5 effektiva studietekniker som maximerar din inlärning

Av Mikaela Laakso

Studera smartare, inte hårdare! För att lyckas med dina studier och få med dig rätt kompetens in i arbetslivet krävs mer än att bara försöka memorera information. Att studera smart handlar om att använda rätt tekniker som ökar din produktivitet och förbättrar din inlärning. Här är 5 effektiva studietekniker som hjälper dig att studera smartare!

1. Skapa en bra studiemiljö

En bra studiemiljö är en förutsättning för effektivt lärande. Bara en sådan enkel sak som bra ljus och minimala distraktioner underlättar att hålla fokus och öka koncentrationen. Lägg ifrån dig mobilen när du studerar! Forskning visar att bara om du har telefonen bredvid dig på bordet försämras din koncentration och produktivitet.

Vilken miljö som fungerar bäst skiljer sig från person till person. Vissa är mer effektiva i lugna och tysta miljöer, som på biblioteket eller i hemmet, medan andra föredrar att studera i skolan eller på café. Utforska vad som funkar för dig!

2. Organisera och planera dina studier

En tydlig plan för dina studier hjälper dig att hålla dig organiserad och fokuserad. Planera upp dina studier som om det vore ditt jobb och hitta en bra rutin. Gör en tidsplan där du skriver upp vad och när du ska studera, oavsett om du har lärarledd undervisning eller inte. På så sätt slipper du hamna i en situation där du försöker lära dig allt på en gång och blir överväldigad. Om det känns tufft, påminn dig om varför du studerar och ha målet i sikte. Ditt mindset är avgörande för hur väl du lyckas med din inlärning.

3. Studera i grupp

Att studera med andra har flera fördelar. Att både ge och få hjälp gör att du får en djupare förståelse av ämnet. När du studerar och diskuterar i grupp får du nya perspektiv, idéer och kan se samband som du kanske inte skulle ha upptäckt på egen hand. Genom att förklara fakta och reda ut svåra begrepp tillsammans kan du stärka din egen förståelse och bli tryggare i din kunskap. Studiegrupper hjälper dig också att öva på kommunikation och problemlösning som är viktiga färdigheter i arbetslivet.

4. Planera in pauser

Glöm inte heller att ta pauser! 😊 Det hjälper dig att hålla fokus, öka produktiviteten och minska stress. Forskning visar att det är effektivt att arbeta i intervaller om 25-30 minuter och sedan ta en kortare paus. Under pausen kan du sträcka på benen, göra en mindfulness-övning, ta en promenad eller något annat som kan hjälpa dig att slappna av och återhämta dig.

5. Fokusera på förståelse istället för memorering

Att försöka förstå det du studerar är viktigare än att bara memorera det inför en tentamen eftersom förståelse ger dig en mer hållbar och långsiktig kunskapsbas. Med en djupare förståelse kan du applicera din kunskap och dina färdigheter till ett verkligt sammanhang. Det du lär dig ska du ju trots allt ha med dig in i arbetslivet. Genom att sammanfatta det du har lärt dig med egna ord kan du bearbeta information och även identifiera områden där du behöver förbättra din kunskap.

Relaterade artiklar

Så får du pengarna att räcka längre som studerande
17 januari, 2022 Tips

Så får du pengarna att räcka längre som studerande

Hur undviker man en tom studentplånbok? Enkla knep för att spara pengar som stude...

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Tekn...

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi hjälper dig med planering vecka för vecka. Här är vår lista med värdefulla tips för dig som läser en distansutbildning!...