog examen från 2012. Redan under hennes första LIA-praktik blev hon erbjuden jobb på DotnetMentor där hon arbetade under ett år. Efter det tog hennes karriär fart ordentligt. Idag föreläser hon om .NET Core, .NET Standard och ASP.NET Core på Teknikhögskolans Meetup i Göteborg. Vi fick en pratstund med Iris om jobbet som backendutvecklare!
Iris Classon, tidigare studerande på Teknikhögskolan med ljust långt hår lutandes åt höger med ena armen uppe i luften framför en tavla med naturmotiv.

Från studier i Australien till programmeringsvärlden

Iris studerade naturmedicin på ett australienskt universitet och valde att läsa dietistprogrammet efter flytten tillbaka till Sverige. Jobbet som dietist var dock inte som hon hade tänkt sig, så hon kände att hon ville prova något nytt. Just då pluggade hennes dåvarande sambo på Teknikhögskolan och tipsade om att hon skulle satsa på programmering eftersom hon gillar problemlösning och logik.

– Jag gillade att utbildningen hade fokus på praktiskt lärande! Efter fem år på universitet var jag inte alls sugen att sitta på långa, och ofta tråkiga, lektioner utan att få göra något. Tidig LIA skulle också betyda att jag fick prova på tidigt, så att det inte skulle komma som en överraskning senare hur det faktiskt är att vara programmerare.

– Idag arbetar jag som backendutvecklare och molnarkitekt på en startup, efter en tid som egenföretagare med kunder i Storbritannien, USA och Bulgarien. Här kodar jag på våra tjänster och ansvarar för systemarkitekturen. Jag tar även hand om vår "continuous integration and delivery pipeline", servrar, lastbalansering, distribution och monitorering. 70% av tiden går åt till programmering, inklusive koddiskussioner. Jag har kvar mitt företag, men mest för att skriva böcker som jag tidigare gjort för bland annat OReilley och Apress.

IT-utbildningen ledde till drömjobbet

– Det bästa med utbildningen var att jag hittade mitt drömjobb, min drömkarriär. Från början var jag rädd att aldrig bli tillräckligt bra inom programmering eftersom jag inte hade erfarenhet inom området. Utan stödet från skolan och klassen hade jag nog gett upp tidigt. Yrket handlar om att hitta lösningar och passar alla som gillar problemlösning och en värld där inget står stilla. Det krävs ett logiskt och kreativt sinne, och en förmåga att ta reda på information och konstant lära nya sätt att lösa problemen på. Det är som ett mentalt legobygge där programmeringsspråket är våra legobitar. Oftast bygger du tillsammans med andra, men av och till bygger du individuellt. Här är några tips till dig som funderar på att läsa en liknande utbildning:

  • Få inte panik över hur mycket det finns att lära sig! INGEN KAN ALLT, även om det är rätt vanligt att folk ger intryck av att ha stenkoll utan att de har det.
  • Var inte rädd att ställa frågor – det var så jag fick jobb tidigt.
  • Hjälp andra tidigt, trots att det inte känns som att du kan så mycket än.
  • Ta del av det fantastiska communityt! Gå på user groups, Hackathon, konferenser, onlineforum... Gör det från dag ett, ingen kommer att döma dig så länge du är ödmjuk och genuint intresserad.
  • Glöm stereotypen, du kommer att passa in oavsett!

Liknande artiklar

Karin utbildar i frontend och projekt
31 mars, 2022 Intervju

Karin utbildar i frontend och projekt

Möt en av våra utbildare! Karin är verksamhetsutvecklare på Knowit och är en av dem som utbildar våra blivande .NET-utvecklare i Gävle.

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet
14 mars, 2019 Intervju

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget...