Så blir du antagen utan behörighet – flera möjligheter med yrkeshögskolan
Av Mikaela Laakso
"Vi får in många ansökningar från personer som inte är behöriga till den utbildning de vill gå. Men tack vare att det finns olika möjligheter att bli behörig på kan vi hjälpa de allra flesta som söker sig till oss att kunna få börja studera till sitt drömyrke."
– Anna-Karin Forssén, Chef för Antagningsenheten, AcadeMedia (som Teknikhögskolan är en del av)
Läsa in kurser i klassrum eller på distans
Om du saknar fullständiga betyg för en gymnasieexamen eller vissa kurser som ingår i de särskilda behörighetskraven kan du läsa in dessa kurser på Komvux i din kommun eller som preparandkurs hos oss. Att läsa in kurser du saknar är ett bra och kostnadsfritt sätt att få din behörighet. Dessutom har du möjlighet att få studiemedel för perioden som läser in kurser. Komvux har ofta flera kursstarter per år, både i klassrum och på distans, och Teknikhögskolan erbjuder preparandkurser online under ordinarie ansökningsperiod.
Validering av kompetens och behörighetstest
Det går också att validera din kompetens inom yrkeshögskolan, om du anser att du har kunskap som kan motsvara behörighetskraven. Reell kompetens kallas din "faktiska" kompetens. Kanske har du relevant arbetslivserfarenhet eller läst en liknande kurs tidigare? Då kan du genomgå en bedömning hos oss där vi tillsammans kartlägger din kunskap. Nytt för i år är även att vi erbjuder behörighetstest i Ellära, Engelska 6, Matematik 2 och Programmering 1. Om du klarar testet styrker du din kompetens och kan därmed bli behörig trots att du saknar formella betyg.
"I år har vi ytterligare sätt att behörighetspröva sin kompetens. Behörighetstesten är framtagna för att sökande som saknar betyg i vissa gymnasieämnen ska kunna visa sina faktiska kunskaper i dessa ämnen och på så sätt kunna bli behöriga. Vi hoppas många tar chansen!"
– Maria Sandin, Verksamhetschef, Plushögskolan AB (som Teknikhögskolan är en del av)
Bedömning och kompetenskartläggning
För vissa utbildningar erbjuder vi sökande att läsa en behörighetsgivande förutbildning. "BFU" är ett komprimerat kurspaket som ger dig de förkunskaper du behöver för att räknas som behörig, vilket också ger dig en garanterad utbildningsplats ifall du blir godkänd. Sist men inte minst finns även något som kallas för 20-procentsregeln. Det är faktiskt så att 20% av en utbildnings årsplatser får bestå av studerande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Då gör vi en bedömning baserat på underlag från dig. Underlaget kan vara en längre beskrivning av din kompetens, tjänstgöringsintyg eller liknande.
"Det är kul att jag fick chansen att bli antagen med 20-procentsregeln! Studierna går bra och jag ser positivt på framtiden."
– Studerande, Elkraftsingenjör, Teknikhögskolan i Gävle
Relaterade artiklar

27 YH-utbildningar som leder till jobb
YH-utbildningar bygger på arbetsmarknadens behov, därför får 9 av 10 jobb kort efter examen. Här berättar vi mer om YH som utbildningsform....

Svårt att välja utbildning? Så hittar du rätt!
Ett stort utbildningsutbud kan vara svårt att navigera. Här är tips på vad du kan göra för att underlätta utbildningsval...